Controalele medicale periodice și efectuarea analizelor uzuale au un rol important în descoperirea din timp a unor probleme de sănătate, dar mai ales în prevenirea apariției unor complicații care să aibă un impact puternic asupra calității vieții. Aceste evaluări sunt indicate periodic chiar și în lipsa unor semne sau simptome îngrijorătoare.
Mihail, în vârstă de 56 de ani, se considera o persoană sănătoasă, pentru că nu avusese, în decursul timpului, probleme medicale. Până într-o zi când, în timpul unui zbor prelungit cu avionul, a simțit o durere în piciorul stâng. Disconfortul nu a dispărut nici după ce a ajuns acasă și s-a odihnit, iar bărbatul a decis să meargă la spital, la urgențe.
În urma consultației, a primit diagnosticul de tromboflebită, iar medicul i-a recomandat o medicație specifică. Însă Mihail a dorit să aibă și o a doua opinie medicală. Al doilea diagnostic a fost mai sever: vena safenă era trombozată, iar afecțiunea a fost tratată printr-o operație de îndepărtare a acestei vene.
Totul părea să se fi rezolvat, doar că, după o vreme, piciorul i s-a umflat iar și a devenit vânăt. Bărbatul a mers din nou la spital, a primit tratament, însă lucrurile nu păreau să se îndrepte. Medicul care l-a monitorizat în tot acest timp, i-a recomandat să meargă la consultație Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.
În urma consultului și a unor investigații specifice, Mihail a primit diagnosticul de tromboză venoasă profundă ilio-femuro-poplitee la piciorul stâng – o complicație severă a tromboflebitei, care poate pune viața în pericol. Pacientul avea nevoie de tratament pentru tromboză venoasă profundă, iar Dr. Rodica Niculescu i-a recomandat o intervenție minim invazivă, de cardiologie intervențională.
Pentru că a înțeles riscurile afecțiunii sale, pacientul a acceptat imediat tratamentul prin tromboaspirație cu AngioJet, care a fost urmat și de o procedură de angioplastie periferică cu balon. În acest fel, cheagurile de sânge caracteristice trombozei venoase profunde au fost distruse prin aspirație activă, iar fluxul de sânge a fost restabilit.
Intervenția endovasculară a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes. Fiind o procedură minim invazivă, pacientul s-a recuperat rapid, a scăpat de durerea la nivelul piciorului, iar în scurt timp s-a externat. În prezent, Mihail se simte foarte bine, și-a reluat activitățile cotidiene și revine periodic la controalele medicale.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice, pentru stabilirea diagnosticului corect și alegerea celei mai adecvate metode de tratament. Atunci când sunt indicate proceduri de cardiologie intervențională pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, intervențiile endovasculare sunt realizate în condiții de maximă siguranță, de medici foarte experimentați, în Laboratorul de Cateterism, dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante.