Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Președintele BNS, după anunțul lui George Simion privind concedierea a 500.000 de bugetari: „Este exclus”. Mesaj pentru candidatul AUR

mai 9, 2025

Toyota estimează o scădere de 21% a profitului anual, pe fondul tarifelor impuse de SUA şi al aprecierii yenului

mai 9, 2025

Șefa Bundestagului: Germania trebuie să conştientizeze „amploarea monstruoasă” a crimelor din al Doilea Război Mondial

mai 9, 2025

Video Nicușor Dan, despre planul lui George Simion de a concedia 500.000 de bugetari: „Asta e o prostie”

mai 9, 2025

Maersk avertizează asupra scăderii pieţei de containere pe fondul tensiunilor tarifare dintre SUA şi China

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Abandonul universitar: Bursele sociale pentru studenții care își plătesc studiile sunt facultative pentru unele universități
Social

Abandonul universitar: Bursele sociale pentru studenții care își plătesc studiile sunt facultative pentru unele universități

By Sala de Presămartie 18, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Problemele financiare reprezintă una dintre principalele motive care duc la abandonul universitar. Acest risc este mai ridicat în cazul studenților înscriși pe locuri cu taxă. Deși legea permite universităților să acorde lunar burse sociale studenților care plătesc cursurile și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, există cazuri unde nu se întâmplă acest lucru. Trei din zece universități care au răspuns solicitării Digi24.ro au confirmat acest aspect. 

Unul din zece studenți înscriși la cursurile universitare de licență ajunge la final de an să fie trecut în documentele Ministerului Educației drept „pierdere pe parcurs”. 

Alte rapoarte ale autorităților arată că studenții înscriși la taxă sunt mai predispuși la a abandona cursurile față de cei înscriși la buget.

„În ultimii ani, rata abandonului universitar este calculată la o valoare mare, în special în rândul studenților din grupuri vulnerabile, cum ar fi cei proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație sau cu dificultăți economice”, arăta și o notă de fundamentare a unui proiect inițiat de Ministerul Educației care avea scopul de a reduce rata abandonului universitar. 

Același document arată că, deși sunt „diverse și complexe” cauzele care generează abandonul universitar, componenta financiară este una dintre ele. 

Printre măsurile propuse pentru limitarea abandonului universitar se numără acordarea de sprijin studenților care prezintă un astfel de risc, cum ar fi bursele sociale.

Bursele sociale

Modul în care sunt acordate bursele și alte forme de sprijin financiar pentru studenți înscriși în universitățile de stat este stabilit, în linii mari, de Ministerul Educației.

Bursele sociale, potrivit Legii, „au rolul de asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat” studenți vulnerabili din punct de vedere financiar (studenți proveniți din medii defavorizate, din familii defavorizate sau din centre de plasament).

Nu există o interdicție de a acorda burse sociale studenților înscriși la taxă, însă Ministerul Educației le lasă pe universități să adopte metodologii proprii în acest sens cu mențiunea că nu trebuie să impună alte criterii academice în afara celui de promovabilitate și că acestea trebuie cumulate cu alte tipuri de burse.

Cuantumul minim al bursei sociale se stabilește la începutul fiecărui an universitar. Pentru anul 2024-2025, cuantumul minim este de 925 de lei pe lună, sumă care ar trebui să acopere cheltuieli minime de masă și cazare.

Bursele sociale se acordă studenților care: 

  • Sunt orfani de unul sau ambii părinți, provin din familii monoparentale sau din centre de plasament și nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale; 
  • Suferă de anumite boli, precum tuberculoza, boli maligne, astm boșnic persistent, epilepsie, hepatită cronică avansată, boli rare, surditate sau cei încadrați în grade de invaliditate, printre altele;
  • Sau studenții a căror familie nu a realizat în anul de dinaintea începerii anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie; 

Plafonul pentru acordarea bursei sociale se raportează, astfel, la salariul de bază minim net pe economie, adică aproximativ 2.500 de lei. Taxa de studii ajunge, în medie, spre suma de 4.000 de lei anual (adică aproximativ 300 de lei lunar). 

Pe lângă bursele sociale lunare, facultățile le pot acorda studenților și burse sociale ocazionale (pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, ajutor de maternitate, ajutor în caz de deces al unui membru al familiei). 

Ce au răspuns facultățile

După ce ni s-a semnalat că există facultăți în țară care nu acordă burse sociale studenților de la taxă, Digi24.ro a cerut mai multor universități să menționeze dacă au acordat astfel de burse pe parcursul anului universitar 2024-2025.

Încă de la început, e important de menționat că fiecare universitate gestionează această situație după propria metodologie, adoptată la nivel de conducere. 

La rândul lui, Ministerul Educației arată într-un răspuns acordat Digi24.ro că „evaluarea dosarelor de burse depuse de studenți este o responsabilitate ce revine instituțiilor de învățământ superior, în virtutea autonomiei universitare”. 

Cele mai multe universități, dintre cele abordate de Digi24.ro, acordă burse sociale lunare studenților înscriși la taxă pe toată durata anului universitar: 

  • 141 de studenți înscriși la taxă primesc burse sociale de la Universitatea de Vest din Timișoara, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro. 
  • 138 de studenți înscriși la taxă primesc burse sociale de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro;
  • 26 de studenți înscriși la taxă primesc burse sociale de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro;
  • 237 de studenți înscriși la taxă primesc burse sociale de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro;
  • 94 de studenți înscriși la taxă primesc burse sociale de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro;
  • 639 de studenți înscriși la taxă au primit burse sociale de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit răspunsului acordat Digi24.ro;

SNSPA a și menționat valoarea bursei sociale lunare acordate – 925 de lei, adică cuantumul minim stabilit de lege.

Pe lângă universitățile care acordă lunar burse sociale studenților înscriși la taxă, există și cazuri tratate diferit. Universitatea București acordă burse sociale o singură dată pe an, pentru toată durata anului universitar.  562 de studenți înscriși la Universitatea București pe locuri cu taxă primesc burse sociale. 

Facultățile care gestionează diferit această situație

Universitatea de Educație Fizică și Sport, tot din București, le dă studenților înscriși pe locuri la taxă o bursă socială ocazională, o singură dată pe semestru. Acest caz a fost tratat și de Edupedu.ro. 

Universitatea Tehnică de Construcții din București alege să nu acorde burse sociale studenților înscriși la taxă. 

„Nu au fost acordate în anul universitar 2024-2025 burse sociale studenților aflați pe locuri cu taxă deoarece aceștia nu au îndeplinit condițiile de acordare, conform OME 6463/2023 cu

modificările și completările ulterioare și ale Regulamentului privind acordarea burselor și altor forme de protecție socială pentru studenții din Universitatea Tehnică de Construcții București”, potrivit unui răspuns transmis de UTCB la solicitarea Digi24.ro.

Acest lucru este prevăzut și în regulamentul intern al universității: „Fondurile pentru burse și protecție socială a studenților se alocă numai studenților care sunt la învățământul cu frecvență fără taxă de studii”.

Nici Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu nu acordă burse sociale studenților înscriși la taxă, după cum reiese din datele transmise de un student pentru Digi24.ro. Cazul a generat și un scandal între respectivul student și conducerea universității, ajuns și în presa locală. 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Toyota estimează o scădere de 21% a profitului anual, pe fondul tarifelor impuse de SUA şi al aprecierii yenului

mai 9, 2025

Șefa Bundestagului: Germania trebuie să conştientizeze „amploarea monstruoasă” a crimelor din al Doilea Război Mondial

mai 9, 2025

Video Nicușor Dan, despre planul lui George Simion de a concedia 500.000 de bugetari: „Asta e o prostie”

mai 9, 2025

Maersk avertizează asupra scăderii pieţei de containere pe fondul tensiunilor tarifare dintre SUA şi China

mai 9, 2025

Robert Fico a plecat la Moscova pe o rută ocolitoare, după ce statele baltice i-au refuzat survolul

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Exclusiv George Simion recunoaște că locuințele promise la doar 35.000 de euro erau o strategie de marketing: „Nu mai eram unde suntem astăzi”

mai 9, 2025

Dezbatere electorală – Simion consideră ”tendenţioasă” întrebarea de ce a mers la vot alături de un pro-legionar. Întrebat ce părere despre opiniile pro-legionare ale lui Călin Georgescu: ”Desigur, curiozitatea a mâncat pisica”

mai 9, 2025

Atac lângă Kiev, după o dispută legată de o armă vândută, soldat cu 2 morți. Autorul a fost arestat

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.