Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

SUA acuză Europa de cenzură „orwelliană” pe rețelele sociale

iulie 25, 2025

De ce nu a avut Dragoș Anastasiu dosar penal pentru dare de mită, în scandalul „taxei de protecție” pentru ANAF

iulie 25, 2025

Sindicaliştii din Educație fac apel la Nicușor Dan: Măsurile de „eficientizare” luate de Guvern pot avea un cost mult mai mare 

iulie 25, 2025

Sindicatul fotbaliştilor critică „autocraţia” FIFA şi pe Infantino după Cupa Mondială a Cluburilor: „Fotbalul are nevoie de o conducere responsabilă, nu de împăraţi”

iulie 25, 2025

Zelenski a publicat numele membrilor delegației care va negocia cu Rusia, la Istanbul

iulie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Acordarea anuală a burselor pentru studii universitare și stagii de cercetare în străinătate, pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului
Politică

Acordarea anuală a burselor pentru studii universitare și stagii de cercetare în străinătate, pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului

By Sala de Presăiulie 24, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Guvernul discută, în ședința de astăzi de la ora 11.00, un proiect de hotărâre privind acordarea anuală a burselor pentru studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat, precum și pentru stagii de cercetare în străinătate. Un alt proiect de act normativ înscris pe agenda de joi a reuniunii de la Palatul Victoriei se referă la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de realizare a sistemului electronic de tarifare rutieră – lotul 1, o investiție de peste 281 milioane lei.

„Ministerul Educației și Cercetării propune ca finanțarea burselor să se realizeze de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale ministerului provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini. 

Ministerul Educației și Cercetării va asigura astfel: bursele lunare în moneda euro care pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate precum și altele asemenea, asigurarea medicală, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea primitoare”, precizează nota de fundamentare a proiectului.

Executivul va aproba ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2026 – 2028, stabiliți în funcție de cheltuielile din bugetul de stat estimate pentru anul 2025 conform programului actualizat la data de 30 iunie.

Cele 10 ministere propuse ca ordonatori principali de credite sunt:

  • Ministerul Finanțelor
  • Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
  • Ministerul Educației și Cercetării
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
  • Ministerul Apărării Naționale
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Ministerul Sănătății
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Metodologia privind atestarea traseelor pedestre în interes național în scop recreativ

Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 288/2024 privind traseele pedestre de interes naţional în scop recreativ.

Dezvoltarea infrastructurii de turism este esențială pentru creșterea nivelului de competitivitate a industriei turistice românești”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Prin prezentul proiect de act normativ se propun reglementări privind:

  • atestarea traseelor pedestre de interes național în scop recreativ;
  • reguli generale privind amenajarea și întreținerea traseelor pedestre de interes național în scop recreativ;
  • responsabilitățile ce revin unităților administrativ-teritoriale, în calitate de administratori ai traseelor pedestre de interes național în scop recreativ cu privire la protecția acestora.

„Amenajarea traselor pedestre de interes național în scop recreativ va avea un impact pozitiv asupra patrimoniului natural și antropic, crescând potențialul de valorificare a resurselor existente la nivel local, susținând dezvoltarea durabilă, precum și dezvoltarea comunităților locale”, mai precizează nota de fundamentare.

Reglementările propuse prin proiectul de act normativ contribuie la susţinerea unui turism durabil care poate să creeaze locuri de muncă şi să promoveze diversitatea culturală, produsele locale şi respectul pentru tradiţii şi mediul în care trăim, motivează Executivul.

De asemenea, reglementările propuse contribuie la atingerea următorului obiectiv de dezvoltare durabilă: Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică: Promovarea unei creșteri economice susținute, deschisă tuturor și durabilă, a ocupării depline și productive a forței de muncă și asigurarea de locuri de muncă decente pentru toți, din Strategia naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018.

Noi pași în realizarea sistemului electronic de tarifare rutieră

Pe agenda de astăzi a Guvernului se află și un proiect de hotărâre referitor la aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de realizare a sistemului electronic de tarifare rutieră – lotul 1. Valoarea totală a investiției este de 281.418.697 lei.

„Sumele încasate din aceste tarife se constituie venit la bugetul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. și sunt utilizate pentru finanțarea activității de întreținere și administrare a rețelei de drumuri naționale din România.

Infrastructura de transport în România reprezintă una dintre problemele majore ale țării în momentul de față din cauza absenței unei rețele satisfăcătoare de transport rutier. Datorită insuficienței finanțării, gradului de uzură și managementului deficitar, cu efecte negative asupra accesibilității regiunilor României la piețe internaționale și nivelului intern de competitivitate, acestea vin cu impact negativ semnificativ asupra stării economice şi sociale a țării.

În contextul noii politici europene în domeniul transporturilor, ce prevede realizarea unei rețele europene integrate orientată spre dezvoltarea unei rețele centrale, cu termen de finalizare 2030 și a unei rețele globale ce va susține rețeaua centrală, cu termen de finalizare 2050, România va trebui să continue investițiile în infrastructura de transport, orientate spre dezvoltarea coridoarelor multimodale transnaționale care traversează România, corelat cu prioritățile naționale specifice”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Memorandum de cooperare cu mai multe state privind dezvoltarea piețelor de capital

Cabinetul Bolojan va mai analiza un memorandum prin care Ministerul Finanțelor este desemnat să semneze un Memorandum de înțelegere cu ministerele omoloage din Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia și Macedonia de Nord cu privire la cooperarea pentru dezvoltarea piețelor de capital.

„Această inițiativă vizează consolidarea lichidității, atragerea investitorilor internaționali și facilitarea accesului la finanțare pentru companii, în special IMM-uri. Obiectivul regional îl reprezintă crearea unei rețele coordonate de burse de valori (Stock Exchanges) – rețea interdependentă, dar cu piețe independente, care să stimuleze inovația, dezvoltarea de infrastructură și să transmită un semnal politic clar privind angajamentul țărilor din regiune pentru integrarea piețelor de capital”, precizează memorandumul.

Editor : A.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Sindicaliştii din Educație fac apel la Nicușor Dan: Măsurile de „eficientizare” luate de Guvern pot avea un cost mult mai mare 

Scandalul Anastasiu. Ioana Dogioiu leagă acuzațiile la adresa vicepremierului de reforma companiilor de stat

Video PSD și PNL, reacții în scandalul Anastasiu. Zamfir: „Credibilitatea este zero”/ Fenechiu: „Premierul și președintele să facă o analiză”

Nicuşor Dan, despre decizia CCR pe legea privind propaganda legionară: „Opinia mea rămâne aceeaşi”

Reforma pensiilor. Nicușor Dan:Magistrații care îndeplinesc deja condițiile de pensionare nu trebuie să se grăbească să iasă din sistem

Nicuşor Dan anunţă când o să își asume Guvernul pachetul 2 de măsuri fiscale în Parlament. Ce spune despre tensiunile din coaliție

Nicuşor Dan, în vizită oficială în Austria. Președintele va susţine un discurs la Summitul Salzburg 2025

Ministerul Mediului vrea garduri electrice împotriva urșilor, în mai multe localități. Puii de pe Transfăgărășan, de negăsit

Guvernul a stabilit grupul de lucru privind reforma companiilor de stat

Alegerile Editorului

De ce nu a avut Dragoș Anastasiu dosar penal pentru dare de mită, în scandalul „taxei de protecție” pentru ANAF

iulie 25, 2025

Sindicaliştii din Educație fac apel la Nicușor Dan: Măsurile de „eficientizare” luate de Guvern pot avea un cost mult mai mare 

iulie 25, 2025

Sindicatul fotbaliştilor critică „autocraţia” FIFA şi pe Infantino după Cupa Mondială a Cluburilor: „Fotbalul are nevoie de o conducere responsabilă, nu de împăraţi”

iulie 25, 2025

Zelenski a publicat numele membrilor delegației care va negocia cu Rusia, la Istanbul

iulie 25, 2025

România a alocat 10 miliarde de lei, obținuți de pe piețele externe, în proiecte verzi. Alexandru Nazare anunță care sunt acestea

iulie 25, 2025

Cele mai recente știri

Scandalul Anastasiu. Ioana Dogioiu leagă acuzațiile la adresa vicepremierului de reforma companiilor de stat

iulie 25, 2025

Video Numărul zilnic de pași necesari pentru a preveni bolile grave este mai mic decât recomandările anterioare. Ce arată noile studii

iulie 25, 2025

Israelul va permite din nou ţărilor străine să paraşuteze ajutoare în Gaza

iulie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.