Timp de mai bine de 150 de ani, semnificația Monumentului Victoriei (Siegessäule) de la Berlin s-a schimbat odată cu identitatea germană: ceea ce a început ca o emblemă a Imperiului German a fost mai apoi mutată strategic de naziști pentru ca, într-un final, să fie adoptată de legendara Paradă a Iubirii (Loveparade). La finalul săptămânii trecute, oamenii care s-au adunat în jurul înaltei columne au fost martorii unui nou moment crucial: un rezultat electoral nemaiîntâlnit în istoria Germaniei postbelice pentru o extremă dreaptă în ascensiune, scrie The Guardian.
„Sunt devastat”, a spus David, un berlinez de 32 de ani. „Mi-e teamă și sunt trist.”
Blocul conservator CDU/CSU a câștigat cele mai multe voturi – 28,5% – în timp ce partidul de extremă dreapta AfD a terminat pe locul doi cu 20,8% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor din Germania.
Sondajele au prezis de mult timp acest rezultat, a spus David, dar întrebarea acum este care vor fi consecințele alegerilor pentru milioane de germani care ori au fost discriminați rasial, cum este cazul lui, ori sunt imigranți.
„Sunt aici în fața [sediului] CDU pentru că ei sunt cei care vor decide cât de multă [putere] le vor da [celor de la] AfD. Sunt aici ca să îi trag la răspundere”, a spus David, care s-a alăturat unui miting organizat de o alianță de grupuri ale societății civile imediat după aflarea rezultatelor.
Cu toate că liderul CDU, Friedrich Merz, care va fi cel mai probabil noul cancelar al Germaniei, a respins orice cooperare oficială cu AfD, el s-a bazat pe membrii partidului de extremă dreapta în timpul campaniei electorale pentru a-i susține o moțiune parlamentară pentru înăsprirea controalelor la granițe.
„O coaliție a fasciștilor cu partidul conservator este posibilă”
AfD a obținut de două ori mai multe voturi decât în 2021, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de influența pe care partidul de extremă dreapta ar putea să îl aibă în parlamentul Germaniei.
Aproape jumătate din alegătorii germani au ales să voteze cu CDU/CSU sau cu AfD. „Asta înseamnă că o coaliție a fasciștilor cu partidul conservator este posibilă”, a spus Gian Mecheril, un alt berlinez de 32 de ani. „Este un pericol.”
„Campania [electorală] a fost plină de diversiuni rasiste de la adevăratele probleme cu care ne confruntăm”, a spus și Flo (19 ani). „Sunt îngrijorat de ceea ce va urma.”
Rezultatul acestor alegeri agitate au ajutat la validarea extremei drepte, a spus Ella (30 de ani). „Victoria CDU vine pe umerii celor de la AfD. Au lucrat cu ei, i-au normalizat.”
Zeci de mii de oameni au protestat în ultimele săptămâni pe străzile mai multor orașe din Germania împotriva extremei drepte și a liderei AfD, Alice Weidel, care susține deportarea în masă a imigranților și conduce un partid care include persoane ce au încercat să banalizeze ororile Holocaustului și alte incidente catalogate drept „extremism de dreapta” de către autoritățile de securitate.
„AfD este monstrul ridicol pe care perioada noastră trebuie să îl aibă”
„Aș spune că AfD este monstrul ridicol pe care perioada noastră trebuie să îl aibă”, a spus Willi Schultz (32 de ani), făcând referire la citatul atribuit lui Antonio Gramsci: „Lumea veche moare, iar lumea nouă se luptă să se nască: acum este vremea monștrilor.”
Ascensiunea partidului AfD vine într-un moment în care populiștii de dreapta se bucură de o susținere tot mai mare la nivel global – o legătură care s-a văzut chiar în timpul campaniei electorale, când Elon Musk s-a folosit de influența lui ca să promoveze AfD, pe care l-a descris drept singurul partid capabil să „salveze Germania”.
„Nu știu ce fel de coaliție vom avea acum, dar cred că nu va fi ușor să faci legi noi și să faci să meargă politica aici în Germania”, a spus Charlotte (21 de ani). „Simt că am uitat cum să vorbim unii cu ceilalți. Suntem mai mult împotriva celorlalți, în loc să încercăm să ne înțelegem unii altora poziția.”
AfD a obținut cea mai mare susținere din partea persoanelor din grupa de vârstă 25-34 de ani, de la care au primit 22% din voturi. CDU/CSU a obținut 18%, în timp ce Verzii și Stânga (Die Linke) au primit 16% fiecare.
„Mi-aș fi dorit să nu fie așa, dar există o mare parte din populație care crede că nu sunt văzuți de politicieni acum, așa că votează pentru AfD”, a mai spus Charlotte.
„Campania a fost foarte mult despre imigrație și nimic altceva, cu toate că avem probleme mari de înfruntat cu Trump și Putin”, a spus Charlotte. „Mi-aș fi dorit ca asta să fi atras mai multă atenție.”
Pentru alții, însă, revenirea nesperată a Stângii, care a obținut peste 8% din voturi, le-a oferit o oarecare consolare. „Este o victorie pentru noi toți”, a spus Liv Michel (25 de ani). „Este o victorie pentru toți cei care se tem acum din cauza mișcării de dreapta din Germania.”
Editor : Raul Nețoiu