Cifra de afaceri din industrie, cuprinzând atât piaţa internă, cât şi piaţa externă, a scăzut cu 1,2%, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2025, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Agerpres. Cifra de afaceri reprezintă volumul afacerilor unei firme, evaluate la prețurile pieței, respectiv încasările totale. Scăderea cifrei de afaceri din industrie a venit ca urmare a declinului industriei prelucrătoare cu 1,9%, arată INS.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria energetică (-13,3%) şi industria bunurilor de capital (-4,2%).

În schimb, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,7%), industria bunurilor de uz curent (+3,5%) şi industria bunurilor intermediare (+0,4%).

Cifra de afaceri din industrie, pe piaţa internă şi  externă, a crescut însă, în luna februarie a acestui an, în termeni nominali, faţă de luna ianuarie 2025 cu 10,3%, mai arată datele publicate de INS. Per total, cifra de afaceri din industrie s-a majorat, în luna februarie 2025 comparativ cu luna precedentă, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+10,6%) şi în industria extractivă (+3,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de capital (+16,7%), industria bunurilor intermediare (+10,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.

Potrivit INS, cifra de afaceri netă (fără TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. 

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version