Autoritatea aeronautică din India a sancţionat în luna martie compania low-cost Air India Express pentru că nu a înlocuit la timp componentele motorului unui avion Airbus A320, conform unei directive de siguranţă emisă de Agenţia pentru Siguranţă a Aviaţiei din Uniunea Europeană (EASA), şi pentru falsificarea înregistrărilor de mentenanţă pentru a arăta o conformare fictivă, potrivit unui document guvernamental consultat de Reuters.
Air India Express a recunoscut eroarea şi a transmis pentru Reuters că a întreprins „acţiuni corective şi măsuri preventive”. În urma articolului, EASA a anunţat că va investiga situaţia, scrie News.ro.
Air India, compania-mamă, se află deja sub atenţia sporită a autorităţilor după accidentul grav din iunie, în care un Boeing Dreamliner s-a prăbuşit în Ahmedabad, provocând moartea a 241 de persoane din 242 aflate la bord – cel mai grav dezastru aviatic din ultimul deceniu.
Problema motorului avionului Air India Express a fost semnalată încă din 18 martie, cu luni înainte de accident. În 2024, DGCA (Direcţia Generală de Aviaţie Civilă) a avertizat şi Air India pentru operarea a trei aeronave Airbus fără verificările necesare ale toboganelor de evacuare şi, în iunie, pentru încălcări grave ale timpilor de zbor ai piloţilor.
Nereguli grave: falsificarea evidenţelor în sistemul AMOS
Directiva EASA din 2023 cerea înlocuirea anumitor componente ale motoarelor CFM LEAP-1A, inclusiv garnituri şi piese rotative, din cauza unor defecte de fabricaţie care ar putea duce la cedări critice şi eliberare de resturi cu energie mare, punând în pericol integritatea aeronavei.
Un memoriu confidenţial al guvernului indian, trimis Air India Express în martie, arată că DGCA a descoperit în timpul unei supravegheri că modificarea necesară nu a fost efectuată la timp pe un motor al aeronavei VT-ATD. Pentru a părea în conformitate, înregistrările din software-ul AMOS – folosit pentru mentenanţă – au fost „aparent modificate sau falsificate”.
Avionul în cauză operează pe rute interne şi internaţionale, inclusiv Dubai şi Muscat, conform AirNav Radar. Documentul adaugă că responsabilul de calitate al companiei nu a asigurat controlul corespunzător.
Air India Express a explicat că omisiunea s-a produs în timpul migrării datelor în noul sistem informatic, dar problema a fost remediată imediat după identificare. Nu a precizat data exactă a remedierii şi nici nu a comentat acuzaţiile legate de falsificare, dar a transmis că a luat „măsuri administrative necesare”, inclusiv demiterea managerului de calitate şi suspendarea adjunctului responsabil cu întreţinerea aeronavelor.
Reacţii şi anchete în curs
DGCA nu a comentat solicitările Reuters, însă EASA a anunţat că va investiga problema în colaborare cu producătorul de motoare CFM şi cu autoritatea indiană.
Airbus şi CFM International – un joint venture între General Electric şi Safran – nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Potrivit unei surse directe, neregula a fost depistată pentru prima dată în timpul unui audit DGCA în octombrie 2024, iar aeronava a efectuat doar câteva zboruri după data la care ar fi trebuit să fie înlocuite piesele defecte.
„Astfel de probleme trebuie corectate imediat. Este o greşeală gravă, iar riscurile cresc exponenţial mai ales la zboruri peste ape sau zone aeriene restricţionate”, a declarat Vibhuti Singh, fost expert juridic în cadrul Biroului pentru Investigarea Accidentelor Aviaţiei din India.
Guvernul indian a informat parlamentul că în 2023 au fost emise avertismente sau amenzi pentru 23 de încălcări de siguranţă comise de companii aeriene – dintre care 3 au implicat Air India Express şi 8 Air India.
Context tensionat pentru Tata Group
Grupul Tata a preluat Air India de la stat în 2022, promiţând transformarea acesteia într-o companie aeriană „de clasă mondială”. Însă ambiţiile sunt afectate de seria recentă de incidente.
În pofida extinderii rapide a reţelei internaţionale de zboruri, Air India se confruntă cu numeroase plângeri ale pasagerilor privind igiena precară, scaune deteriorate, sisteme de divertisment defecte şi alte probleme operaţionale.
Editor : B.E.