Războiul din Ucraina a accelerat răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice, ceea ce complică și mai mult misiunea de salvare a soldaților răniți pe front și lupta globală contra acestor superbacterii. Spitalele ucrainene sunt de multe ori copleșite de numărul mare de pacienți, iar doctorilor le este din ce în ce mai greu să evite o criză cu consecințe catastrofale atât pentru Ucraina, cât și pentru restul Europei.

Când soldatul ucrainean Oleksander Bezverhni a fost evacuat într-un spital din Kiev, puțini au crezut că o să supraviețuiască. Bărbatul de 27 de ani avea o rană abdominală gravă și schijele i-au perforat fesele. Ambele picioare i-au fost amputate.

Doctorii au descoperit apoi că infecțiile sale erau rezistente la antibioticele obișnuite, iar misiunea deja dificilă de a-i salva viața a devenit aproape imposibilă.

Rezistența antimicrobiană (RAM) are loc atunci când bacteriile evoluează și învață cum să se apere împotriva antibioticelor și a altor medicamente, ceea ce le face ineficiente, scrie BBC.

Ucraina nu este nicidecum singura țară afectată de această problemă. În jur de 1,4 milioane de oameni din toată lumea au murit în 2021 din cauza infecțiilor RAM, un ucigaș mai letal decât HIV sau malaria. Doar în Marea Britanie s-au înregistrat 66.730 de infecții grave rezistente la antibiotice în 2023.

Totuși, războiul pare să fi accelerat răspândirea patogenilor multirezistenți în Ucraina.

Peste 80% din pacienții unui spital din Kiev suferă de infecții provocate de superbacterii

Clinicile care tratează pacienții cu răni de război au observat o creștere rapidă a cazurilor de RAM. Peste 80% din pacienții spitalului din Kiev unde a fost internat Bezverhni au infecții provocate de microbi rezistenți la antibiotice, potrivit medicului-șef adjunct al spitalului, dr. Andrii Strokan.

În mod ironic, infecțiile rezistente la antibiotice pornesc de multe ori chiar din aceste centre medicale. Cu toate că personalul medical ia toate măsurile disponibile pentru a limita răspândirea infecțiilor, spitalele sunt de multe ori copleșite de numărul pacienților răniți în război.

Personalul medical este și el afectat întrucât o parte dintre angajații spitalelor au fugit din cauza războiului sau s-au alăturat armatei.

„În secțiile de chirurgie, există o singură asistentă care are grijă de 15-20 de pacienți. Ea nu poate fizic să își spele mâinile atât de mult și de des cât ar fi nevoie ca să nu răspândească infecții”, a explicat dr. Strokan.

Așa s-a întâmplat și cu Bezeverhni, care a fost tratat la trei spitale diferite, înainte să ajungă la cel din Kiev. Din cauză că infecțiile lui nu puteau fi tratate cu medicamentele obișnuite, condiția lui s-a deteriorat și a făcut septicemie de cinci ori.

Spitalele din Ucraina se umplu cu pacienți într-un ritm nemaivăzut de la Al Doilea Război Mondial

Situația este diferită față de alte conflicte recente, precum Războiul din Afghanistan, acolo unde soldații coaliției conduse de SUA primeau îngrijiri la fața locului și erau transferați apoi în clinici din Europa, în loc să treacă prin mai multe spitale locale.

Acest lucru este imposibil în Ucraina, întrucât un influx atât de mare de pacienți nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial, potrivit dr. Dubîna, care lucrează într-un spital din Dnipro.

Odată ce starea lor devine stabilă, soldații tratați sunt transferați într-o altă clinică pentru a face loc altor pacienți. Așa ajung să răspândească bacteriile. „Dar dacă nu o facem, nu putem să lucrăm. Și apoi e o catastrofă”, a mai spus doctorul ucrainean.

Având atât de mulți răniți de tratat, spitalele ucrainene nu pot să îi izoleze pe pacienții cu infecții, ceea ce înseamnă că bacteriile multirezistente și periculoase se răspândesc fără limite.

„Trebuie să echilibrăm balanța. Pe de-o parte, trebuie să salvăm un pacient. Pe de altă parte, nu trebuie să dezvoltăm noi microorganisme care vor avea rezistență antimicrobiană”, a spus dr. Strokan.

Lupta cu superbacteriile, o bătălie pe care lumea este deja pe cale să o piardă 

Pentru a ajuta Ucraina să lupte contra microbilor rezistenți și să prevină răspândirea lor peste granițele țării, agențiile de sănătate din SUA și Europa au livrat de urgență echipamente de diagnosticare și au instruit personalul medical din Ucraina în prevenirea infecțiilor, potrivit revistei Science.

Mulți experți se tem că războiul din Ucraina complică și mai mult lupta globală contra superbacteriilor – o bătălie pe care lumea ar putea fi deja pe cale să o piardă.

„Gradul de rezistență la medicamente pe care îl vedem în Ucraina prevestește pericolul unei ere postantibiotice”, a avertizat Scott Pallet, doctor și microbiolog de la Royal Center for Defence Medicine.

În lipsa unui efort concentrat împotriva RAM, „în 10 sau 20 de ani, s-ar putea să nu mai avem niciun antibiotic pentru multe tipuri de infecții”, a spus Pallet.

În cazul lui Bezverhni, doctorii au folosit antibiotice foarte scumpe achiziționate din străinătate cu ajutorul voluntarilor. După un an în spital și peste 100 de operații, starea lui nu mai este una gravă.

Doctorii au reușit să îi salveze viața, dar pe măsură ce patogenii devin tot mai rezistenți, lupta pentru salvarea altor vieți va deveni tot mai grea.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version