Băuturile non-alcoolice energizante au un conținut ridicat de cofeină și zaharuri adăugate, motiv pentru care sunt promovate drept stimulent pentru energie, concentrare și performanță fizică/mentală. Însă, potrivit specialiștilor, dacă sunt consumate în exces, aceste băuturi pot avea un efect dăunător asupra sănătății. Care este cantitate optimă pe care medicii o recomandă pentru consumul zilnic.
Băuturile energizante nu fac parte din categoria băuturilor sportive (băuturi izotonice) care sunt create special pentru a furniza organismului anumite cerințe nutriționale (rehidratare în timpul efortului) în momentul în care o persoană practică exerciții fizice intense.
Conținutul de cofeină recomandat într-o zi
„Potrivit studiilor efectuate de către specialiști, dozele mici până la moderate de cofeină, adică de 50 până la 300-400 mg/zi pot aduce beneficii organismului precum: creșterea vigilenței, energiei și a capacității de concentrare.
Când spunem cantitate de cofeină pe zi includem toate băuturile/alimentele care conțin acest ingredient, ca de exemplu: cafea, ceai, sucuri carbogazoase, băuturi energizante, ciocolată, chiar și anumite medicamente conțin cofeină.
În schimb, dozele mai mari de cofeină pot avea efecte negative pentru corp cum ar fi anxietatea, neliniștea, insomnia, creșterea ritmului cardiac.
Astfel, putem spune că, doza zilnică de cofeină recomandată este de până la 400 mg pe zi, însă această doză este studiată pentru performanța sportivă sau cognitivă, deci cantitatea diferă de la o persoană la alta, în funcție de nivelul ei de toleranță la cofeină”, a declarat pentru Digi24 medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală și asistent de cercetare.
De ce consumul de cofeină te face să nu mai simți oboseala
„Adenozina este un compus de metabolizare a ATP-ului (adezin trifosfat) și este molecula de bază a energiei corpului tău. Este o moleculă formată din mitocondrii (organite întâlnite în toate tipurile de celule care convertesc nutrienții și oxigenul în energie), care este puternic încărcată electric și este, de fapt, o baterie încărcată cu o energie cu ajutorul căreia corpul uman funcționează.
ATP-ul este adenozin trifosfat, mai exact adenozină cu trei legături de fosfat. Când această adenozină este folosită, ea eliberează în corp o grupare de fosfat și ajunge să fie adenozină disofat.
Pe măsură ce aceasta se metabolizează, o să avem adenozină monofosfat și după acea adenozină, care, practic, este ultima rămășiță/urmă din această baterie încărcată. Pe măsură ce aceste molecule de adenozină se acumulează în creier, înseamnă că noi ne-am epuizat rezerva de energie și trebuie să o refacem prin odihnă.
Însă, pentru a simți că această adenozină este prezentă la nivelul creierului, el are nevoie de niște receptori. Receptorii captează molecula de adenozină, iar asta are ca efect încetinirea activității electrice a creierului care înseamnă, de fapt, starea de oboseală.
Cofeina are o formă asemănătoare cu adenozina (molecula de bază a energiei corpului), care vine și se cuplează cu acești receptori de adenozină, însă nu îi activează (așa cum face adenozina), ci face lucrul fix opus, adică dă organismului un plus de energie.
Astfel, consumul de cafea crește activitatea electrică a receptorilor de la nivelul creierilor și, pe măsură ce noi obosim și acumulăm acești receptori de adenozină peste tot în creier, acești receptori nu se mai pot cupla între ei. Real, cafeaua îți aduce energie, dar nu lasă adenozina să se fixeze și practic amână acea oboseală, cadere, pe mai târziu”, a precizat Medicul Pautov.
Care este ora ideală pentru prima cafea a zilei
„Pentru a te putea bucura de beneficiile băuturii, este recomandat ca prima cafea a zilei să o bei după aproximativ 2 ore de la trezirea de dimineață. Un interval de timp pe care l-am putea indentifica ar fi între 9:30 și 11:30 dimineața.
În această perioadă, nivelul de cortizol, hormonul care este responsabil cu vigilența și energia în organism, începe să scadă, iar atunci ingredientele din compoziția cafelei încep să își facă efectul.
Ultima oră din zi indicată pentru consumul unei cafele ar trebui să fie ora 14:00 sau chiar mai devreme, în funcție de cum simte fiecare persoană.
Timpul de înjumătățire al cofeinei în corp este, în medie, de 3 până la 5 ore. Acest timp poate varia în funcție de mai mulți factori individuali precum vârsta persoanei care consumă cafea, metabolism, nivel de toleranță la cofeină etc”, a mai declarat medicul.
- (Timp de înjumătățire înseamnă viteza cu care o substanță iese din corp și este metabolizată, respectiv în cât timp concentrația de cofeină pe care ai introdus-o în corp se înjumățățește).
Ce efecte adverse are consumul de cofeină în exces
Stări de anxietate
Potrivit studiilor, consumul ridicat de cofeină (indiferent de băutură), de 1.000 mg sau mai mult pe zi, a fost raportat ca provocând stări de nervozitate, agitație.
Tensiune arterială ridicată
Potrivit studiilor efectuate de către specialiști, consumul în exces de băuturi care conțin cofeină poate crește tensiunea arterială din cauza efectului stimulant asupra sistemului nervos. Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral, deoarece, în timp, se pot deteriora arterele corpului, restricționând fluxul de sânge către inimă și creier.
Totuși, efectul cofeinei asupra tensiunii arteriale este unul temporar și poate avea impact mai puternic asupra persoanelor care nu sunt obișnuite să o consume cu regularitate.
Ritm cardiac accelerat
Efectele stimulatoare ale consumului ridicat de cofeină pot face ca inima să bată mai repede. Cofeina poate duce la modificări ale ritmului cardiac, numite fibrilație atrială. Aceste simptome au fost raportate în rândul tinerilor care au consumat băuturi energizante cu doze extrem de mari de cofeină.
Insomnie
Studiile au descoperit că un consum mai mare de cofeină pare să mărească timpul necesar pentru a adormi. De asemenea, poate reduce durata, dar și calitatea totală a somnului. Aceste rezultate sugerează că este important să acorzi atenție atât cantității, cât și momentului consumului de cofeină pentru a-ți optimiza somnul.
Dependența fizică sau psihologică de cofeină
În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate, nu se poate nega faptul că un consum aproape zilnic de cafea ori alte băuturi care conțin cofeină poate deveni obișnuință. Deși acest compus nu pare să cauzeze o dependență propriu-zisă, dacă bei în mod regulat cantități mari de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină, există șanse mai mari să devii dependent (fizic sau psihologic) de efectele sale.
Conținutul băuturilor energizante
„Băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice care conțin cafeina și alte ingrediente precum: taurina, D-glucurono-glactonă (glucuronolactonat), ginseng și guaran, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice.
Lipsa de cunoștințe privind farmacocinetica (ramură a farmacologiei) acestor substanțe din băuturile energizante, combinată cu studiile privind toxicitatea lor, ridică problema unor posibile reacții adverse serioase în cazul consumului abuziv. Sistemul sanitar trebuie să fie informat asupra acestor riscuri, să monitorizeze consumul, să informeze și să educe populația”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.