Candidații care s-au înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni participă la dezbaterile organizate de televiziuni, pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Marți seară, la dezbaterea TVR, șapte dintre aceștia au făcut mai multe afirmații catalogate drept „false” sau „trunchiate” de jurnaliștii de la Factual.ro.
Jurnaliștii Factual.ro au verificat declarațiile candidaților care au participat la dezbaterile prezidențiale din 2024, dar și din 2025.
Ultima astfel de dezbatere a avut loc marți seară, fiind organizată de TVR, și au participat 10 din 11 candidați (a lipsit candidatul AUR, George Simion).
Crin Antonescu, două declarații trunchiate
Crin Antonescu a făcut două declarații catalogate drept „trunchiate” de către Factual.ro.
„Situațiile de urgență la care este de așteptat, e necesară, e obligatorie chiar o intervenție prezidențială, o acțiune prezidențială imediată (…) Chiar dacă președintele nu are atribuții efective, eu cred că și într-o situație care ține de Comitetul pentru Situații de Urgență, președintele nu poate sta deoparte…”, este una dintre declarațiile catalogate drept „trunchiate” de către Factual.ro.
Factual subliniază că președintele poate decreta stare de urgență, însă decizia nu este personală, după cum arată sursa citată (care citează la rândul ei din Lege).
Președintele României decretează stare de urgență care, însă, este aprobată sau respinsă de către Parlament în termen de 5 zile.
O altă declarație făcută de Crin Antonescu, catalogată drept „trunchiată”, vizează Podul de la Ungheni.
Într-un context în care Antonescu vorbea despre activitatea soției Adina Vălean, fost comisar european, acesta a declarat că Podul de la Ungheni „a fost inaugurat acum câteva zile”.
În realitate, după cum arată și Factual.ro, „acum câteva zile” a început construcția Podului.
Antonescu a mai subliniat că acest proiect „a fost finanțat direct din fondurile comisarului european pentru transport”, făcând aluzie, practic, la Adina Vălean.
Factual arată că Adina Vălean, comisar european pentru transporturi între 2019 și 2024, a avut atribuția de a se ocupa și de finanțarea infrastructurii României în timpul mandatului ei de comisar european pentru transporturi.
Aceeași sursă menționează că Guvernul a trimis proiectul Comisiei pentru a primi finanțare și că indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de Executiv în 2023 (în timpul mandatului de comisar pe transporturi al lui Vălean).
Victor Ponta, o declarație falsă și una trunchiată
Declarația trunchiată a lui Victor Ponta, scoasă în evidență de Factual.ro, vizează perioada în care acesta conducea Guvernul României:
„Din punctul meu de vedere, sunt cel care în practică, nu în teorie, reducând TVA, impozitul pe dividende, toate celelalte taxe, am făcut ca românii să aibă mai mulți bani, să trăiască mai bine”
Factual menționează că, într-adevăr, Guvernul Ponta „a adus modificări substanțiale la regimul de plată TVA”, însă a introdus mai multe taxe ca să acopere pierderile de la buget generate de aceste reduceri (cum ar fi taxa pe stâlp sau acciza suplimentară la carburanți).
O altă afirmație făcută de Victor Ponta a fost cea referitoare la parteneriatul strategic cu SUA:
„Cred că e important să știm că parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost semnat în 2011…”, este declarația catalogată drept „falsă” de către Factual.
În realitate, parteneriatul strategic cu SUA a fost semnat la 11 iulie 1997, iar în 2011 au fost semnate două documente (în cadrul acestui parteneriat) care vizau cooperarea în domeniul securității naționale, potrivit sursei citate.
Nicușor Dan și irigațiile
Candidatul independent Nicușor Dan a avut la rândul lui o declarație catalogată drept „trunchiată”:
„(…) trebuie să avem un program național pentru irigații pentru că în momentul acesta dintre terenurile agricole suntem cam la 10% care sunt irigate.”
În realitate, potrivit Factual, suprafața cultivată în România era de 8.211.163 de hectare (potrivit datelor din 2023), din care 1,4 milioane de hectare pregătite pentru irigații (adică 17% din suprafața agricolă a țării).
Daniel Funeriu și drepturile minorităților naționale
„Din 1918 încoace, românii au respectat minoritățile naționale și am clădit în Europa un model.”, a spus Daniel Funeriu în cadrul dezbaterii TVR.
Această declarație este falsă. Factual amintește de Mișcarea Legionară, susținută direct de organizația paramilitară SS dn Germania nazistă, condusă de Adolf Hitler și care a provocat Holocaustul din România.
Factual subliniază că mii de evrei au fost uciși în cadrul pogromului de la Iași, 125 de evrei au fost uciși în pogromul de la București (ambele în anul 1941), iar alți 25.000 de romi au fost deportați din România în Transnistria în timpul Holocaustului.
„Organizarea politică din perioada interbelică, colonizările românești din teritoriile locuite de maghiari, politica regimului Ceaușescu referitoare la minorități, inclusiv distribuirea absolvenților români de studii superioare în zone locuite de minorități naționale”, sunt exemple menționate și de istoricul Cosmin Popa pentru Factual.ro.
Lavinia Șandru și populația României de după Revoluție
Lavinia Șandru a făcut și ea o declarație catalogată drept falsă:
„Vreau să fac în așa fel încât România să nu mai dispară, pentru că în fiecare zi suntem mai puțin cu 200, da? La Revoluție eram aici 23.000.000 suntem 15.000.000”
Potrivit Factual, care citează date oficiale, populația României este de 19,064,409 de persoane, iar țara noastră pierde zilnic 133 de oameni prin emigrare.
John-Ion Banu-Muscel și cheltuielile reduse pentru înarmare
„Eu nu văd un pericol atât de puternic într-o invazie a soviet… nu a sovieticilor … republicii rusești, federația rusească, având în vedere că suntem parte din NATO care este o organizație puternică, de cinci-șase ori mai puternică decât Federația. Deci ca urmare aș reduce cheltuielile în primul rând pentru înarmare. Nu m-aș înarma pentru pentru un pericol care nu îl văd iminent”, este declarația catalogată drept falsă, făcută de John-Ion Banu-Muscel.
NATO consideră Federația Rusă drept „un pericol major pentru securitatea globală”, potrivit Facutal, iar România s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 2.5% din PIB.
În plus, România, în realitate, nu a reușit să atingă ținta propusă (nici măcar cea de 2% din PIB).
Sebastian Popescu și țara care „și-a apărat întotdeauna teritoriile”
„Suntem o țară demnă, mândră, poate singura din lume care niciodată n-a dus un război, de a cuceri noi teritorii, ci de fiecare dată a intrat în luptă pentru a-și apăra propriile teritorii”, este declarația lui Sebastian Popescu, catalogată drept falsă de către Factual.
Jurnaliștii, citând un istoric, arată că poziționarea României „ca victimă a coloniilor occidentale este specifică discursului comunist”.
În plus, mai arată Factual, Armata Română a fost implicată de-a lungul istoriei în „misiuni ofensive în afara teritoriului național, iar în unele dintre aceste contexte a avut ca scop obținerea unor teritorii”.
Editor : M.G.