Alegerile prezidențiale din anul 2025 au stabilit un record în ceea ce privește veniturile și cheltuielile raportate de candidați, potrivit unei analize Expert Forum. Cei care au intrat în turul al doilea – George Simion și Nicușor Dan – au raportat cheltuieli de câte 20 de milioane de lei fiecare. Cel mai mare buget a fost, de departe, cel de care a beneficiat campania lui Crin Antonescu, candidatul coaliției, adică 80 de milioane de lei.
Candidații au strâns 180 de milioane de lei și au cheltuit 144 de milioane de lei în timpul campaniei pentru turul I al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit unei analize Expert Forum.
Potrivit experților electorali, alegerile din 2025 sunt cele în care competitorii electorali „au declarat cele mai mari venituri și cheltuieli de până acum”, fiind catalogate drept „cele mai scumpe alegeri prezidențiale”.
De exemplu, pentru primul tur din 2024, veniturile au fost de aproximativ 110 de milioane de lei, iar cheltuielile au ajuns la 88 de lei. Reamintim, însă, că unul dintre competitorii de anul trecut, Călin Georgescu, nu a declarat, atunci, nici venituri, nici cheltuieli.
„Public putem vedea doar câți bani au declarat competitorii, nu și cine este donatorul sau persoana/entitatea care a furnizat un împrumut candidatului sau partidului. Aceste raportări ar trebui să includă sursa venitului (numele donatorului sau a persoanei/entității care a acordat un împrumut), peste anumite valori”, mai subliniază Expert Forum.
Crin Antonescu a avut un buget de 80 de milioane de lei
Crin Antonescu, reprezentantul coaliției PSD-PNL-UDMR, care nu a obținut suficiente voturi astfel încât să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a avut un buget de campanie de 80 de milioane de lei.
PSD a fost principalul finanțator al campaniei lui Antonescu, cu 76.4 milioane de lei. UDMR și PNL au contribuit cu 2.4, respectiv 2 milioane de lei.
Banii partidelor au provenit din „fonduri private, fără subvenții”, mai arată analiza Expert Forum.
„Faptul că un candidat, Crin Antonescu, a beneficiat de contribuții semnificative din partea partidelor politice, reprezentând aproape jumătate din toate fondurile declarate în campania electorală (45%), considerăm că a afectat echilibrul electoral și i-a oferit acestuia un avantaj de vizibilitate, chiar dacă nu s-a materializat în calificarea acestuia pentru cel de-al doilea tur de scrutin”, subliniază Expert Forum.
Din cei 80 de milioane de lei, echipa de campanie a lui Crin Antonescu a declarat cheltuieli de 64.4 milioane de lei.
Mare parte din această sumă a fost alocată promovării pe TV sau în mediul online (52 de milioane de lei).
20 de milioane de lei a costat intrarea în turul al doilea
Câștigătorul turului I, George Simion, a avut, prin intermediul AUR, dar și din contribuții personale, venituri de 38.94 de milioane de lei, potrivit datelor analizate de Expert Forum.
AUR a finanțat campania lui George Simion cu 26.9 milioane de lei, bani proveniți din împrumuturi. A avut al doilea buget de campanie, după cel al lui Crin Antonescu.
Pentru campania lui George Simion au fost cheltuiți 20.12 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată promovării în mediul online (12 milioane de lei).
Nicușor Dan, contracandidatul lui George Simion în turul al doilea, a cheltuit la rândul lui 20.39 de milioane de lei, dintr-un buget de 20.43 de milioane de lei. Bugetul de campanie al lui Nicușor Dan a venit din împrumuturi, potrivit raportărilor la AEP.
Potrivit analizei Expert Forum, Nicușor Dan a cheltuit cel mai mult pentru promovarea în mediul online, adică 15 milioane de lei.
Ponta a ratat intrarea în turul 2, deși a cheltuit mai mult decât Simion și Dan
Victor Ponta a avut parte de un buget de campanie de 34.62 de milioane de lei, din care a cheltuit 34.58 de milioane. Cea mai mare parte din această sumă provine din împrumuturi.
La fel ca restul candidaților, cea mai mare parte din cheltuieli, 21 de milioane de lei, a fost alocată pentru promovarea în mediul online.
Suma raportată de Victor Ponta în dreptul cheltuielilor va fi decontată de stat, pentru că a depășit pragul de 3% (a fost votat de 13% dintre românii care s-au prezentat la vot).
Candidații care nu își mai recuperează cheltuielile
Există, însă, candidați care nu își vor mai putea deconta cheltuielile din bugetul statului, din cauza rezultatului obținut în turul I al alegerilor prezidențiale (au obținut sub pragul de 3%).
Este vorba de Lavinia Șandru (care a raportat cheltuieli de 2.8 milioane de lei), Daniel Funeriu (care a cheltuit 257.000 de lei), John Ion Banu Muscel (care a cheltuit 465.000 de lei, din fonduri proprii), Christian Terheș (care a cheltuit 200.000 de lei) și Silviu Predoiu (care a cheltuit 40.000 de lei).
Editor : M.G.