Daniel Funeriu candidează în calitate de independent pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Cariera politică a lui Funeriu, legată mai degrabă de Traian Băsescu, a ajuns la apogeu în anii 2009-2012, când a fost ministru al Educației în Guvernul Boc II.
Digi24.ro publică în această perioadă portretele celor 11 candidați la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiență profesională, experiență politică și controverse.
Daniel Funeriu a rămas în Franța în 1988, după ce regimul comunist i-a permis să plece într-o excursie în Hexagon, după cum arată News.ro.
În acel an a fusese selectat în lotul național pentru Olimpiada Internațională de Chimie.
A luat, însă, premiul al doilea la Olimpiada de chimie din Franța, în 1989, potrivit CV-ului său.
Daniel Funeriu și-a urmat cursurile universitare în Franța. În 1994 a luat licența la European Higher Institute of Chemistry din Strasbourg, unde a obținut titlul de inginer în chimie organică.
A finalizat masterul în chimie organică și supramoleculară la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg în 1995, iar în 1999 a finalizat doctoratul cu „cel mai înalt rang, conferit primilor 5% dintre candidații din toate domeniile” (potrivit mențiunilor sale din CV) la aceeași universitate.
Între 1994 și 2006 a participat la stagii științifice, a fost conferențiar și cercetător în SUA, Anglia, Franța și Japonia. După 2006 și-a continuat activitatea științifică la Universitatea Tehnică din Munchen.
Numele lui Daniel Funeriu este asociat în plan politic național cu cel al Partidului Democrat Liberal.
În 2008 a obținut un mandat de europarlamentar pe listele PDL, pe care, însă nu l-a dus până la bun sfârșit.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că a fost numit în anul 2009 ministru al Educației în Guvernul condus de Emil Boc (Guvernul Boc II), funcție pe care a ocupat-o până în 2012.
Mandatul lui Daniel Funeriu a fost marcat de Legea Educației Naționale, adoptată în 2011 (cea mai cunoscută măsură fiind cea a implementării camerelor video la examenul de BAC), dar și de proteste ale profesorilor (în contextul protestelor bugetarilor din acea perioadă).
Legea Educației Naționale a fost, însă, modificată de fiecare ministru care l-a precedat, iar Ministerul Educației a venit în 2023 cu Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior.
După mandatul de ministru al Educației, Funeriu a fost, între 2012 și 2014, consilier cu rang de ministru al Președintelui României (Traian Băsescu).
În 2014, Daniel Funeriu a candidat, fără succes, pentru șefia Partidului Mișcarea Populară (înființat de Traian Băsescu), iar ulterior a revenit în cercetare.
În 2023, Daniel Funeriu a fost numit Înalt Consilier al Uniunii Europene în Republica Moldova.
În ultimii ani, Funeriu a fost o prezență constantă în viața publică, oferind diverse puncte de vedere cu privire la starea Educației din România și alte subiecte discutate în presă.
„Mă aliniez tuturor ideilor bune şi lucrurilor bune pe care Traian Băsescu le-a făcut. Sigur, la 10 ani după ce şi-a terminat mandatul, putem să observăm şi erori (…) Observ în viaţa politică oameni care, aşa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanţa Cotroceniului, şi acum sunt mari anti-băsişti. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi”, spunea Daniel Funeriu, în ianuarie, despre legătura cu Traian Băsescu.
Avere
Daniel Funeriu deține două terenuri agricole de 50 de hectare, ambele în județul Timiș.
Fostul ministru al Educației a mai trecut în declarația de avere depusă la Biroul Electoral Central (BEC) că deține două apartamente, de 55, respectiv 124 de metri pătrați, obținute în 2024 prin donație.
Funeriu mai are o casă de locuit de 230 de metri pătrați și un teren de 868 de metri pătrați în Germania.
Candidatul independent deține cinci mașini – Jaguar XJ6, Jaguar S, Mazda CX5, Renault Twingo și Audi A6. Cel mai scump autoturism a fost cel produs de Mazda, cumpărat în 2024 cu 15.000 de euro. Funeriu mai are și bijuterii în valoare de 15.000 de euro.
Daniel Funeriu are 370.000 de euro, 15.500 de lei moldovenești, 1.300.000 de yeni și 48.441 de lei în 19 conturi deschise la diverse bănci din România și Europa.
Fostul ministru are 12.600 de euro investiți în două companii din Franța și una din Elveția – Nellea Systems, UMC și Celindra.
La capitolul venituri, Funeriu arată că a obținut pe parcursul anului trecut 138.000 de euro de la Gopa PACE pentru consultanță, 56.615 de lei din salariul de profesor la Universitatea din București, 20.000 de lei din consultanță la Informart și 8.700 de euro pentru consultanță de la Oriensys. Funeriu a mai obținut 2.500 de lei drept arendă.
Declarații ale lui Daniel Funeriu
- „Rolul nostru acum e să ridicăm nivelul deliberării publice, să stabilim un standard comportamental înalt, să ne concentrăm pe lupta cu viitorul și să nu disipăm energie în războaiele trecutului”
- „Vrem ca oamenii să vadă că suntem exemplari, că noi putem injecta încredere în societatea prea divizată de azi, că suntem cei care înțeleg și să le mulțumească celor în vârstă pentru efortul lor de a construi România de azi, dar și să muncim pentru copiii care se vor bucura de România de mâine”
- „România nu „joacă” nimic pe plan extern în acest moment în afara „participării la reuniuni”. Nu am exprimat cu forță niciun interes național la nivelul UE, nu avem niciun dialog util cu administrația Trump, nu am răspuns instituțional la niciun atac mediatic (în spatele cărora cu certitudine sunt interesele celor care nu ne vor binele)”
Alte profile ale candidaților la alegerile prezidențiale
Editor : M.G.