Cristian Terheș candidează încă o dată la alegerile prezidențiale, după ce în primul tur, anulat între timp, nu a trecut de pragul de 100.000 de voturi. Cunoscut în spațiul public pentru susținerea față de Traian Băsescu, discursul acestuia s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, reușind să obțină susținerea unor partide precum PSD și AUR pentru a intra în Parlamentul European.
Digi24.ro publică în această perioadă portretele celor 11 candidați la alegerile prezidențiale. Ne-am concentrat pe cinci mari capitole: avere, studii, experiență profesională, experiență politică și controverse.
Cariera politică și CV
Cristian Terheș a emigrat în Statele Unite ale Americii în anul 2002, după finalizarea Seminarului Teologic din Oradea, potrivit News.ro.
În SUA, a studiat jurnalismul la Fullerton College și comunicare la Santiago Canyon College (ambele din California), a fost cleric al Bisericii Greco-Catolice Române și a lucrat ca analist de afaceri.
Potrivit G4 Media, Cristian „Chris” Terheș s-a făcut remarcat în România în anul 2012, când a militat împotriva demiterii președintelui de atunci, Traian Băsescu, și a făcut lobby în congresul american în favoarea acestuia.
În 2014 și-a consolidat poziția anti-PSD în momentul în care făcea campanie împotriva candidatului social-democrat pentru alegerile prezidențiale din acel an, Victor Ponta.
Cristian Terheș s-a remarcat atunci drept un preot care militează împotriva corupției.
Începând cu 2016, însă, și-a schimbat discursul și a început să acuze justiția română de abuzuri.
Totul a culimat cu 2019, când a obținut un loc de europarlamentar pe listele PSD-ului condus atunci de Liviu Dragnea, printr-un protocol realizat cu PNȚCD.
Terheș a ieșit din PNȚCD în 2023 și s-a alăturat Partidului Național Conservator Român, partid al cărui președinte este și în prezent.
A obținut un nou mandat de europarlamentar pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile din 2024.
Context.ro nota anul trecut că în primul mandat de europarlamentar Cristian Terheș s-a evidențiat mai degrabă prin discursul eurosceptic.
Concret, a acuzat Bruxelles-ul de „tiranie”, a promovat dezinformarea conform căreia UE vrea ca oamenii să mănânce insecte sau că educația sexuală în școli ar presupune că elevii „vor învăța poziții pentru acte sexuale”, printre altele.
În plus, a fost unul dintre politicienii care au criticat politicile anti-COVID ale statelor europene și care lansau dezinformări anti-vacciniste.
Cristian Terheș a candidat anul trecut la alegerile prezidențiale, anulate între timp, unde a obținut 95.782 de voturi. El este și unul dintre cei care au contestat rezultatele din primul tur.
Avere
Cristian Terheş a menţionat în declaraţia de avere cinci terenuri intravilan, cu o suprafață totală de 3.100 de metri pătrați, cumpărate între 2008 și 2024. Patru dintre aceste terenuri se află în Bihor, iar altul se află în Sălaj.
Candidatul Partidului Național Conservator Român mai arată că deține trei apartamente (53 mp, 81 mp şi 53 mp), două autoturisme (Toyota Camry şi Mitsubishi Eclipse Cross), șase conturi bancare ale lui (cu aproximativ 50.000 de euro) și șase ale soției, o parte fiind deschise la bănci din statul american California.
El are în declaraţia de avere acţiuni Fidelity deţinute de soţie – 95.000 de dolari şi hârtii de valoare la Treasury Direct – 50.000 de dolari. Terheș arată că a împrumutat PNCR cu aproximativ 100.000 de euro pe parcursul anului trecut.
La capitolul venituri, Cristian Terheş a declarat un salariu anual de la Parlamentul European în valoare de 99.000 de euro, iar soţia are un salariu anual de 50.000 de dolari ca „AR and compliance manager” la compania General Orthocare, Irvine, California, SUA.
Din declarația de interese reiese că Terheș este membru în organizația „Cavalerii lui Columb”, membru în „Partidul Republica din California” și președinte al Romanian Community Coalition California.
Declarații
Vă prezentăm o selecție cu viziunea lui Cristian Terheș asupra rolului de președinte:
- ”Îmi doresc o Românie puternică mai ales în conjunctura actuală, în care avem de a face cu o serie de provocări atât la granițele României, cât și în interiorul României”
- „Îmi doresc o Românie sigură, din care cei rămași să nu mai plece și în care cei plecați să se întoarcă. O Românie în care oamenii să nu mai aibă frica și grija zilei de mâine. O Românie sigură, în care fiecare român indiferent unde se află, la țară sau la oraș, să simtă din partea statului român că are protecție și respect”
- „Atunci când spun o Românie puternică, îmi doresc și mă voi lupta pentru o Românie în care Constituția să primeze, în care suveranitatea națională exercitată de popor, prin alegeri libere, periodice și corecte, să primeze”
- „Candidez cu un obiectiv clar în minte: o Românie suverană în Uniunea Europeană”
Alte profile ale candidaților la prezidențiale
Editor : M.G.