Creatorii de conținut joacă un rol important și în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2025. Autoritățile îi îndeamnă pe influenceri să abordeze orice material politic publicat în această perioadă pe un ton echidistant, să menționeze dacă este vorba de o reclamă politică, să verifice informațiile înainte de a le distribui și să evite limbajul agresiv.
Pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.
CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2025. Sfaturile autorităților – Cum putem depista dezinformările în timpul campaniei electorale
Creatorii de conținut care vor să trateze subiecte politice în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din mai ar trebui să adopte un ton neutru, informativ și responsabil, după cum arată autoritățile.
În mod ideal, conținutul ar trebui să fie neutru și echidistant față de toate partidele și toți candidații.
„Acordați spațiu și atenție părerilor și viziunilor diverse. Evitați discriminarea sau marginalizarea oricărui grup sau individ pe baza opiniilor politice”, potrivit ghidului Autoritățiii Electorale Permanente.
Sursa citată mai indică ideea că informațiile trebuie verificate și confirmate înainte de a fi distribuite.
În acest sens, e important de menționat că instrumentele care se bazează pe tehnologia AI „nu sunt surse potrivite pentru obținerea de informații corecte și actualizate”.
- Pentru informații legate de alegeri (cum ar fi prezența la vot, persoane care au candidat în alți ani), e indicat să se apeleze la surse oficiale, cum ar fi site-urile Biroului Electoral Central (BEC) sau al Autorității Electorale Permanente (AEP).
Odată publicată, ar fi de preferat ca informația să fie însoțită și de sursă.
În cazul publicității electorale, autoritățile îndeamnă creatorii de conținut să fie transparenți și să sublinieze acest lucru.
„Evitați orice acțiuni sau conținut care ar putea încălca legislația electorală”, îndeamnă și AEP.
Creatorii de conținut ar putea îndemna cetățenii să participe activ în procesul electoral – ori să participe la vot, ori să participe ca expert electoral, operator de calculator sau observator electoral.
Alte recomandări vizează limbajul. Autoritățile îndeamnă să fie evitat limbajul defăimător sau jignitor și să fie acceptate criticile sau opiniile divergente.
„Nu încurajați violența sau comportamentul agresiv. Evitați discursul discriminator sau instigator la ură pe criterii de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală ori etnie. Asigurați-vă că, prin conținutul creat și promovat, contribuiți la un dialog constructiv și la o dezbatere informată”, potrivit sursei citate.
Autoritățile mai îndeamnă ca materialele publicate pe teme electorale să fie dezvoltate în așa fel încât să ofere garanții privind respectarea și promovarea principiilor democrației și ale statului de drept.
În plus, conținutul materialelor ar trebui să se bazeze pe date și informații reale, precise și corecte.
„Atragem, astfel, atenția că informațiile publicate și redistribuite în mediul online pot atrage răspunderea delictuală, contravențională și chiar penală a persoanelor”, mai arată sursa citată.
Editor : M.G.