Consumul regulat de pește are numeroase efecte benefice asupra sănătății. Printre cele mai semnificative se regăsesc scăderea riscului de boli cardiovasculare, sprijinirea funcțiilor cognitive, protejarea sănătății ochilor și furnizarea mai multor nutrienți esențiali organismului. Peștele este o sursă importantă de proteine, vitamine, minerale și acizi grași polinesaturați, în special Omega-3, cunoscuți pentru contribuția lor la menținerea sănătății inimii și a creierului.

Carnea de pește este ușor de digerat și conține aminoacizi esențiali necesari pentru buna funcționare a întregului organism. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă un consum de cel puțin două porții de pește gras pe săptămână.

Care este cel mai bun pește pentru sănătatea inimii

Asociația Americană a Inimii definește consumul de pește gras drept element esențial pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, un tip de grăsimi esențiale pe care organismul uman nu le poate sintetiza singur, motiv pentru care trebuie obținute din alimentație sau suplimente.

„Să nu uităm că putem procura natural, din surse alimentare, acizi grași benefici organismului. Mai exact, peștii mici sunt o sursă bogată de acizi grași, iar printre cei mai importanți amintim: sardine, hering, macrou, anșoa, păstrăv, chiar și somon.

Acizii grași Omega-3, precum EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), care se regăsesc în compoziția peștelui ajută la flexibilitatea membranelor celulare, dar și la combaterea inflamației de la nivel intestinal și reducerea stresului oxidativ.

Mai exact, acizii grași se integrează în fosfolipidele membranelor celulare, sporind fluiditatea și flexibilitatea acestora. Această modificare influențează activitatea receptorilor celulari, a canalelor ionice și a proteinelor implicate în funcționarea celulară, favorizând o comunicare eficientă între celule. În special, în celulele endoteliale unde, acest proces contribuie la îmbunătățirea funcției vasculare și sprijină formarea unor vase de sânge funcționale.

  • (Funcția vasculară se referă la capacitatea vaselor de sânge (artere, vene și capilare) de a transporta eficient sângele în întregul organism și de a regla fluxul sanguin în funcție de nevoile organelor și țesuturilor.)
  • (Endoteliul reprezintă un strat unic de celule care căptușește vasele de sânge și vasele limfatice cu un rol crucial în menținerea sănătății cardiovasculare.)

Recomand un consum regulat de pește, de cel puțin două porții pe săptămână, în felul acesta există un echilibru de acizi grași la nivelul organismului. De asemenea, și suplimentele, în special acizii grași Omega-3, sunt recomandate deoarece, atunci când sunt administrate în proporțiile adecvate, acestea contribuie la menținerea sănătății inimii, prin prevenirea bolilor cardiovasculare, și sprijină menținerea flexibilității membranelor celulare.” a declarat pentru Digi24 Cezar Amititeloaie, medic specialist cardiolog.

Care sunt beneficiile consumului de pește gras

Potrivit cercetărilor, (studiu din anul 2022) consumul de pește gras reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Acizii grași Omega-3 ajută inima prin reglarea colesterolului, a trigliceridelor și a tensiunii arteriale. De asemenea, contribuie și la gestionarea inflamației din corp și a stresului oxidativ.

Potrivit cercetărilor, suplimentarea cu acizi grași (EPA și DHA) are un impact benefic asupra reglării trigliceridelor, colesterolului total, rezistenței la insulină, tensiunii arteriale, enzimelor hepatice și a markerilor inflamatori.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Share.
Exit mobile version