România înregistrează o creștere tot mai mare a cazurilor de infecție cu rotavirus. Medicii au declarat pentru Digi24 că cei mai afectați sunt copiii cu vârste până în 5 ani. Boala începe de cele mai multe ori brusc, în doar 48 de ore de la infectare, cu vărsături, dureri abdominale, febră și deshidratare. Respectarea măsurilor de igienă este metoda propice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, anunță cadrele medicale.

În primele luni ale acestui an, doar în  județul Cluj au fost înregistrate aproximativ 100 de cazuri de rotavirus. Pentru a evita îmbolnăvirea, mulți părinți aleg să-și vaccineze copiii.

„L-am vaccinat pe cel mic și recomand tuturor părinților să facă acest lucru. Am considerat că este cea mai bună decizie pentru sănătatea copilului – la sfatul medicului, evident”.

Virusul se răspândește rapid în grădinițele și școlile unde igiena strictă este greu de menținut în mod constant. Medicii recomandă vaccinarea ca măsură de prevenție, dar vaccinul nu este gratuit și este opțional.

Rotavirusul este un virus care are ca simptome scaune diareice dese, dureri de abdominale, febră, dar, cel mai important, provoacă deshidratare.  Oamenii au început să înțeleagă faptul că este o problemă serioasă. Vaccinul se adresează doar copiilor sub 6 luni”, a declarat Ioan Mureșan, medic de familie.

Specialiștii se așteaptă la o creștere a cazurilor de infecție cu rotavirus.

Cazurile vor apărea mai ales acum, odată cu sezonul cald, dar țin în primul rând de normele de igienă”, a anunțat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Unii părinți sunt sceptici în privința vaccinării.

Îmi vaccinez copilul cu toate vaccinurile obligatorii. Acesta nu este obligatoriu, deci cu acesta nu. Nu prea am crezut că este o problemă atât de gravă”, declarat un părinte.

La nivel mondial, 1,8 milioane de copii mor în fiecare an de gastroenterocolită de toate cauzele, iar dintre acestea 25% sunt date de către rotavirus.

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version