Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” vrea să depună o serie de amendamente la pachetul de măsuri fiscale anunțate de guvernul Bolojan, care urmează să ajungă la votul parlamentului săptămâna viitoare. Sindicaliștii cer eliminarea finanțării partidelor de la buget, dar și eliminarea rambursării banilor folosiți în campaniile electorale.

Guvernul Bolojan a trimis în Parlament primul pachet de măsuri fiscale, iar la începutul săptămânii viitoare își va angaja răspunderea în Parlament. Până luni mai pot fi depuse amendamente. Sâmbătă, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a anunțat că vrea să depună o serie de amendamente care privesc în principal finanțarea partidelor. 

Cerințele sindicaliștilor:

  • Articolul 18
    (1) Partidele politice primesc anual subvenție de la bugetul de stat, în condițiile legii – SE ABROGA
  • Articolul 3
    (1) Sursele de finanțare a activității unui partid politic sunt:
    d) subvenții de la bugetul de stat; – SE ABROGA
  • ART 48 TOT CE TINE DE RAMBURSAREA BANILOR DE LA AEP CATRE PARTIDE SE ABROGA
    (1) În cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor politice și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.
  • La Art II – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, dupa punctul 10 se introduce un nou punct 10’ după cum urmează:
    10’) Art 138 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    ART. 138 – Cotele de contribuții de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat
    Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:
    a) 25,0% pentru condiții normale de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 5,0% pentru contribuția datorată de angajator;
    b) 29,0% pentru condiții deosebite de muncă, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 9,0% pentru contribuția datorată de angajator;
    c) 33,0% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, din care 20,0% pentru contribuția individuală și 13,0% pentru contribuția datorată de angajator.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca luni, 7 iulie, la ora 15.00, să aibă loc şedinţa comună a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului.

Începând de vineri seară până luni, 7 iulie, ora 8.00, se pot depune amendamente.

Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern în care s-a dezbătut primul pachet de măsuri de reducere a deficitului, că şi-a propus să depună proiectul la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să se intre pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor.

Procedura este prevăzută de ARTICOLUL 114 din Constituţia României, care prevede:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Editor : I.B.

Share.
Exit mobile version