Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) îl acuză pe premierul Ilie Bolojan, care s-a pronunțat drept un adversar al sinecurilor, de ipocrizie și publică o declarație de avere a prim-ministrului din care reiese că, în 2007, actualul șef al executivului a încasat aproape 74.000 de lei în calitate de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank. Sumele reprezintă, potrivit SAALG, 71 de salarii medii lunare, valabile în acel an. În aprilie 2007, Ilie Bolojan era prefect al județului Bihor și a fost numit secretar general al Guvernului de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, funcție din care a plecat prin demisie în 2008.
„Premierul Ilie-Gavril Bolojan a afirmat recent, într-o declarație televizată, că «împotriva nesimţirii şi a bunului simt nu există hârtii», referindu-se critic la indemnizațiile membrilor din consiliile de administrație, în special de la EXIMBANK – S.A. Acesta a afirmat, în mai multe rânduri, că este un adversar ferm al sinecurilor și că nu a beneficiat niciodată de astfel de privilegii”, scrie în debutul comunicatului SAALG remis presei.
„Totuși, documentele oficiale arată contrariul. Potrivit propriei sale declarații de avere, Ilie-Gavril Bolojan a încasat, în anul 2007, suma de 73.935 lei din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank. La un salariu mediu net lunar de 1.042 lei în acel an, această sumă echivalează cu 71 de salarii medii lunare, adică un venit considerabil, care se încadrează perfect în definiția unei «sinecuri»”, continua sursă citată.
„Potrivit Anexei nr. 1, pct. 10, la H.G. nr. 534 din 30 mai 2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. în numele şi în contul statului, Secretarul General al Guvernului era membru de drept al C.I.F.G.A. EXIMBANK – S.A.. Astfel, prezența domnului Ilie-Gavril Bolojan în această funcție reiese direct din cadrul legal și instituțional, iar venitul menționat în declarația de avere a sa este o consecință directă a acestei poziții”, explică sindicatul în comunicatul amintit.
În continuare, sidicaliștii spun că aceste informații, în contextul declarațiilor premierului pe fondul pachetului de măsuri de austeritate anunțate, „alimentează acuzațiile de dublu standard și ridică întrebări privind autenticitatea reformelor promovate sub pretextul eliminării sinecurilor”.
„Pe fundalul pachetului de măsuri de austeritate adoptat recent și pe care Guvernul și le va asuma în Parlament, premierul, șeful funcției publice din România, a lansat un atac virulent și la adresa angajaților din sistemul bugetar, sugerând că nu se mai poate ca statul să plătească oameni care nu produc nimic. Acest tip de discurs, în contrast cu trecutul personal al domniei-sale, alimentează acuzațiile de dublu standard și ridică întrebări privind autenticitatea reformelor promovate sub pretextul eliminării sinecurilor.
Declarațiile premierului, prin care condamnă exact tipul de funcții și beneficii pe care le-a deținut personal în trecut, expun o discrepanță între realitate și retorică. Într-un moment în care moralitatea politică și coerența publică sunt invocate ca fundamente ale guvernării, trecutul premierului trebuie asumat cu aceeași transparență și rigoare pe care o pretinde altora.
Într-un stat democratic, integritatea și onestitatea nu se măsoară doar prin măsuri luate împotriva altora, ci și prin asumarea propriului trecut”, scrie în încheierea comunicatului SAALG.
Ce a decis Guvernul condus de Bolojan legat de EximBank
La 27 iunie 2025, premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul a decis reducerea numărului de membri ai Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări din cadrul EximBank Banca Românească, de la 17 la cinci. Aceeași hotărâre stabilește și scade nivelul indemnizaţiei lunare a membrilor comitetului respectiv de la 20% la 5% din salariul lunar al preşedintelui Băncii, care, la rândul său, nu va fi remunerat pentru activitatea desfășurată în cadrul Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări.
Premierul Ilie Bolojana a anunțat, după ședința de guvern din 27 iunie, a anunţat că guvernul inventariază tot ceea ce înseamnă comitete, comisii, pe care le-a numit „sinecuri”.
„Trebuie să facem asta într-un regim de urgență dar și pe termen lung – să atacăm venituri și cheltuieli structurale care să așeze bugetul pe noi coordonate, pentru a ajunge la un deficit rezonabil, care nu împovăreze generațiile viitoare. În ce privește scăderea cheltuielilor, lucrăm pe mai multe componente: inventariem tot ce înseamnă comitete, comisii – le-aș numi sinecuri – și în fiecare ședință de guvern de acum înainte vom ataca această zonă”, a precizat premierul României.
„Astăzi am început cu o astfel de structură – un comitet format din 17 persoane, cu un venit pentru 1-3 ședințe lunare de 4.000 de euro pe lună. L-am transformat într-un comitet de 5 persoane, cu 1.000 de euro pe lună, pentru că, într-adevăr, au o răspundere de a aproba anumite credite. Şi vă rog să faceţi un calcul despre ceea ce înseamnă o mică economie la bugetul national”, a spus Ilie Bolojan.
Subiectul celor 17 bugetari printre care politicieni, consilieri ai acestora, dar și funcționari din mai multe ministere, care au primit, pe lângă salariu, câte patru mii de euro pe lună doar pentru a participa la câteva ședințe a fost abordat de reporterul Digi24 Toma Petcu, într-un material din campania Statul la stat. In reportaj era vorba chiar despre despre membrii Comitetului Interministerial care supervizează activitatea Exim Banca Românească, o bancă de stat.
Editor : B.E.