Ameninţarea fostului preşedinte Donald Trump de a impune un tarif de 25% pe toate iPhone-urile vândute în Statele Unite, dacă nu sunt produse local, este privită cu scepticism de majoritatea analiştilor intervievaţi de CNBC. Potrivit sursei citate, aceştia consideră că mutarea producţiei Apple în SUA este fie imposibilă, fie extrem de costisitoare.
Președintele Trump a amenințat Apple cu taxe vamale de 25% dacă iPhone-urile nu vor fi fabricate în SUA. Republicanul cere companiei Apple să facă imposibilul, potrivit lui Barton Crockett, analist senior la Rosenblatt Securities.
„Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla. Acest tarif care le cere să facă ceva aproape imposibil de făcut, să producă iPhone-uri la scară largă în această țară, nu se va întâmpla într-un interval de timp în care să se poată investi și cu siguranță nu cât timp Trump este președinte”, a declarat Crockett vineri la emisiunea „Squawk Box” de la CNBC.
Trump a declarat într-o postare pe rețelele sociale că Apple va trebui să plătească un tarif de 25% sau mai mult pentru iPhone-urile fabricate în afara Statelor Unite.
Producția telefoanelor se face acum în principal în China, dar compania și-a mutat producția în India, în parte pentru că această țară are o relație comercială mai prietenoasă cu SUA.
Acțiunile Apple au scăzut instant după anunțul lui Donald Trump
Acțiunile Apple au scăzut cu peste 2%, după ce Trump a postat pe Truth Social că iPhone-urile vândute în SUA trebuie să fie fabricate în SUA și că, dacă nu sunt, „Apple trebuie să plătească o taxă de cel puțin 25%”.
Compania de tehnologie a CEO-ului Tim Cook a devenit o țintă frecventă a lui Trump, în timp ce președintele insistă ca America corporatistă să readucă locurile de muncă din fabrici în SUA și impune tarife vamale partenerilor comerciali americani.
Analistul Crockett consideră că Apple nu poate sta liniștită mult timp. El a speculat că Apple ar putea muta o mică parte din producție în SUA pentru a-l îmbuna pe președinte.
„Cred că dacă pot amplasa o fabrică undeva care produce câteva mii de iPhone-uri și pot investi niște cercetare și dezvoltare în robotică, astfel încât să se poată țese o poveste care, la un moment dat în viitor… «poate putem produce iPhone-uri»”, a adăugat Barton Crockett.
Editor : Iulia Bălăianu