Premierul britanic Keir Starmer spera să petreacă ziua de luni marcând o nouă piatră de hotar în mult promisa resetare a relației Regatului Unit cu Uniunea Europeană, la cinci ani de la Brexit. În schimb, a primit un memento dramatic despre cât de greu va fi cu Donald Trump înapoi la Casa Albă, scrie Bloomberg.
În timp ce Starmer a participat la o reuniune a Consiliului European de la Bruxelles, Trump a aprobat – și apoi a suspendat – tarife de până la 25% la mărfurile din Canada și Mexic și a promis că va supune Europa unui tratament similar în curând. Marea Britanie ar fi probabil cruțată deocamdată, a spus președintele SUA: „Asta se poate rezolva”.
Amânarea evidențiază modul în care divorțul Regatului Unit de Europa ar putea aduce în sfârșit unele beneficii țării, chiar dacă rămâne la cheremul unei „relații speciale” care a fost unilaterală de zeci de ani. De asemenea, subminează promisiunea de campanie a lui Starmer de a reface relațiile cu Bruxelles-ul, având în vedere că liderul laburist a ajuns la proeminență politică prin campania sa împotriva Brexitului.
Se poate adânci prăpastia dintre UE și Marea Britanie
Acum, Trump, care laudă adesea Brexitul și a susținut odată perspectiva unui acord comercial între SUA și Marea Britanie, adâncește prăpastia. La un moment dat, în curând, îl poate forța pe Starmer să aleagă o parte.
„Guvernul are de ales și trebuie să cântărească: vrea să rămână aproape de SUA sau să rămână aproape de UE?” a declarat Paul Dales, economist-șef din Marea Britanie la Capital Economics. „Bănuiala mea este că guvernul va încerca să le facă pe amândouă și probabil că nu va reuși în ambele cazuri – cred că acesta este riscul.”
Dificultățile lui Starmer au fost clare în informarea sa alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte, luni după-amiază, unde au sperat să sublinieze angajamentul Regatului Unit față de apărarea europeană, în special sprijinul pentru Ucraina. Însă ambii au evitat în mod repetat să spună dacă Trump a încercat să scindeze aliații SUA cu amenințările sale tarifare și cu cererile pentru un control mai mare asupra Groenlandei, un teritoriu autonom al Danemarcei.
Principalul reprezentant al Canadei în Marea Britanie a avertizat luni că Trump nu se va opri cu țara sa. „Puteți fi următorii”, a spus Înaltul Comisar canadian Ralph Goodale despre Regatul Unit și Europa în timpul unei apariții la postul britanic LBC.
Keir Starmer spune că nu vrea să aleagă între UE și SUA
În timp ce SUA este cel mai mare partener comercial individual al Regatului Unit, importând 179 de miliarde de lire sterline (222 de miliarde de dolari) de bunuri și servicii britanice pe an, piața UE este aproape dublă – 348 de miliarde de lire sterline. Cu cât guvernul laburist aliniază mai mult economia britanică cu cea a UE – așa cum a promis că va face la alegerile din iulie – cu atât are mai puțin spațiu de manevră pentru a se adapta cererilor SUA privind comerțul.
„Ambele relații sunt foarte importante pentru noi, nu alegem între ele”, a spus Starmer reporterilor înaintea primei întâlniri dintre premierul britanic și liderii UE de la Brexit. „Nu îl vedem ca un principiu al terțului exclus”.
Chiar în timp ce Starmer se întâlnea cu Rutte, investitorii au primit o lecție despre capacitatea lui Trump de a-i dezechilibra pe rivali. Trump a anunțat o întârziere de o lună a tarifelor la mărfurile mexicane. Președintele mexican Claudia Sheinbaum a fost de acord să trimită 10.000 de ofițeri ai Gărzii Naționale la graniță pentru a ajuta la stoparea fluxului de fentanil și a migrației în SUA. Trump a confirmat ulterior o pauză similară de 30 de zile și în cazul Canadei.
Acesta este genul de negociere cu care Starmer s-ar putea confrunta în curând, în ciuda ultimei deschideri a lui Trump față de prim-ministrul britanic. „Marea Britanie a depășit linia, dar sunt sigur că putem rezolva în cazul ăsta. Dar Uniunea Europeană este o atrocitate”, a spus locatarul Casei Albe.
Unul dintre motivele pentru care exporturile Marii Britanii în SUA nu sunt vizate de Trump este că cifrele americane sugerează că SUA au avut un excedent comercial de bunuri fizice cu Marea Britanie de aproximativ 10 miliarde de dolari în 2023. Cifrele din Marea Britanie, în schimb, sugerează că Marea Britanie se bucură de un mic excedent. Asta se compară cu excedentul extins de peste 200 de miliarde de dolari de care se bucură UE în comerțul cu SUA.
„Avem o relație comercială corectă și echilibrată”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al lui Starmer, Dave Pares, reporterilor la Londra. „Este în beneficiul ambelor maluri ale Atlanticului și așteptăm cu nerăbdare să construim pe acest lucru.”
Marea Britanie ia în calcul scenarii în care Trump ar impune tarife
Deși oficialii britanici și-au exprimat în privat ușurarea cu privire la cuvintele lui Trump, ei sunt îngrijorați că menținerea calmului ar putea avea un preț. Oficialii britanici iau în calcul scenarii ipotetice în care administrația Trump ajunge să amenințe Marea Britanie cu tarife, dacă nu se conformează cerințelor SUA în viitor, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.
Un scenariu avut în vedere este că Trump ar încerca să facă presiuni asupra Regatului Unit să oprească importurile de vehicule electrice chinezești. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Starmer ar trebui să aleagă între a supăra Beijingul, cu care urmărește să dezghețe relațiile, sau să se confrunte cu perspectiva de a intra în vizorul lui Trump pentru taxe. În această situație, Regatul Unit nu ar avea de ales decât să se supună cererilor SUA, a spus un oficial.
Deocamdată, administrația lui Starmer a rămas fermă în privința refuzului de a relaxa standardele alimentare, o cerere cheie a SUA în discuțiile comerciale anterioare. În timpul unui apel cu Trump săptămâna trecută, Starmer a subliniat sprijinul comun al liderilor pentru dereglementare.
Există, de asemenea, perspectiva înstrăinării statelor membre UE în încercarea de a evita confruntarea cu Trump. Starmer s-a confruntat deja cu unele critici interne pentru tăcerea sa în fața tarifelor americane asupra Canadei și pentru ezitarea de a sprijini Danemarca în fața lui Trump.
„Se pare că Regatul Unit încearcă să-l liniștească într-un fel, dar mai devreme sau mai târziu vor avea loc niște conversații politice dificile, o solicitare ca noi să ne aliniem la ceva”, a spus Anna Jerzewska , fondatorul companiei de consultanță Trade & Borders. „Iată unde ar trebui să ia atitudine Regatul Unit.”
Editor : Ș.R.