Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureş/ După ora 23.00, forţele s-au retras, persoana căutată nu a fost găsită

mai 12, 2025

Ce sunt bombele AASM Hammer, un succes pe frontul din Ucraina, unde rușii au dificultăți în a le intercepta. Francezii cresc producția

mai 12, 2025

Simion: Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeţi educaţi, civilizaţi, europeni, dar dovediţi exact contrariul / Diaspora era bună când vota cu Băsescu şi Iohannis

mai 12, 2025

Scheletele din dulapul Ordinului Sf Augustin și al Papei Leon al XIV-lea. „A găzduit prădători lângă o școală”

mai 12, 2025

Ruşii susţin că o rachetă ucraineană a lovit un hotel din regiunea Kursk şi trei persoane sunt rănite

mai 12, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Analiză Bătălia pentru putere în PSD. Scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate. Masa critică din partid rămâne amorțită
Politică

Analiză Bătălia pentru putere în PSD. Scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate. Masa critică din partid rămâne amorțită

By Sala de Presămai 11, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Tensiunea din PSD a ajuns la cote nemaivăzute de ani de zile, după un nou eșec la prezidențiale, o ieșire de la guvernare și o nouă amânare a discuțiilor despre performanța actualei conduceri. Marcel Ciolacu a plecat din fruntea Executivului, dar a programat o discuție despre ratarea cu repetiție a turului doi al prezidențialelor, abia după alegeri. În tot acest timp, mai mulți lideri îl critică în discuțiile informale, fără să existe o asumare publică a nemulțumirilor, cu mici excepții, precum primarul PSD de la Buzău, Constantin Toma, care a cerut demisia actualei conduceri.

PSD se ține departe de asumarea unui candidat în turul 2

Social democrații au înregistrat un nou record negativ în scorul partidului, după ce anul trecut au ratat turul al doilea al prezidențialelor cu propriul președinte-candidat Marcel Ciolacu și au luat cel mai mic scor din istoria PSD la parlamentare. De data aceasta nu au reușit nici împreună cu PNL și UDMR să îl ducă în finala pentru Cotroceni pe candidatul comun Crin Antonescu.

În prima ședință după primul tur al prezidențialelor, Marcel Ciolacu a supus la vot ca PSD să nu susțină pe niciunul dintre cei doi candidați din finală. Votul a fost unul în majoritate pentru neasumare, cu două excepții: europarlamentarul Victor Negrescu și vicepreședinta Victoria Stoiciu. Primul s-a abținut la vot, în timp ce a doua a votat împotrivă. Ulterior, Stoiciu, proaspăt ajunsă în conducerea partidului, a motivat pe contul său de Facebook:

„Am votat astăzi împotriva propunerii de a nu susține niciun candidat în turul al doilea. Cred, în continuare, că în astfel de momente nu e loc de echivoc sau de ezitare. Traiectoria pro-europeană a României și implicit Nicușor Dan au nevoie de o susținere fermă. Înțeleg perfect cât de dificil este pentru colegii mei social-democrați să trecem peste anii în care votanții PSD au fost stigmatizați, etichetați drept „asistați”, „știrbi” sau „needucați” de către USR. Dar mai cred că acum e momentul să ne ridicăm deasupra resentimentelor și intereselor personale.”, a scris Victoria Stoiciu pe Facebook.

La fel ca opinia vicepreședintei în ședința PSD și poziționările ulterioare ale altor lideri din partid, precum Alfred Simons (PSD Timiș), au fost minoritare pentru o susținere fără echivoc a lui Nicușor Dan. „Partidul este împărțit, nimeni nu știe în ce parte o va lua. Oamenilor le e frică să spună clar că îl susțin pe Nicușor Dan, mai ales că unii zic că ar fi mai bine cu George Simion”, a spus unul dintre liderii PSD pentru Digi24.

Reamintim faptul că, pe parcursul campaniei pentru prezidențialele din această primăvară, au fost lideri PSD care au decis să îl ajute în campanie pe Victor Ponta, în detrimentul lui Crin Antonescu, au spus în ultimele săptămâni mai multe surse pentru Digi24. Același lucru ar putea să se întâmple și în privința celor doi finaliști, chiar dacă partidul s-ar poziționa oficial de partea unuia dintre ei.

„Ciolacu, posibil să joace la două capete”

Lipsa de asumare a unui candidat în turul al doilea nu este singurul subiect care stârnește tensiuni în interiorul PSD. Principalul elefant din încăpere este însăși conducerea partidului. Luni dimineața, pe 5 mai, la cald, după conturarea rezultatului final, care arăta eșecul lui Crin Antonescu, mai mulți lideri social democrați au declarat pentru Digi24 că actuala conducere a partidului trebuie să demisioneze și să vină un suflu nou. Pe parcursul zilei tensiunile au crescut, dar s-au și stins la fel de repede până după amiază, atunci când în ședința conducerii PSD nimeni nu a mai ridicat problema unei schimbări la vârful partidului, iar Marcel Ciolacu a anunțat că o primă analiză se va face abia după data de 18 mai, când România va avea un nou președinte.

„Este posibil ca Ciolacu să joace la două capete”, a spus un lider PSD pentru Digi24, întrebat de mișcarea președintelui partidului care a demisionat din fruntea Executivului, dar a amânat o discuție despre eșecul prezidențial. Totul vine în contextul în care, Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan au avut o discuție în dimineața zilei în care liderul PSD și-a depus mandatul de prim-ministru, au confirmat mai multe surse pentru Digi24. Mișcarea făcută de Ciolacu a pornit o nouă criză politică, însă a ajutat și la închiderea unei teme de campanie folosită în primul tur: „cum își poate pune noul președinte un Guvern dacă actualul nu demisionează?”. Nicușor Dan a anunțat deja că vrea să vină cu Ilie Bolojan ca variantă de premier, în timp ce George Simion a spus la Digi24 că vrea să îl propune pe Călin Georgescu.

Pe de altă parte, primarul PSD Constantin Toma a confirmat într-o intervenție la Digi24 un scenariu negat de mulți dintre cei care acum conduc PSD, despre modul în care liderii din țară au fost puși să „dea voturi” pentru George Simion, la alegerile din iarna anului trecut, atunci când Marcel Ciolacu a ratat finala.

„Acum s-au făcut greșeli la nivel central, inclusiv cu treaba aia care a dat-o toată lumea, este o realitate, trebuie să o spunem franc: am fost puși să dăm votul lui George Simion atunci, în campania electorală de la primul tur din noiembrie, ceea ce a fost o mare tâmpenie. Culmea este că Marcel putea să fie azi președinte”, a spus primarul social-democrat.

Acest context îi face pe unii lideri din partid că creadă că Marcel Ciolacu negociază deja în paralel și o înțelegere cu George Simion, în cazul în care acesta ajunge la Palatul Cotroceni, iar AUR va fi unul dintre partidele de guvernare. Chiar dacă actualul președinte al PSD neagă o posibilă guvernare cu partidul lui Simion, mai mulți lideri social-democrați au spus pentru Digi24 că acest scenariu este analizat în de o parte a conducerii PSD. Pe de altă parte, nu ar fi aceasta prima opțiune a lui Marcel Ciolacu, spun surse social-democrate, ci poate chiar ca partidul să treacă în opoziție, iar actualul președinte PSD să fie numit iar șef al Camerei Deputaților. O astfel de variantă l-ar plasa pe Marcel Ciolacu din nou cu cea mai importantă funcție în stat, din partid, fiind al treilea om, după președintele României și cel al Senatului.

Mai rămâne sau nu Marcel Ciolacu președinte PSD?

Este o întrebare pe buzele multora dintre liderii din partid. Unii spun că mișcarea făcută de acesta, de a muta discuțiile după alegeri, îi oferă răgazul necesar de negociere atât intern, cât și extern. „El a făcut o chestie deșteaptă. A amânat discuțiile tensionate, inclusiv despre schimbarea lui, abia după alegeri, atunci când partidul, adică tot el, va trebui oricum să negocieze cu viitorul președinte”, a spus unul dintre liderii din PSD pentru Digi24. Modul în care și-a așezat partidul în cei șase ani de conducere, ar putea să îl ajute să „cadă din nou în picioare”, mai spune aceeași sursă.

Argumentele pentru care ar putea rămâne și după luna mai în fruntea partidului:

  • Baronii. Acei lideri din țară, cu vechime și putere în partid, care aveau capacitatea să răstoarne conduceri, au dispărut sau au fost înlăturați în ultimii ani. Puțini șefi de filiale au mai avut curajul în ultimul timp să critice conducerea partidului, în ședințe sau în spațiul public.
  • Divizarea puterii. Marcel Ciolacu a decis la ultimul Congres să mărească numărul celor cu putere de decizie. Dacă la prima vedere ar părea un gest de democrație, alții din partid spun că de fapt, e un mod în care a decis să limiteze posibilele „găști” care s-ar fi creat în anumite regiuni ale țării. Este prima oară când partidul are 16 vicepreședinți, nu un număr de 5-6, care ar fi avut putere mai mare, prin coalizarea altor lideri mai mici în spatele lor.
  • Funcții pentru toți. De-a lungul timpului, Marcel Ciolacu a încercat să țină oamenii aproape prin funcții sau loc pe liste la alegeri. Totuși, au fost momente, precum perioada alegerilor parlamentare și ulterior noua guvernare, în care o parte dintre lideri au rămas pe lângă, iar altora le-a promis funcții pe care nu le-a mai putut oferi, spun surse politice.

Ajungem astfel, la motivele pentru care Marcel Ciolacu ar putea pierde puterea:

  • Concurența. Sunt deja lideri în partid care se încălzesc pe margine pentru a prelua frâiele PSD, precum: Lia Olguța Vasilescu, Sorin Grindeanu, Alfred Simons, Victor Negrescu. Chiar dacă o parte dintre aceștia sunt apropiați ai lui Ciolacu, voci din partid spun că nu s-ar da în spate de la a face o echipa fără Ciolacu la vârf.
  • Viitorul președinte. Chiar dacă nu va avea un impact direct, viitorul șef de stat va fi cel care va stabili liniile de negociere pentru un nou executiv. O negociere care nu avantajează PSD ar putea să îl coste funcția pe Marcel Ciolacu.
  • Opoziție sau Putere. O temă discutată în aceste zile în partid este cea legată de prezența sau nu a PSD într-o altă guvernare.

Liderii PSD se vor reuni în prima săptămâna după alegerile din 18 mai, într-o ședință, pentru a discuta viitorul partidului. O schimbare sau reconfirmare a conducerii ar putea să se facă într-un Congres extraordinar în această vară.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

Garry Kasparov: Dacă nu votezi pentru că ai impresia că decizia nu e în mâinile tale, poţi să ajungi ca în Rusia sau China

Alegeri prezidențiale 2025 Digi24 i-a invitat pe cei doi candidați la dezbatere, luni seara. Ce au răspuns George Simion și Nicușor Dan

Exclusiv Marius Lulea (AUR) nu exclude varianta unui guvern minoritar după alegeri, cu premier Călin Georgescu

Exclusiv Cum și-a motivat George Simion reacția prin care a mulțumit SUA că a scos România din programul Visa Waiver

Crin Antonescu vorbește despre „Ayatollahul Georgescu” și „salvatorul de meserie”: „Bătălia apocaliptică a două secte dezlănțuite”

Un spectacol de teatru cu Mihai Mălaimare a fost anulat la Iaşi, după ce actorul a făcut o remarcă extremistă pe Facebook

Marcel Boloş: România nu trebuie să confunde autonomia cu izolarea; tinerii nu vor graniţe închise şi frici învelite în tricolor

Ce se va întâmpla cu interdicția lui George Simon în R. Moldova, dacă va câștiga alegerile? Răspunsul Maiei Sandu

Alegerile Editorului

Ce sunt bombele AASM Hammer, un succes pe frontul din Ucraina, unde rușii au dificultăți în a le intercepta. Francezii cresc producția

mai 12, 2025

Simion: Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Care voi? O parte din cei care vă pretindeţi educaţi, civilizaţi, europeni, dar dovediţi exact contrariul / Diaspora era bună când vota cu Băsescu şi Iohannis

mai 12, 2025

Scheletele din dulapul Ordinului Sf Augustin și al Papei Leon al XIV-lea. „A găzduit prădători lângă o școală”

mai 12, 2025

Ruşii susţin că o rachetă ucraineană a lovit un hotel din regiunea Kursk şi trei persoane sunt rănite

mai 12, 2025

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

mai 12, 2025

Cele mai recente știri

Serie A: Remiză cu liderul Napoli pentru echipa lui Dan Şucu

mai 11, 2025

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

mai 11, 2025

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.