Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

David Popovici debutează luni la CM de Nataţie. El va evolua în serii la 200 metri liber

iulie 27, 2025

Germania nu va recunoaște statul Palestina. Cum își motivează guvernul de la Berlin decizia

iulie 27, 2025

Combinații periculoase de medicamente care pot duce la pierderea ireversibilă a auzului. Medic ORL: „Pot afecta urechea internă”

iulie 27, 2025

Componente auto afectate din cauza temperaturilor ridicate: Specialiștii avertizează: „Riscul de explozie este mai mare pe caniculă”

iulie 27, 2025

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

iulie 27, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Analiză „Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?
Lumea

Analiză „Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?

By Sala de Presăiulie 26, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Promisiunea lui Emmanuel Macron că Franța va recunoaște statalitatea Palestinei nu poate obliga guvernul condus de Benjamin Netanyahu să acționeze împotriva dorinței sale, dar anunțul Parisului ridică din nou întrebări cu privire la sfârșitul războiului din Gaza, scrie jurnalistul The Times Richard Spencer într-o analiză dedicată soluției celor două state pentru conflictul istoric din Orientul Mijlociu. Potrivit lui, anunțul lui Macron îi va împinge și mai mult pe extremiștii din Guvernul Netanyahu să-și îndemne susținătorii, în principal grupuri de coloniști, să se extindă pe terenuri și în sate palestiniene. „Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”, scrie Spencer, care arată că deși Parisul nu poate de fapt să forțeze luarea unei decizii de către Netanyahu, anunțul său măcar readuce problema palestiniană în atenția lumii.

„Cuvintele nu sunt suficiente pentru a crea un stat”

„Cuvintele nu sunt suficiente pentru a crea un stat. Recunoașterea suveranității palestiniene de către Franța are o pondere mai mare decât cea a majorității celor 150 de țări care au acordat-o, deoarece este membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, dar Rusia și China sunt și ele membre, fără ca un stat să fi apărut în mod miraculos”, scrie Spencer, care consideră că liderii israelieni ar argumenta că există o legătură directă. „Dacă este pus cu spatele la zid, spun politicienii israelieni, un stat supus atacurilor constante din partea vecinilor săi poate face mai puține concesii, nu mai multe”.

Jurnalistul britanic, fost corespondent al The Times pentru Orientul Mijlociu, arată însă, că, în ciuda contextului, „Israelul nu ia în derâdere angajamentul președintelui Macron. Benjamin Netanyahu, premierul israelian, rareori tratează cu respect apelurile morale ale omologilor occidentali, așa cum o făcea odinioară, dar uneori le respinge cu un dispreț obosit”.

De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie 2023, Netanyahu s-a arătat mai fragil, consideră analistul britanic. „Un stat palestinian în aceste condiții ar fi o rampă de lansare pentru anihilarea Israelului, nu pentru a trăi în pace alături de el”, a declarat Netanyahu. „Să fim clari: palestinienii nu vor un stat alături de Israel. Ei vor un stat în locul Israelului.”

„Susținătorii săi ar argumenta că recentele sale schimbări de ton față de țările occidentale care au susținut în mod tradițional Israelul sunt de înțeles. Israelienii consideră că îngrijorarea Occidentului față de situația din Gaza nu ține seama de măsura în care aceasta este responsabilitatea Hamas, care refuză să recunoască statul Israel și natura barbară a atacurilor din 7 octombrie.

Netanyahu este, de asemenea, consecvent. Deși acum pare pierdut în negura timpului, ascensiunea sa la conducerea partidului Likud și la funcția de prim-ministru în anii 1990 a fost alimentată de opoziția sa față de Acordurile de la Oslo din 1993, care au trasat calea către statalitatea palestiniană”, explică The Times.

Noua problemă a lui Netanyahu

Dar Netanyahu se confruntă cu o nouă problemă spinoasă, care ar putea reflecta sensibilitatea sa față de acest subiect, mai arată expertul britanic.

„În ciuda opoziției sale față de realizarea statalității palestiniene pe teren, Netanyahu a avut întotdeauna grijă să nu o nege în teorie. Nu ar putea face acest lucru, dacă logica are vreo legătură cu acest conflict, menținând în același timp sprijinul Statelor Unite, pentru care «soluția celor două state» rămâne, chiar și sub președinția lui Trump, baza declarată pe termen lung a păcii în regiune”, scrie el.

Guvernul lui Netanyahu este dependent de o coaliție în care partidele de extremă dreapta refuză în mod asumat să ia în considerare soluția celor două state. Mai mult, ele s-au folosit de puterea conferită de accesul în Guvern pentru a promova mpsuri care sunt opusul acestei soluții: anexarea de noi teritorii, în special a Cisiordaniei. „Pentru naționaliștii religioși radicali și ultraortodocșii, Israelul nu este Israel fără «Iudeea și Samaria», cum numesc acum în mod universal acest teritoriu”, scrie The Times.

Punctul de vedere al extremiștilor din Guvernul Netanyahu a fost exprimat clar de ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, într-o reacție după anunțul că Franța va recunoaște Palestina:

Îi mulțumesc președintelui Macron pentru decizia sa de a ne da un motiv să aplicăm în sfârșit suveranitatea în Cisiordania și să aruncăm odată pentru totdeauna în coșul de gunoi al istoriei ideea înființării unui stat arab terorist în inima Țării Israelului.

The Times arată că susținătorii  lui Smotrich au încercat deja să anuleze total soluția celor două state, după ce, folosind ca pretext războiul din Gaza și atacurile israeliene împotriva grupurilor militante din Cisiordania, au încurajat grupurile de coloniști să se extindă și să organizeze raiduri în satele palestiniene.

Potrivit sursei citate, unul dintre aceste incidente – împotriva unui sat palestinian creștin – a fost atât de extrem încât chiar ambasadorul american creștin sionist al lui Trump, Mike Huckabee, a fost îndemnat să-l numească „act de terorism”. „Însă administrațiile americane în ansamblu nu au niciun răspuns la divorțul tot mai profund dintre profesarea credinței lor într-o soluție finală cu două state și sentimentul tot mai răspândit că politicile israeliene au făcut acest lucru imposibil în practică”, comentează analistul britanic.

„Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta. Declarația sa se referă probabil la fel de mult la soarta Cisiordaniei cât și la imaginile foametei din Gaza. În practică, el nu va forța și nu poate forța guvernul israelian să facă ceva ce nu dorește. Dar el a reamintit lumii – și poate chiar și israelienilor înșiși – că întrebarea fundamentală rămâne: dacă palestinienii din Cisiordania și Gaza nu au un stat la care să aspire, ce viitor au?” – conchide Richard Spencer.

Context

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi că Franţa va recunoaşte statul Palestina la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, preconizată pentru septembrie la New York. Franţa „îşi va mobiliza toţi partenerii internaţionali care doresc să participe”, a scris el într-o scrisoare adresată preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas.

Această decizie a fost imediat criticată de către Israel, care a calificat-o drept o „recompensă pentru teroare” şi o „pată neagră în istoria Franţei”, referindu-se la atacul fără precedent al Hamas împotriva comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie 2023.

Franţa, prin recunoaşterea în curând a statului Palestina nu recompensează gruparea islamistă Hamas, aşa cum acuză detractorii deciziei franceze, ci mai degrabă arată că Hamas „se înşală”, a afirmat vineri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot.

„Hamas a refuzat întotdeauna soluţia cu două state. Recunoscând Palestina, Franţa dovedeşte că această mişcare teroristă se înşală. Ea susţine tabăra pacifistă împotriva celei a războiulu”, afirmă Jean-Noel Barrot într-o postare pe platforma X, citat de AFP.

Până în prezent, cel puţin 142 de state au recunoscut statul Palestina. SUA şi Israelul se opun vehement acestui proiect.

România a recunoscut oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian în mai 1972. În martie 1974 a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP la București. România a recunoscut Palestina la 16 noiembrie 1988. Pe această bază, în ianuarie 1989, Reprezentanța Permanentă a OEP la București a fost ridicată la rang de ambasadă a Palestinei, potrivit Miniserului Afacerilor Externe de la București.

Citește și:

Val de reacții internaționale după ce Emmanuel Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian

Germania nu va recunoaște statul Palestina. Cum își motivează guvernul de la Berlin decizia

Editor : B.E.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Germania nu va recunoaște statul Palestina. Cum își motivează guvernul de la Berlin decizia

Moartea lui Felix Baumgartner. „Am încercat să-l reanimez, dar era imposibil. S-a prăbușit ca o rachetă”

Creatorii „South Park” îi prezintă scuze ironice lui Trump, după ce Casa Albă a criticat serialul în care președintele e rididiculizat

O contraofensivă ucraineană din 2022 a fost zădărnicită de intervenția lui Elon Musk: miliardarul a oprit serviciile Starlink pe front

Video Incendii puternice de vegetație în Antalya, regiune în care mulți români se află în vacanță. Mai multe localități au fost evacuate

Românii sunt sfătuiţi să intre în Ucraina doar cu maşinile proprii. Care este explicația

Video Vreme extremă în Spania: cod roșu și portocaliu de furtuni. Mai multe zone se confruntă cu inundații puternice

Dansatorul Michael Flatley vrea să fie președintele Irlandei. L-ar putea avea contracandidat pe Conor McGregor. Când au loc alegerile

Kremlinul a concediat un director al Agenției TASS, după vizita acestuia în Azerbaidjan. Bloggerii ruși îl numesc deja „spionul Gusman”

Alegerile Editorului

Germania nu va recunoaște statul Palestina. Cum își motivează guvernul de la Berlin decizia

iulie 27, 2025

Combinații periculoase de medicamente care pot duce la pierderea ireversibilă a auzului. Medic ORL: „Pot afecta urechea internă”

iulie 27, 2025

Componente auto afectate din cauza temperaturilor ridicate: Specialiștii avertizează: „Riscul de explozie este mai mare pe caniculă”

iulie 27, 2025

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

iulie 27, 2025

Moartea lui Felix Baumgartner. „Am încercat să-l reanimez, dar era imposibil. S-a prăbușit ca o rachetă”

iulie 27, 2025

Cele mai recente știri

Misterul alchimiei, rezolvat cu ajutorul „energiei infinite”. Cum ar putea centralele nucleare ale viitorului să producă aur din mercur

iulie 27, 2025

Liderul nord-coreean Kim Jong Un afirmă că ţara sa va obţine victoria în bătăliile „antimperalist şi antiSUA”

iulie 27, 2025

Creatorii „South Park” îi prezintă scuze ironice lui Trump, după ce Casa Albă a criticat serialul în care președintele e rididiculizat

iulie 27, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.