Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Trump ia în considerare să trimită Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Ar fi prima livrare importantă din mandatul său

iulie 10, 2025

Care este situația stocurilor de gaze ale României. Anunțul lui Bogdan Ivan, ministrul Energiei

iulie 10, 2025

Ionuţ Moşteanu (USR): Practic, am scăpat de ameninţarea blocării fondurilor, am scăpat de potenţiala retorgradare la junk din partea fondurilor de investiţii / Acum trebuie să începem să construim

iulie 9, 2025

FCSB a învins-o pe Inter Club d’Escaldes în primul tur preliminar al Champions League

iulie 9, 2025

Un tribunal sud-coreean a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Yoon Suk Yeol. Care sunt acuzațiile

iulie 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Analiză Ce şanse are Elon Musk cu un nou partid politic după ce s-a certat cu Trump și care sunt riscurile pentru miliardar
Lumea

Analiză Ce şanse are Elon Musk cu un nou partid politic după ce s-a certat cu Trump și care sunt riscurile pentru miliardar

By Sala de Presăiulie 9, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Disputa dintre preşedintele republican Donald Trump şi principalul său finanţator din campanie, Elon Musk, a luat sâmbătă o nouă turnură conflictuală, după ce miliardarul din domeniul spaţial şi auto a anunţat formarea unui nou partid politic, afirmând că legea fiscală „mare şi frumoasă” a lui Trump va falimenta America.

„Când vine vorba de falimentarea ţării noastre prin risipă şi corupţie, trăim într-un sistem cu un singur partid, nu într-o democraţie”, a declarat fostul „prim-prieten” al lui Trump pe platforma sa socială, X. „Astăzi, Partidul Americii este înfiinţat pentru a vă reda libertatea”, le-a spus el fanilor, la o zi după ce îşi întrebase adepţii dacă ar trebui creat un nou partid politic american, iar răspunsurile au fost favorabile într-o proporţie copleştitoare, scrie News.ro. 

Musk, cel mai mare donator individual al campaniei prezidenţiale a lui Trump din 2024 şi, până de curând, consilier apropiat al preşedintelui, care a condus eforturile administraţiei sale de a reduce risipa guvernamentală, a criticat „marele şi frumosul” proiect de lege fiscală al lui Trump, estimând că acesta ar adăuga trilioane de dolari la deficitul federal.

Criticile lui Musk la adresa proiectului de lege au fost catalizatorul unei dispute majore între cei doi, luna trecută. Această dispută părea să se fi calmat după ce Musk şi-a exprimat regretul şi a şters cele mai incendiare postări pe care le făcuse despre Trump pe reţelele sociale, dar revolta sa a reizbucnit în ultimele zile, pe măsură ce proiectul de lege se apropia de adoptare. Trump a promulgat vineri proiectul de lege votat in extremis de Congres.

Ce șanse are un al treilea partid 

Nu este clar în ce măsură Musk a luat măsuri pentru a înfiinţa legal partidul, care ar trebui înregistrat la Comisia Electorală Federală (FEC). Cele mai recente documente depuse la FEC nu indică faptul că acest lucru s-ar fi întâmplat, scrie CNN.

Cel mai bogat om din lume a indicat că doreşte un partid conservator din punct de vedere fiscal şi care să controleze cheltuielile, dar a oferit puţine detalii despre platforma partidului.

Musk şi Trump au opinii similare cu privire la problemele sociale contemporane. Musk a susţinut însă că agenda politică a republicanilor va creşte datoria, numind-o „sclavie a datoriei”.

Sistemul bipartid din Statele Unite a fost criticat de mult timp atât de democraţii, cât şi de republicanii înregistraţi, dar eforturile din secolul trecut de a forma un al treilea partid au avut puţin succes. Miliardarul Ross Perot a candidat la preşedinţie ca independent în 1992, câştigând aproape o cincime din votul popular, dar nu a câştigat niciun stat în alegerile câştigate de Bill Clinton.

Potrivit CNN, experţii în finanţarea campaniilor electorale şi în ştiinţe politice spun că este dificil din punct de vedere financiar şi juridic să se creeze un nou partid, iar alegătorii şi candidaţii ezită să se alăture.

Musk a declarat în alte postări pe reţelele sociale săptămâna aceasta că partidul său va deveni o forţă politică activă în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului de anul viitor şi că se va concentra iniţial pe sprijinirea candidaţilor în câteva curse electorale pentru Camera Reprezentanţilor şi Senat.

La prima vedere, se pare că Paridul America al lui Musk ar putea afecta şansele republicanilor în viitoarele alegeri intermediare din 2026. Până în prezent, platforma noului partid include măsuri fiscale responsabile, adică reducerea cheltuielilor şi echilibrarea bugetului, ceea ce Musk a încercat să facă cu DOGE. În plus, poziţia politică de lungă durată a lui Musk privind libertatea de exprimare şi reducerea reglementărilor va face, de asemenea, parte din platforma Partidului America. Aceasta ar putea fi o problemă pentru Trump şi GOP (partidul republican), care, istoric, a fost partidul reducerii deficitului şi al reducerii excesului guvernamental.

Rămâne de văzut dacă Partidul America va prezenta propriii candidaţi în 2026. Dacă va prezenta candidaţi, Camera Reprezentanţilor ar putea fi locul în care Partidul America poate înclina balanţa în favoarea democraţilor. În prezent, Partidul Republican are un avantaj minim în camera inferioară, iar partidul preşedintelui suferă în mod istoric pierderi importante în Cameră în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului. În Senat, Trump are mai mult spaţiu de manevră, cu un avantaj de trei locuri şi o hartă electorală favorabilă.

Partidele terţe au un succes neglijabil în sistemul politic american. Libertarienii, cel mai mare partid terţ din SUA, nu au niciun reprezentant ales în Congres sau în funcţii de stat.

Ultimul candidat al unui al treilea partid care a obţinut succes pe buletinul de vot a fost fostul boxer Jesse Ventura, care a câştigat alegerile pentru postul de guvernator din Minnesota în 1998 pe listele Partidului Reformei. Dar şi el a devenit independent la un an după începerea mandatului său.

În actualul Congres, doar doi independenţi fac parte din fiecare cameră. Aceştia sunt senatorii independenţi Bernie Sanders din Vermont şi Angus King din Maine, ambii făcând parte din grupul democraţilor.

Ce riscă Musk

La rândul său, Trump a lansat ameninţări la adresa celui care la un moment dat a fost cel mai vizibil consilier al său. Preşedintele a declarat la începutul acestei săptămâni că guvernul ar putea reconsidera contractele masive cu companiile lui Musk şi a descris Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală, condus anterior de miliardar, drept un monstru care ar putea „reveni pentru a-l devora pe Elon”.

Musk, care a devenit cel mai bogat om din lume datorită companiei sale auto Tesla şi firmei sale de sateliţi SpaceX, are contracte semnificative cu statul, or declaraţia lui Trump seamănă a ameninţare că va tăia subvenţiile de miliarde de dolari pe care companiile lui Musk le primesc de la guvernul federal.

Iar primul semn al nemulţumirii investitorilor faţă de anunţul politic lui Musk a venit câteva ore mai târziu. Firma de investiţii Azoria Partners va amâna listarea unui fond Tesla tranzacţionat la bursă, a declarat CEO-ul Azoria, James Fishback, într-o postare pe X. Fishback cere consiliului de administraţie al Tesla să clarifice ambiţiile politice ale lui Musk şi a declarat că noul partid subminează încrederea pe care acţionarii au avut-o că acesta se va concentra mai mult pe companie după ce a părăsit serviciul guvernamental în luna mai.

Pe de altă parte, republicanii şi-au exprimat îngrijorarea că duşmănia dintre Musk şi Trump le-ar putea afecta şansele de a-şi proteja majoritatea la alegerile legislative intermediare din 2026.

Întrebat pe X care a fost singurul lucru care l-a făcut să treacă de la a-l iubi pe Trump la a-l ataca, Musk a spus: „Creşterea deficitului de la un deja nebunesc $2T sub Biden la $2,5T. Acest lucru va falimenta ţara”.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea lui Trump sau a Casei Albe cu privire la anunţul lui Musk, remarcă Reuters.

Disputa cu Trump, adesea descrisă ca fiind una între cel mai bogat om din lume şi cel mai puternic om din lume, a dus la mai multe scăderi abrupte ale preţului acţiunilor Tesla. Acţiunile au crescut după realegerea lui Trump în noiembrie şi au atins un maxim de peste 488 de dolari în decembrie, înainte de a pierde mai mult de jumătate din valoare în aprilie şi de a închide săptămâna trecută la 315,35 dolari.

În ciuda buzunarelor adânci ale lui Musk, spargerea sistemului american bipolar republican-democrat va fi o sarcină dificilă, având în vedere că acesta a dominat viaţa politică americană timp de peste 160 de ani, în timp ce ratingurile de aprobare ale lui Trump în sondajele din al doilea mandat al său se menţin în general la peste 40 %, în ciuda politicilor sale adesea de natură să divizeze, scrie Reuters.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Trump ia în considerare să trimită Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Ar fi prima livrare importantă din mandatul său

Un tribunal sud-coreean a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Yoon Suk Yeol. Care sunt acuzațiile

China impune restricții UE, după ce i-a fost interzis accesul la licitații de 60 de miliarde de euro. „Nu avem altă opțiune”

Fostul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, vizat de o nouă cerere de arestare. Ce acuzații i se aduc

Foto Noi atacuri israeliene în Fâșia Gaza. Benjamin Netanyahu discută luni, la Washington, cu Donald Trump un plan de încetare a focului

Video Alunecările de teren fac ravagii în Indonezia. Trei morţi şi opt răniţi în provincia Java de Vest

Analiză Cum a doborât un avion de vânătoare F-16 o rachetă balistică și de ce a fost abandonat acest concept de utilizare

Video Furtuna tropicală Chantal a lovit estul Statelor Unite. Risc major de viituri, populația a fost alertată

Video&Foto Bilanţul dezastrului din Texas a crescut la 68 de morţi. Sunt căutate în continuare 11 fete din tabăra luată de viitură

Alegerile Editorului

Care este situația stocurilor de gaze ale României. Anunțul lui Bogdan Ivan, ministrul Energiei

iulie 10, 2025

Ionuţ Moşteanu (USR): Practic, am scăpat de ameninţarea blocării fondurilor, am scăpat de potenţiala retorgradare la junk din partea fondurilor de investiţii / Acum trebuie să începem să construim

iulie 9, 2025

FCSB a învins-o pe Inter Club d’Escaldes în primul tur preliminar al Champions League

iulie 9, 2025

Un tribunal sud-coreean a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Yoon Suk Yeol. Care sunt acuzațiile

iulie 9, 2025

Video Când va fi luată o decizie privind deblocarea Programului Rabla. Anunțul ministrului Mediului

iulie 9, 2025

Cele mai recente știri

Nicușor Dan, în centrul unui triunghi amoros politic, între Macron și Merz. Cum este curtat de familiile politice europene (POLITICO)

iulie 9, 2025

Video Blocaj în vaccinarea gratuită împotriva HPV. Medicii nu pot încă elibera rețete 100% compensate. Explicațiile lui Alexandru Rogobete

iulie 9, 2025

Liga Campionilor: FCSB a învins cu emoţii pe andorranii de la Inter Club d’Escaldes, 3-1

iulie 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.