China ar putea crește și mai mult presiunea asupra companiilor americane ca retorsiune pentru tarifele președintelui american Donald Trump, pentru că reține o oarecare putere de foc în negocierile dintre cele două mari economii ale lumii, într-un război comercial în continuă escaladare, potrivit Financial Times.
Taxe de 34%, interdicții la export și anchete antitrust
Beijingul a răspuns deja, majorând taxele asupra mărfurilor americane cu 34% și luând o serie de alte măsuri, inclusiv interdicții la export de pământuri rare și o anchetă antitrust asupra subsidiarei chineze a gigantului chimic american DuPont.
Spre deosebire de cele două runde anterioare de represalii, care vizau categorii specifice de importuri din SUA, de data aceasta Beijingul a anunțat o creștere generală a tarifelor care va intra în vigoare din 10 aprilie, la o zi după intrarea în vigoare a taxelor „reciproce” ale Americii.
„Reacția Chinei la primele două majorări ale tarifelor a fost moderată și răbdătoare, dar am aflat că răbdarea nu a fost de ajutor”, a declarat Tu Xinquan, decanul Institutului Chinez pentru Studii OMC de la Universitatea de Afaceri Internaționale și Economie din Beijing.
Dar, deși „situația este rea, ar putea fi și mai rău”, a spus Cory Combs, director asociat al companiei de consultanță Trivium China, cu sediul la Beijing. „Beijingul și-a lăsat strategic spațiu pentru a continua să intensifice represaliile oriunde acțiunile SUA sau ale altora îi amenință interesele economice.”
Ultimele controale la export – încă șapte au fost adăugate la o listă existentă care includea antimoniu, galiu și germaniu – au fost „cele mai semnificative controale asupra mineralelor de până acum”, a spus el, adăugând că Beijingul are încă spațiu pentru a impune mai strict controale la export și a lansa noi investigații asupra companiilor cu prezență în China.
Oficialii chinezi au declarat, luni, presei de stat că sunt pregătiți să reducă costurile de împrumut și să reducă cerințele rezervelor de numerar pentru creditori. Ei au mai spus că există „spațiu amplu” pentru a extinde deficitul fiscal al statului și pentru a folosi măsuri extraordinare ca să stimuleze consumul.
Ofensiva comercială a lui Trump vine într-un moment dificil pentru Beijing, care curta în mod activ investițiile străine pentru a susține o economie lentă și pentru a lupta împotriva presiunilor deflaționiste.
China a curtat administrația Trump, dar a devenit cea mai mare țintă a tarifelor
China a lucrat pentru atenuarea tensiunilor cu noua administrație la începutul celui de-al doilea mandat, făcând mișcarea neobișnuită de a-l trimite pe vicepreședintele Han Zheng să participe la învestirea lui Trump în ianuarie.
Dar reținerea Chinei a luat sfârșit după ce săptămâna trecută s-a trezit ca fiind una dintre cele mai mari ținte ale tarifelor „reciproce” dezvăluite de Trump. Noile tarife vor duce taxele medii americane asupra mărfurilor chinezești la 60%, potrivit unei analize Goldman Sachs.
China a condamnat tarifele, care au dus la o vânzare a acțiunilor globale. De asemenea, a intervenit în ultimul moment pentru a opri vânzarea operațiunilor TikTok din SUA de către grupul chinez de social media ByteDance către un consorțiu de investitori americani, încercând să renegocieze tarifele înainte de a accepta orice vânzare, a transmis o persoană familiarizată cu chestiunea.
Restricții pentru elemente rare, esențiale pentru nenumărate tehnologii
Controalele anunțate vineri vizează așa-numitele elemente de pământ rare medii și grele, cum ar fi samariu, gadoliniu și terbiu, care pot fi esențiale pentru nenumărate tehnologii, inclusiv fibre optice, stocarea și transmisia datelor.
Dependența străină americană de acestea este „relativ limitată”, a spus Combs. Minele chineze reprezintă aproximativ 60% din pământurile rare din lume, dar țara procesează aproape 90%. Cu toate acestea, elementele ușoare de pământuri rare, de asemenea esențiale pentru o gamă largă de produse de înaltă tehnologie, inclusiv echipamente medicale, vehicule electrice și smartphone-uri, se profilează ca o posibilă țintă viitoare pentru Beijing.
Ministerul Comerțului, care acordă aprobări companiilor chineze pentru a exporta componente și utilaje critice, ar putea înăspri măsurile de verificare pentru clienții americani, spun experții.
Un intermediar din Beijing, care vinde bunuri chinezești și echipamente de producție în SUA, a declarat că în ultimele luni autoritățile de reglementare au încetinit eliberarea aprobărilor pentru articolele din lista sa controlată de mărfuri care necesită o licență de export, inclusiv minerale esențiale.
„Nu îți dau un nu ferm”, a spus intermediarul. „Pur și simplu nu răspund la cererea ta. Am văzut în trecut, în perioadele de tensiune geopolitică, că aceste aprobări rămân blocate.”
Interzicerea investițiilor companiilor chineze în SUA
O altă cale pe care Beijingul ar putea-o explora ar fi interzicerea companiilor chineze să facă orice investiție străină în SUA, împiedicându-le să participe la eforturile lui Trump de a revigora industria de producție din America. Companii chineze, precum producătorul de automobile BYD și producătorul de baterii Gotion, au investit în instalații din SUA, dar investițiile viitoare în producția din SUA necesită aprobarea Beijingului.
China a făcut deja dificil pentru unii ingineri și echipamente să părăsească țara, căutând să-și protejeze dominația în lanțul de aprovizionare în electronice și baterii. Principalul partener de producție al Apple, Foxconn, s-a chinuit să trimită manageri de mașini și tehnici chinezi în India, unde Apple și-a diversificat lanțul de aprovizionare.
Experții au avertizat că Beijingul va lua probabil măsuri de reciprocitate împotriva companiilor americane cu operațiuni în țară, după ce în ultimele luni deja a inițiat anchete anti-monopol asupra grupurilor tehnologice Google și Nvidia.
Reacția Chinei a fost deja „foarte puternică”, a spus Tu, profesorul de la Beijing. „Nu este nevoie să adăugăm măsuri decât dacă Trump crește tarifele sau folosește sancțiuni. Atunci partea chineză va răspunde. Ne-am pierdut deja speranța în SUA.”
Editor : Ș.R.