Atunci când liderii unora dintre cele mai mari companii din lume s-au adunat la Beijing, pentru un forum de afaceri, luna trecută, scopul lor principal era o mult-râvnită întâlnire cu liderul chinez Xi Jinping. Mulți au rămas însă impresionați de vicepremierul He Lifeng, a povestit un influent om de afaceri american jurnaliștilor Reuters. De mulți ani confident al liderului chinez, He activează drept „locotenent principal” al lui Xi, supraveghind a doua cea mai mare economie a lumii.
Președintele american Donald Trump l-a îndemnat în mod repetat pe Xi să îl sune pentru a discuta despre un potențial acord comercial, după ce a impus tarife de 145% pentru majoritatea produselor chinezești, ca parte a „salvei” sale de „Ziua eliberării”, din data de 2 aprilie, arată sursa citată. Dar orice cale de ieșire din tensiunile economice va trece probabil prin He, care este „țarul comercial” chinezo-american al lui Xi.
Reuters a intervievat 13 investitori străini și diplomați care s-au întâlnit cu He în ultimul an. Aceștia au descris evoluția oficialului, în vârstă de 70 de ani, dintr-un membru cu state vechi al Partidului Comunist, cu o engleză inexistentă și o reticență de a se abate de la normă, într-o personalitate politică încrezătoare, ce i-a impresionat prin capacitatea sa de a face planurile strategice să prindă contur.
Majoritatea persoanelor au vorbit sub rezerva anonimatului despre interacțiunile confidențiale cu He, care exercită, de asemenea, o vastă supraveghere de reglementare asupra vastului sector financiar al Chinei.
Vicepremierul a avut cel puțin 60 de întâlniri cu oficiali străini în ultimul an, conform analizei Reuters a angajamentelor sale publice. Aceasta marchează o creștere constantă de la 45 între martie 2023, când a preluat funcția de vicepremier, și martie 2024.
Apărător al „statu-quo” chinez
Donald Trump a afirmat, în repetate rânduri, că Beijingul și Washingtonul purtau deja discuții comerciale și a declarat revistei „Time”, într-un interviu publicat vineri, că Xi l-a sunat, fără a preciza când.
China a negat în repetate rânduri că negocierile legate de tarife ar fi în curs de desfășurare, deși vineri a scutit unele produse americane de tarifele sale de retorsiune. Beijingul a cerut, de asemenea, Washingtonului să înceteze amenințările și „presiunile extreme” dacă dorește să ajungă la un acord și a cerut Americii un omolog pentru eventualele discuții.
În cazul în care vor începe discuții detaliate, Li Chenggang, noul negociator comercial șef al Beijingului, va participa cert, anunță Reuters. Li va avea un rol-cheie în supravegherea acestor discuții, în cadrul cărora Washingtonul va încerca să reducă deficitul de aproape 300 de miliarde de dolari al comerțului cu bunuri pe care îl are cu Beijingul.
În ciuda confortului său din ce în ce mai mare în relațiile cu executivii occidentali, mulți dintre oamenii de afaceri intervievați de Reuters au declarat că He nu a fost un inovator în materie de politici comerciale. Reputația recent îmbunătățită a vicepremierului în rândul executivilor americani a fost probabil consolidată deoarece liderii chinezi au părut deosebit de previzibili și încrezători în urma haosului din SUA, a declarat omul de afaceri informat cu privire la întâlnirile de luna trecută și citat de jurnaliștii din presa externă.
He a ocupat ultima dată funcția de șef al principalei agenții de planificare macroeconomică a Chinei, unde a fost responsabil cu formularea politicii industriale, și a apărat în mod repetat strategia de creștere a Beijingului, bazată pe exporturi, în cadrul întâlnirilor cu oficiali străini.
Un om de afaceri american a declarat pentru Reuters că He, care a susținut stimularea producției în detrimentul consumului intern, servește drept „locotenentul șef al lui Xi pentru construirea unui surplus de trilioane de dolari”.
De asemenea, trei persoane au declarat pentru Reuters că He a ignorat, în repetate rânduri, plângerile privind supracapacitatea Chinei, care sunt împărtășite de multe țări, pe care Beijingul le curtează acum, în căutarea unor supape de presiune la export și a unor noi căi de cooperare.
„La nivel zilnic, He va apăra excedentul comercial al Chinei”, a declarat Wen-Ti Sung, reprezentant Atlantic Council’s Global China Hub. „Este greu de crezut că He va da înapoi în cazul excedentului comercial, un aspect esențial pentru crearea de locuri de muncă în China”.
Vicepremierul s-a aflat în prima linie a recentei apropieri a Chinei de piețele dezvoltate, precum Japonia și Uniunea Europeană. De asemenea, va călători la Paris luna viitoare pentru un dialog economic, în cadrul căruia oficialii francezi speră să discute despre posibila ridicare de către China a tarifelor la importurile de coniac, potrivit unei surse diplomatice.
Început timid pentru „aghiotantul” lui Xi
Înainte ca He să își asume rolul actual, portofoliul economic era condus de Liu He, un economist cu studii la Harvard, care vorbește fluent engleza și care a negociat un acord comercial cu SUA în timpul primei administrații Trump.
În timp ce vicepremierul are un doctorat în economie de la Universitatea Xiamen, trecutul său axat pe piața internă a însemnat că a avut o curbă de învățare în ceea ce privește rolul de lider economic al Chinei în lume.
Unii directori americani au fost dezamăgiți de He după ce oficialul i-a informat, în iulie anul trecut, cu privire la rezultatul unei reuniuni-cheie de politică economică, potrivit unei persoane prezente. Persoana respectivă a declarat că vicepremierul, care, conform convențiilor de partid, ar trebui să se pensioneze în 2027, nu a părut deosebit de viguros la ședința de informare, unde a fost flancat de zeci de asistenți. Predecesorii lui He, precum Liu și Wang Qishan, în schimb, erau cunoscuți în rândul interlocutorilor străini pentru elocvența lor și comportamentul relativ informal.
Vicepremierul a minimalizat, de asemenea, îngrijorările cu privire la controlul Beijingului asupra exporturilor de minerale rare. Omul de afaceri informat cu privire la întâlnirile din martie ale lui He a descris discuțiile anterioare cu vicepremierul ca fiind asemănătoare cu „discuțiile cu ChatGPT”. Acesta a afirmat însă că oficialul chinez a început recent să comunice într-un mod mai atractiv pentru executivii occidentali.
Persoana, care s-a întâlnit de mai multe ori cu He, a fost, de asemenea, impresionată de capacitatea vicepremierului de a explica poziția Beijingului cu privire la politica economică și de a respecta promisiunile de asistență, într-un mod în care oficialii care nu sunt apropiați de Xi nu au fost capabili să o facă.
Un alt oficial străin care s-a întâlnit cu He în acest an a declarat, de asemenea, că vicepremierul era foarte conștient de problemele economice ale Chinei – care includ presiuni deflaționiste și o populație îmbătrânită, pe lângă tarifele vamale și criza imobiliară – și a oferit o analiză sofisticată a problemelor. De asemenea, a părut foarte încrezător cu privire la perspectivele start-up-ului Deepseek, dezvoltat în China, în domeniul inteligenței artificiale, a declarat oficialul.
„Un birocrat tipic”
He a avansat în birocrația locală din provincia sa natală Fujian, unde Xi și-a construit baza de putere ca oficial local în anii 1990 și la începutul anilor 2000. A devenit apoi un locotenent de încredere al președintelui chinez în acea perioadă și a participat la nunta viitorului lider, a raportat anterior Reuters.
Funcționarul public a fost transferat apoi în orașul-port industrial Tianjin în 2009, unde a fost poreclit „Demolatorul” de către localnici, pentru că a demarat o campanie masivă de renovare urbană și proiecte de infrastructură costisitoare care au dat orașului o fațadă strălucitoare, dar l-au și adâncit în datorii.
Alfred Wu, expert în China la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că He s-a concentrat foarte mult pe stimularea creșterii economice și a fost deosebit de „pasionat de domeniul imobiliar și de reamenajarea urbană, la fel ca mulți funcționari locali din acea perioadă”.
Wu, care l-a cunoscut pe He în timp ce lucra ca jurnalist în Fujian, l-a descris pe oficial ca fiind „un birocrat local tipic și un protejat tipic al lui Xi Jinping”. El a adăugat că „prioritatea numărul unu (n.r. a lui He) este punerea în aplicare a directivelor lui Xi, ceea ce îl plasează într-o poziție mai degrabă subordonată”.
Editor : C.A.