Cu siguranță, puterea și influența SUA au scăzut deja. Timp de decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA a putut modela sistemul global pentru a servi propriilor scopuri; iar în timpul scurtului moment „unipolar” care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice, statutul său a fost de neegalat.

Vidul din ce în ce mai mare din ordinea mondială ar putea fi o oportunitate pentru Uniunea Europeană. Va putea UE să se substituie SUA, se întreabă fostul prim-ministru și ministru de externe suedez Carl Bildt în articolul „Adio, America! Poate UE să înlocuiască SUA pe scena mondială?”

Autorul notează că acesta este contextul în care președintele Donald Trump a grăbit retragerea Americii. Deși nimeni nu este surprins să vadă o administrație „America pe primul loc” renunțând la responsabilitățile globale, ritmul schimbării a fost remarcabil. Deja se deschide un gol tot mai mare în cadrul ordinii mondiale.

Carl Bildt prezice că rolul Americii în economia globală va scădea pe măsură ce comerțul cu ea (ca să nu mai vorbim de încrederea în ea) va deveni mai dificil, scrie European Pravda.

Cifre

„China este principalul partener comercial pentru aproximativ 120 de țări, iar UE pentru aproximativ 80, în timp ce America este numărul unu pentru doar aproximativ 20 de țări. Și acum că Trump a impus sau a amenințat cu taxe vamale radicale împotriva prietenilor și dușmanilor deopotrivă, poziția SUA este menită să scadă și mai mult”, avertizează fostul prim-ministru suedez.

Potrivit acestuia, absența Americii va fi și mai evidentă în domeniul cooperării multinaționale – atât în cadrul, cât și în afara sistemului Națiunilor Unite.

Fostul premier suedez remarcă faptul că, în timp ce Trump lansează amenințări cu preluarea Canalului Panama, a Canadei și a Groenlandei, diplomația americană este în retragere în sens mai larg.

Oficialii administrației susțin că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina este „războiul lui Joe Biden” și au răspuns inițial la izbucnirea periculoasă dintre India și Pakistan declarând că nu este treaba Americii.

Autorul amintește, de asemenea, că recenta călătorie a lui Trump în Orientul Mijlociu a avut ca scop aproape exclusiv securizarea afacerilor, a investițiilor și a contractelor de armament.

„Dincolo de declarațiile bizare despre transformarea Gaza într-o stațiune, el a ignorat practic problema israeliano-palestiniană, lăsându-l pe premierul israelian Binyamin Netanyahu liber să urmeze orice politică dorește”, scrie Carl Bildt.

Acesta consideră că retragerea SUA este în curs și, până când alți actori responsabili își vor asuma unele dintre rolurile pe care le-a jucat, unii actori statali și nestatali vor exploata situația în propriul lor avantaj, creând astfel mai multă instabilitate globală.

Concurență

„UE este un candidat evident pentru a umple golul lăsat de SUA. Ea are o ocazie unică de a-și consolida propria poziție în ceea ce va fi un sistem comercial mai puțin centrat pe SUA. De exemplu, legătura cu Acordul global și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific ar putea aduce dividende majore, la fel ca un nou acord comercial cu India”, susține fostul premier suedez.

China, la rândul său, va interveni probabil mai mult în cadrul sistemului ONU, avertizează fostul șef al guvernului suedez.

Acesta este motivul pentru care consideră că va conta enorm modul în care va evolua relația chino-europeană.

„Dacă președintele chinez Xi Jinping nu ar fi acordat sprijin politic și economic Rusiei în ultimii trei ani, calea de urmat ar fi fost mai clară. Dar, deși situația este complicată, China ar putea schimba cursul dacă ar dori acest lucru”, scrie autorul.

O altă mare necunoscută este modul în care NATO se va adapta pe măsură ce resursele militare americane se vor întoarce acasă din Europa și Orientul Mijlociu (sau vor fi reorientate către Asia de Est).

Editor : Sebastian Eduard

Share.
Exit mobile version