Când o companie de telecomunicații din Taiwan a detectat că un cablu internațional submarin a fost avariat la începutul acestei luni, a făcut eforturi pentru a devia traficul de internet de la linia întreruptă pentru a menține clienții de pe insula autonomă conectați. Dar compania, Chunghwa Telecom, a mers și la Garda de Coastă din Taiwan pentru a raporta incidentul, iar o „navă suspectă” a fost observată pe aceeași rută cu cablul afectat, potrivit CNN.
În zilele care au urmat, oficialii Gărzii de Coastă din Taiwan au spus că bănuiesc că Shunxin39 – o navă de marfă legată de China – ar fi putut tăia cablul, într-un incident care a evidențiat preocupările tot mai mari ale insulei cu privire la vulnerabilitățile care ar putea fi exploatate de Beijing.
Oficialii din Taiwan nu au citat dovezi directe că nava a avariat cablul, iar Garda de Coastă din Taiwan a declarat luni într-o declarație că nu a putut determina intențiile navei. A cerut Coreei de Sud, destinația navei, să ajute la investigații suplimentare.
Dar situația a stârnit îngrijorări în rândul autorităților taiwaneze cu privire la potențiale operațiuni în zona gri sau acte care se încadrează chiar sub pragul războiului, în special cele care ar putea întrerupe internetul de pe insulă și comuncarea cu lumea exterioară.
Aceste îngrijorări apar în timp ce Taiwanul s-a confruntat cu intimidări din ce în ce mai mari din partea Beijingului, care pretinde că democrația autonomă este propriul său teritoriu și a promis că va prelua controlul asupra acesteia, cu forța, dacă este necesar.
De asemenea, îngrijorările vin în contextul unei serii de incidente din ultimii ani de deteriorare a infrastructurii submarine din întreaga lume, inclusiv a cablurilor de comunicații. Două incidente importante în Marea Baltică au implicat nave chineze și rămân în curs de investigare.
Un comportament atipic pentru traseul unei nave de marfă
Garda de Coastă din Taiwan a declarat, luni, într-o declarație, că nava suspectată că a deteriorat cablul de pe coasta sa de nord-est, vinerea trecută, era o navă sub pavilion Camerun și Tanzania, care avea un echipaj cu șapte cetățeni chinezi.
Nava este deținută de compania din Hong Kong Jie Yang Trading Limited, care este condusă de un cetățean chinez, a confirmat separat pentru CNN un oficial al Pazei de Coastă. Deși nu existau dovezi directe că nava a sabotat cablul submarin, radarul a arătat că nava a trecut chiar când cablul a fost tăiat, a spus oficialul.
„Deocamdată nu putem stabili intențiile sale reale, dar pe baza a ceea ce vedem până acum, nu vom exclude posibilitatea ca China să distrugă cablul prin operațiuni în zona gri”, a declarat oficialul pentru CNN.
Un astfel de act ar putea face parte din eforturile susținute de Beijing de a folosi „nave cu steaguri de conveniență pentru a întrerupe comunicarea internațională a Taiwanului, ca formă de pregătire pentru viitoare blocade”, potrivit oficialului.
Biroul pentru Afaceri privind Taiwanul din Beijing a declarat, miercuri, că deteriorarea cablurilor submarine este un „incident maritim obișnuit” și a refuzat „speculațiile” și „încadrarea deliberată a amenințărilor în zona gri” de către Taipei.
Doi analiști independenți au declarat pentru CNN că datele de urmărire ale Shunxin39 au arătat un comportament atipic pentru o navă de marfă, descriind o cale șerpuitoare sau neregulată. De asemenea, s-a constatat că nava folosește două numere diferite ale sistemului de poziționare, potrivit Gărzii de Coastă din Taiwan, care este, de asemenea, văzută de experți ca fiind neobișnuită pentru operațiunile standard de marfă.
Cetăţeanul chinez Guo Wenjie, directorul companiei care operează nava, a negat, miercuri, într-o declaraţie adresată agenţiei de presă Reuters că nava este responsabilă pentru avarie.
„Nu există nicio dovadă”, a declarat el pentru Reuters. „Am vorbit cu căpitanul navei și pentru noi a fost o călătorie normală.”
O nouă tactică de „zonă gri”?
În 2023, autoritățile taiwaneze au dat vina pe două nave chineze pentru că au deteriorat două cabluri de internet submarine legate de insula Matsu din Taiwan, dar nu au spus că au fost acte deliberate.
Su Tzu-yun, expert militar la Institutul de Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională din Taiwan, a spus că sunt necesare mai multe dovezi pentru a spune dacă cel mai recent incident a fost intenționat.
Dar el a atras atenția că Taiwan trebuie să întărească supravegherea maritimă și apărarea cablurilor submarine.
„Odată ce cablurile submarine sunt sabotate, conexiunea Taiwanului cu comunitatea internațională va fi întreruptă; atunci ne putem baza doar pe lățimea de bandă furnizată de sateliți, care ar afecta apoi economia noastră digitală, comerțul internațional și operațiunile bancare”, a spus el, numind un astfel de potențial sabotaj o formă de „război psihologic”.
Alți observatori au sugerat că incidentul recent ar putea face parte dintr-o încercare a unor astfel de tactici.
„Deși nu mi se pare a face parte dintr-un efort de a împiedica în mod serios conectivitatea Taiwanului cu lumea… ar putea fi în concordanță fie cu o campanie de aplicare a hărțuirii la nivel scăzut, fie ca o încercare pentru ceva ce ar putea fi făcut la o scară mai mare la o dată ulterioară, împreună cu alte operațiuni coercitive”, a declarat Tom Shugart, căpitan în retragere al Marinei SUA și membru senior adjunct la grupul de reflecție Center for a New American Security din Washington.
Taiwan a înregistrat o creștere a activităților militare chineze în strâmtoarea Taiwan și Pacificul de Vest în ultimele luni, în concordanță cu o intensificare a intimidării din ultimii câțiva ani.
Editor : Ș.R.