Angela Merkel şi-a apărat luni decizia de a primi mulţi refugiaţi sirieni în perioada când era cancelar al Germaniei, subliniind că era o chestiune de „demnitate”, dar a cerut ca problema imigraţiei ilegale să fie luată „în serios”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Imediat ce preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere, dezbaterea privind primirea refugiaţilor a reapărut în Europa, mai multe ţări, inclusiv Germania, anunţând îngheţarea procedurilor de azil pentru exilaţii din această ţară.

„Cred că decizia pe care am luat-o la acea vreme de a-i primi pe refugiaţi a fost cea corectă”, a declarat Merkel într-un interviu acordat postului public francez France 2. „Pentru că erau oameni în nevoie, care au plătit traficanţi, care şi-au pus viaţa în pericol, care fugeau de Bashar al-Assad pentru că nu aveau perspective pentru ţara lor”, a adăugat fostul cancelar german.

Ea a subliniat că era conştientă atunci că va fi „o sarcină complicată, o mare provocare”, dar este necesar, în opinia sa, să se aplice valorile europene care afirmă că „demnitatea fiecărui individ contează”.

Întrebată despre creşterea rasismului şi a extremei drepte care ar fi putut duce la limitarea primirii refugiaţilor, Angela Merkel a recunoscut că aceste tendinţe au început în timpul mandatelor sale.

„Dar alternativa ar fi fost să împiedicăm aceşti refugiaţi, de exemplu cu tunuri de apă, să vină în Germania. Şi nu mi s-ar fi părut corect”, a mai spus ea.

Cu toate acestea, ea consideră că este necesar să „luăm în serios această problemă a imigraţiei ilegale”.

„Aceasta este o problemă care apare şi în Franţa. Nu putem lăsa comportamentul nostru să fie dictat de traficanţi”, a subliniat ea, adăugând că partidele democratice trebuie să coopereze în această chestiune în timp ce lucrează cu ţările de origine, aşa cum a făcut Germania cu Turcia.

Germania este ţara din Uniunea Europeană care găzduieşte cea mai mare diasporă siriană: aproape un milion de persoane.

Mulţi sirieni şi-au găsit refugiu în Germania în timpul marii crize migratorii din 2015-2016.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version