Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Pompei Samarian din Călăraşi a primit, printr-un program finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), echipamente de ultimă generaţie pentru laboratorul de microbiologie. Printre acestea, se numără un analizor rapid pentru identificarea germenilor, dar şi un aparat care stabileşte concentraţia minimă inhibitorie la care răspunde o anumită tulpină, astfel încât pacienţii să primească doze precise din antibioticul de care au nevoie.
Aparatura primită de Spitalul Judeţean Călăraşi a fost achiziţionată prin proiectul „Dotare spital pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, finanţat prin PNRR.
Spitalul a primit „dotări esenţiale pentru diagnostic rapid şi precis”, printre care un analizor pentru identificare microbiană prin spectrometrie de masă MALDI-TOF şi un analizor automat pentru hemocultură – detecţie rapidă a probelor pozitive, transmit, joi, oficialii Consiliului Judeţean Călăraşi.
„Sunt echipamente automate care vor ridica standardele medicale şi precizia raportării rezultatelor prin scurtarea timpului. Ceea ce noi lucrăm şi se poate obţine un rezultat în 24 de ore – 48 de ore, reuşim să identificăm o tulpină bacteriană chiar în câteva minute cu ajutorul acestui aparat smart. Ulterior, se face antibiograma şi astfel îi putem ajuta pe colegii din clinică inclusiv la depistarea sepsisului cu rapiditate. Avem de asemenea un incubator dotat cu inteligenţă artificială pentru hemoculturi care scurtează timpul, cu tot cu antibiogramă, undeva la 18-20 de ore, ceea ce înainte, prin metoda clasică, noi făceam în zile. După pozitivarea hemoculturilor facem antibiogramă, se identifică încărcătura microbiană şi se eliberează rezultatul final”, a afirmat Ştefania Anghel, medic laborator microbiologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi.
Potrivit acesteia, printre echipamentele noi se află şi un analizor care ajută la identificarea cazurilor „delicate”, care prezintă rezistenţă la antibiotice, aparatul reuşind să stabilească concentraţia minimă inhibitorie la care răspunde o anumită tulpină, iar astfel medciii pot stabili doza minimă de antibiotic necesară pacientului, infecţiile fiind tratate astfel cu succes.
Managerul Spitalului Judeţean Călăraşi, Florentina Stamate, afirmă că este nevoie şi de completarea resursei umane pentru laboratorul de microbiologie al unităţii sanitare. Potrivit acesteia, un asistent medical a fost deja angajat, iar spitalul este în discuţie cu doi medici de laborator, iar în momentul în care cel puţin un medic va fi angajat, va demara activitatea cu noile aparate.
Florentina Stamate a precizat că spitalul a primit aparatură nouă şi pentru staţia de sterilizare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.