Armata rusă a declarat duminică că Ucraina a lansat „un contraatac” în regiunea rusă Kursk, unde forţele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătraţi de la o ofensivă în august 2024, anunţă AFP.

„În jurul orei 09.00 (06.00 GMT), inamicul a lansat un contraatac pentru a opri înaintarea trupelor ruse în zona Kursk”, a indicat armata rusă într-un comunicat, potrivit căruia „grupul de asalt al armatei ucrainene a fost învins de artilerie şi aviaţie”.

„Operaţiunea de distrugere a unităţilor forţelor ucrainene continuă”, a adăugat armata rusă.

Ucraina a ocupat câteva sute de kilometri pătraţi din regiunea rusă Kursk la graniţă, începând din august 2024, controlând în special orăşelul Soudja.

Şeful administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a postat un mesaj destul de clar pe Telegram, fără a confirma direct iniţiativa ucraineană: „Regiunea Kursk, veşti bune. Rusia primeşte ceea ce merită”.

Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului ucrainean pentru securitate naţională şi apărare, a declarat că ruşii „au fost atacaţi din mai multe părţi, ceea ce i-a surprins”. 

Canalul Telegram Mash, despre care se spune că este apropiat de autorităţile ruse, ne-a asigurat că „militarii ucraineni se deplasează în grupuri mici. Numărul total al trupelor lor este de 2.000”.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, forţele ucrainene încearcă să preia controlul asupra Berdine, un orăşel aflat la aproximativ 20 de kilometri de frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Această nouă ofensivă a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk are loc la două săptămâni după ce Donald Trump a revenit la Casa Albă, unde a cerut o încetare a focului „imediată” şi a promis că va obţine un acord de pace pentru a opri „măcelul”, fără însă a-şi detalia vreodată planul.

El s-a declarat, de asemenea, împotriva atacurilor ucrainene asupra teritoriului rus cu rachete americane ATACMS, o linie roşie pentru Moscova.

Ofensiva are loc, de asemenea, la cinci luni după un prim atac transfrontalier reuşit, care a luat prin surprindere forţele ruse, inclusiv gărzile de frontieră, un eşec pentru preşedintele Vladimir Putin, care a promovat o Rusie „mai suverană” de când oamenii săi şi-au lansat asaltul asupra Ucrainei în februarie 2022.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version