Capacitatea crescândă a Rusiei de a susține producția de arme, în ciuda sancțiunilor occidentale, este determinată de fluxul de componente și materiale chinezești, a declarat Vladislav Vlasiuk, comisarul președintelui ucrainean pentru sancțiuni, potrivit Kyiv Independent.

Declarația lui Vlasiuk vine în contextul în care Rusia intensifică atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei, în timp ce SUA continuă să se abțină de la impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Moscovei, iar componentele fabricate în străinătate sunt încă găsite în armele rusești utilizate în atacuri.

Companiile chineze au contribuit cu componente electronice și materiale utilizate în producția acestor drone, afirmă Ucraina, care aduce și probe în acest sens.

Cu doar câteva zile înainte ministrul de externe Andrii Sibiha a distribuit pe rețelele de socializare o fotografie a unei componente dintr-o dronă de luptă Shahed-136/Geran-2 descoperită la Kiev. Potrivit lui Sibiha, piesa a fost fabricată în China și livrată recent.

„Rolul Chinei este în creștere”, a declarat Vlasiuk jurnaliștilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a afirmat că prezența componentelor și materialelor fabricate în China în armele rusești este în creștere, adăugând că Beijingul își extinde capacitățile tehnologice și poate acum reproduce unele tehnologii americane.

Când Kievul a întrebat despre piesele chinezești găsite în armele rusești, Beijingul a răspuns afirmând că un astfel de sprijin este „neletal”, a declarat comisarul prezidențial pentru sancțiuni.

China, furnizorul Rusiei

Beijingul rămâne unul dintre principalii parteneri ai Rusiei în timp de război, ajutând Moscova să evite sancțiunile occidentale și devenind principalul furnizor de bunuri cu dublă utilizare folosite de industria de apărare rusă.

În aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că China, alături de Iran și Coreea de Nord, furnizează arme Rusiei.

Declarațiile sale au urmat rapoartelor potrivit cărora soldații ucraineni au capturat cetățeni chinezi care luptau alături de armata rusă în regiunea Donețk. Ulterior, Zelenski a dezvăluit că cel puțin „câteva sute” de cetățeni chinezi luptă de partea Rusiei în Ucraina.

Ucraina a sancționat deja mai multe companii chineze legate de efortul de război al Rusiei.

South China Morning Post a raportat că ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-ar fi spus diplomatului de vârf al UE, Kaja Kallas, pe 3 iulie, că țara nu își poate permite ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, în contextul temerilor că Washingtonul își va îndrepta atenția către Beijing.

Editor : Sebastian Eduard

Share.
Exit mobile version