Israelul nu se mai mulțumește doar cu zidurile ridicate la granițele țării și cu sistemele de avertizare în caz de atac. Forțele sale militare au ocupat mai multe teritorii aparținând unor state vecine pentru a crea zone tampon, bombardând în același timp ținte îndepărtate de la Beirut până la Damasc, într-o uriașă demonstrație de forță. Este întruchiparea unei noi doctrine militare extrem de agresive prin care Israelul „schimbă fața Orientului Mijlociu”, după cum a declarat luna trecută chiar premierul israelian Benjamin Netanyahu.
De la o altitudine de peste 2.000 de metri deasupra nivelului Mării Mediterane, un soldat israelian privește din vârful Muntelui Hermon înspre valea plină acum de mii de trupe, cel puțin nouă avanposturi militare noi, drumuri pavate și tranșee recent săpate.
Zona se întinde pe câteva sute de kilometri pătrați din teritoriul Siriei ocupat de forțele israeliene la începutul lunii decembrie, după ce ofensiva rebelilor islamiști a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad.
Scene similare au loc și în alte părți ale frontierei Israelului. Trupele israeliene ocupă poziții fortificate în interiorul Libanului, rad de pe fața pământului largi părți din Fâșia Gaza și distrug casele din taberele de refugiați din Cisiordania ocupată.
„Este o lume nouă”, a spus un oficial militar israelian, adăugând că o întreagă divizie care era staționată până nu demult în Înălțimile Golan a „avansat în Siria”.
Noua doctrină militară s-a născut din trauma și lecțiile învățate în urma atacului din 7 octombrie 2023, potrivit oficialilor israelieni. „Nu poți lăsa o armată a terorii să se adune la ușa ta.”
În timp ce Israelul „schimbă fața Orientului Mijlociu”, țara încalcă granițe recunoscute internațional și suveranitatea statelor vecine invadate, intensificând tensiunile și riscul de conflict în regiune, potrivit criticilor venite din Israel și din afara țării.
Liderii libanezi au spus că „nu poate fi nicio pace” și „nicio stabilitate durabilă” dacă armata israeliană (IDF) nu își retrage trupele de pe teritoriul Libiei, în timp ce noul guvern de la Damasc a criticat „agresiunea continuă” a Israelului care „încalcă flagrant suveranitatea națională și legea internațională”.
Acțiunile Israelului în Siria „riscă să stârnească un gen de agitație și animozitate care nu exista până acum”, a spus și Barbara Leaf, fost diplomat american în timpul administrației Biden.
Amenințarea izbucnirii unei noi insurgențe contra Israelului în Siria ocupată
Unii analiști au avertizat că există riscul izbucnirii unei noi insurgențe în sud-vestul Siriei, după ce trupele israeliene au fost atacate de mai multe ori, iar noul regim de la Damasc se chinuie să aducă națiunea fragmentată sub controlul său.
Forțele israeliene au ocupat zona demilitarizată de 235 de kilometri pătrați, monitorizată de ONU, dintre Israel și Siria, spunând că vor rămâne acolo „pe o perioadă nelimitată”, în timp ce lansează raiduri tot mai adânc pe teritoriul Siriei.
Netanyahu a spus chiar că o zonă de 50 de kilometri din sudul Siriei, care ajunge până aproape de Damasc, ar trebui să facă parte dintr-o „zonă de influență” demilitarizată.
Avioanele militare israeliene au bombardat mai multe baze aeriene din Siria pentru a nu putea fi folosite de forțele armate ale Turciei, care se află în nordul Siriei.
„Așa arată victoria. Forțele de apărare israeliene sunt aici, iar comunitățile de mai jos sunt protejate și active. Și satele libaneze de pe partea cealaltă sunt distruse”, a spus ministrul israelian al apărării, Israel Katz, în timpul unui tur al zonelor din Liban ocupate de trupele israeliene.
Oficialii israelieni au amenințat că vor extinde „zonele de securitate” din Gaza și vor aduce și mai multe teritorii sub controlul permanent al Israelului. Foto: Profimedia Images
Gaza „arată ca Marte”
Armata israeliană a bombardat și ocupat mai multe zone din taberele de refugiați din Cisiordania, spunând că nu le va permite palestinienilor să se mai întoarcă până la finalul anului.
Momentul marchează o schimbare de strategie pentru Israel, care timp de două decenii a lansat raiduri în zonele controlate de Autoritatea Palestiniană din Cisiordania, dar nu și-a propus să mențină o prezență militară pe termen lung în aceste teritorii.
Israelul susține că noile avanposturi ridicate în Siria, Liban și Cisiordania sunt „temporare” și că pot fi desființate în doar câteva zile. Ceea ce se întâmplă în Gaza, însă, va fi cu siguranță diferit.
Încă de la începutul războiului contra grupării Hamas, oficialii israelieni au spus clar că intenționează să creeze o zonă tampon de 1 kilometru care se va extinde în interiorul Fâșiei Gaza pentru a se asigura că un alt atac în stilul celui din 7 octombrie 2023 nu se va mai repeta niciodată.
Gaza „arată ca Marte”, a remarcat un rezervist din armata israeliană. „Dacă mai este vreo clădire în picioare, înseamnă probabil că este folosită de noi.”
Katz a amenințat luna trecută că va extinde „zonele de securitate” din Gaza și va aduce și mai multe teritorii sub controlul permanent al Israelului, dacă Hamas nu predă armele și nu îi eliberează pe ostaticii israelieni pe care încă îi mai are.
Netanyahu nu și-a ascuns niciodată dorința de a aduce întreg teritoriul Fâșiei Gaza sub controlul Israelului și a adoptat cu entuziasm propunerea președintelui american Donald Trump de a expulza populația palestiniană a enclavei și de a transforma regiunea în „Riviera Orientului Mijlociu”.
Guvernul israelian, „îndrăgostit politic de ideea de a prelua controlul” asupra mai multor teritorii
Cu toate că, în Israel, criticile la adresa noii doctrine de securitate a guvernului au fost aproape inexistente, au fost și câteva excepții.
Israel Ziv, un general în retragere din armata israeliană, a scris în presa locală săptămâna trecută că guvernul este „îndrăgostit politic de ideea de a prelua controlul” asupra mai multor teritorii.
Prezența „inutilă” a trupelor israeliene în Siria, într-un „teritoriu care nu este al nostru”, se va întoarce împotriva Israelului, la fel ca cele două decenii de ocupație a unei „zone de securitate” din Liban în perioada 1982-2000, care a dus la izbucnirea insurgenței conduse de Hezbollah și la moartea a peste 1.000 de soldați israelieni, a mai scris Ziv.
Oficialii israelieni nu sunt de acord cu Ziv și susțin că opoziția față de prezența militară a Israelului în zonele ocupate arată de ce este nevoie ca trupele IDF să rămână acolo.
„Nu toată Siria ne iubește”, a spus oficialul din armata israeliană de pe vârful muntelui Hermon, în timpul turului organizat de IDF. „Asta nu face decât să întărească motivul pentru care suntem aici.”
Editor : Raul Nețoiu