Au apărut multe povești în jurul faimosului „smarald Bahia” de 380 de kilograme descoperit într-o mină din Brazilia care ar putea valora 1 miliard de dolari, inclusiv că minerii care au dezgropat smaraldul au fost atacați de pantere, că piatra a fost aproape să fie pierdută în timpul inundațiilor provocate de Uraganul Katrina și că nestemata este blestemată. Totuși, misterul controversat legat de cine este adevăratul proprietar al smaraldului ar putea fi aproape de final, după ce un tribunal federal din SUA a decis ca piatra prețioasă furată acum aproape 20 de ani să fie adusă înapoi în țara de origine, scrie The New York Times.
Smaraldul Bahia este un obiect rar și valoros de 380 de kilograme și 180.000 de carate. Este atât de exotic încât ar putea valora până la 1 miliard de dolari.
Smaraldul uriaș a fost scos din Brazilia în mod fraudulos și a fost confiscat până la urmă în Las Vegas, unde este păzit cu mare atenție. Atât statul brazilian, cât și mai multe persoane și companii din SUA susțin se luptă în justiție pentru a câștiga dreptul de proprietate asupra pietrei.
De când a fost descoperit, în 2001, povestea smaraldului Bahia a fost plină de incidente. A fost excavat dintr-o mină din lanțul muntos Carnaiba, aflat la 400 de kilometri de Salvador, capitala regiunii Bahia, acolo unde alte cinci smaralde uriașe au fost descoperite în secolul XXI, potrivit El Pais.
Smaraldul, despre care se spune că ar fi blestemat, a trecut pe numeroase persoane, de multe ori în urma unor tranzacții dubioase, până când doi brazilieni au reușit să îl scoată din țară în 2005.
Pentru a face acest lucru, cei doi au susținut că este o piatră de asfalt și bitum natural. Valoarea delcarată: 100 de dolari. Următoarea oprire a fost SUA. În același an, smaraldul a supraviețuit Uraganului Katrina care a inundat depozitul în care fusese păstrat.
Smaraldul uriaș a fost apoi scos la vânzare pe eBay primind o ofertă de 19 milioane de dolari, potrivit revistei Wired. Tranzacția, însă, nu a fost acceptată, întrucât cel care voia să îl vândă spera la cel puțin 75 de milioane de dolari.
Smaraldul a fost confiscat într-o operațiune a forțelor speciale din SUA
Cu timpul, povestea smaraldului a devenit și mai complicată. Prețuri fluctuante, o răpire înscenată și folosirea smaraldului ca și garanție în vânzarea unui diamant.
În 2008, după ce au primit un pont, polițiștii din Las Vegas au confiscat smaraldul într-o operațiune la care au participat forțe speciale și un elicopter. De atunci, smaraldul a fost în centrul unei bătălii juridice.
Dacă smaraldul Bahia se va întoarce în Brazilia, ar fi încă o victorie importantă în lupta țării pentru recuperarea unor obiecte extrem de valoroase care au fost furate din țară.
În luna mai, Danemarca a returnat o piesă de artă din cultura băștinașilor din aceeași regiune – Bahia – care acum se află la Muzeul Național din Rio de Janeiro: o pelerină roșie foarte delicată cusută de băștinașii Tupinamba și care a făcut parte din colecția de artă a coroanei daneze încă din 1689.
În 2023, Muzeul Național de Istorie Naturală din Karlsruhe a returnat Ubirajara jubatus, fosila unui dinozaur care a trăit acum 110 milioane de ani în Ceara. Exponatul a fost recuperat în urma unei campanii desfășurate pe rețelele sociale.
Totul a început cu un fermier care a găsit din întâmplare niște pietre verzi pe câmp
Cazul smaraldului Bahia este la fel de complicat precum o telenovelă braziliană cu mulți protagoniști, încurcături, trădări și un scenariu foarte greu de urmărit.
Cu toate că mai multe persoane și companii, reprezentați de o armată mare de firme de avocatură, au susținut de-a lungul timpului că sunt proprietarii de drept al smaraldului, niciunul dintre aceștia nu a avut câștig de cauză în instanță.
Justiția din Brazilia i-a condamnat pe brazilienii care au scos smaraldul din țară în mod fraudulos și a cerut ca obiectul să fie repatriat. Judecătorul federal Reggie Walton a decis că această hotărâre trebuie respectată.
Lanțul muntos Carnaiba este considerat capitala braziliană a smaraldelor. În 1963, un fermier care curăța buruienile de pe terenul său agricol a găsit câteva pietre verzi strălucitoare. El le-a predat autorităților.
Nu a mai trecut mult timp și veștile despre smaraldele din Bahia s-au răspândit peste tot. O armată de garimpeiros (mineri artizanali) au venit să sape în căutarea nestematelor. Ei au lucrat neîncetat până spre finalul anilor ’70, atunci când au dat de o placă de cuarț în care nu au mai putut săpa.
Operațiunile au fost reluate în anii ’80, după ce au fost adoptate noi tehnici care le-au permis minerilor să treacă de stratul de cuarț. Începând din 2006, aproximativ 600 de mineri lucrează la cele 81 de zăcăminte din Bahia. Anul trecut, ei au extras 400 de tone de piatră din care se obțin smaraldele.
Cele mai valoroase sunt „surorile” smaraldului Bahia: șase au fost descoperite în 25 de ani. Ultima dintre ele a fost excavată în luna septembrie.
Editor : Raul Nețoiu