Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis atenţionări de călătorie pentru Ungaria, Cehia şi Slovacia, în contextul confirmării unor focare de febră aftoasă. Astfel, restricţiile aplicate pe teritoriul Ungariei au fost actualizate, în timp ce pentru Cehia transporturile de animale sau materii prime provenite de la acestea trebuie să tranziteze anumite puncte de frontieră. Şi în Slovacia au fost impuse mai multe restricţii.

Potrivit MAE, în contextul confirmării pe teritoriul Ungariei a unui focar de febră aftoasă, ca urmare a ridicării graduale a măsurilor preventive dispuse anterior, la momentul actual mai sunt în vigoare următoarele:

– este interzis traficul de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) din Ungaria către România;

– este interzisă afluirea şi tranzitul laptelui materie primă pentru care nu se poate dovedi că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore anterioare expedierii din Ungaria către România.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 şi Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Ungaria +36305356912, Consulatului General al României la Szeged +36306777980 şi Consulatului General al României la Gyula +36306357181.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: https://budapesta.mae.ro, https://szeged.mae.ro, https://gyula.mae.ro, www.mae.ro.

De asemenea, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Cehia asupra faptului că, în contextul confirmării recente în Ungaria, Slovacia şi Austria a unor focare de febră aftoasă, vehiculele de peste 3,5 tone care transportă animale ungulate (bovine, ovine, caprine, porcine, cabaline) sau produse derivate din aceste animale, nepreparate, vor putea traversa frontiera ceho-slovacă, pe sensul de intrare în Cehia, doar prin punctele de trecere a frontierei: Mosty u Jablunkova / Svrčinovec (I/68, E75), Bílá-Bumbálka/Makov (I/35), Lanžhot/Brodské (autostrada D2), Starý Hrozenkov/ Drietoma (I/50). Înainte de trecerea frontierei, vehiculele vor fi dezinfectate prin trecerea printr-o centură de dezinfecţie.

Joi, Administraţia Veterinară de Stat a Republicii Cehe a luat noi măsuri veterinare de urgenţă menite să prevină introducerea febrei aftoase pe teritoriul Cehiei dinspre Austria, interzicând importul de animale susceptibile la febra aftoasă din două state federale ale Austriei – Burgernland şi Niederösterreich (Austria de Jos).

”Antreprenorii care transportă animale sensibile la febra aftoasă şi produse derivate ale acestor animale vor fi supuşi controalelor la frontieră de către medici veterinari, poliţişti sau vameşi, care vor solicita prezentarea documentelor relevante, în format hârtie sau online, şi o dovadă că vehiculul a fost dezinfectat anterior încărcării. Transportatorii au obligaţia de a coopera în timpul inspecţiilor, inclusiv să permită recoltarea de probe dacă este necesar. Nerespectarea sau încălcarea obligaţiilor transportatorilor poate fi sancţionată cu amendă de până la 100.000 CZK, pentru persoane fizice şi până la 2.000.000 CZK, pentru persoane juridice sau persoane fizice autorizate”, arată MAE.

Administraţia Veterinară de Stat (SVS) examinează cu atenţie oportunitatea de a lua noi măsuri veterinare de urgenţă, menite să prevină introducerea febrei aftoase pe teritoriul Republicii Cehe. Informaţii actualizate permanent privind situaţia pandemică pot fi accesate la următorul link: https://www.svscr.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: +420 257 532090; +420 257 533965 şi +420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: +420-607078 501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://praga.mae.ro, şi https://www.mae.ro.

Totodată, în contextul confirmării recente pe teritoriul Ungariei a unui focar de febră aftoasă, autorităţile slovace au introdus o serie de restricţii:

– efectuarea de controale obligatorii asupra tuturor autovehiculelor pentru transport marfă care sosesc în Republica Slovacă din Ungaria;

– singurele puncte de trecere a frontierei cu Ungaria care rămân deschise pentru transportul de marfă (greutate de peste 3,5 t) sunt: Čunovo-Rajka, Medved’ov-Vámosszabadi, Komárno-Komárom, Šturovo-Esztergom şi Šahy-Parassapuszta; restul punctelor de trecere a frontierei între Republica Slovacă şi Ungaria vor rămâne închise pe termen nedeterminat;

– interzicerea importului şi a tranzitării transporturilor de animale susceptibile de a fi infectate, la toate punctele de frontieră cu Ungaria, cu excepţia PTF Šahy – Parassapuszta;

– instalarea de echipamente de dezinfecţie la toate punctele de trecere sus-menţionate, situaţie care va genera, cel mai probabil, creşterea timpului de aşteptare la punctele de trecere a frontierei. 

De asemenea, autorităţile slovace au introdus restricţii similare pentru transportul de marfă (greutate de peste 3,5 t) şi la punctele de trecere a frontierei cu Republica Cehă:

– singurele puncte de trecere a frontierei care rămân deschise sunt: Mosty u Jablunkova/Svrčinovec (I/68, E75), Bílá-Bumbálka / Makov (I/35), Břeclav / Brodské (D2 motorway), Starý Hrozenkov / Drietoma (I/50); celelalte puncte de trecere a frontierei între Republica Slovacă şi Republica Cehă vor rămâne închise pe termen nedeterminat;

– instalarea de echipamente de dezinfecţie la toate punctele de trecere a frontierei, situaţie care va conduce la creşterea timpului de aşteptare. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Bratislava: + 421 2 207 27 447, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Bratislava: +421 902 411 268

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: https://bratislava.mae.ro şi www.mae.ro.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version