Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, pe Facebook, că cere tuturor autorităților centrale și locale „să actualizeze de urgență toate măsurile administrative” pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea în care șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate. „Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent”, spune Ciolacu. „Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici ale ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa”, mai susține acesta.

„Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, aceste soluții trebuie luate urgent. 

Cer tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate. 

Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecția animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluții precum relocarea urșilor se dovedesc ineficiente. Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent.  

În plus, trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor. 

Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa.  

Viața românilor este mai importantă decât orice!”, arată mesajul lui Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, luni, la Digi 24, că relocarea sau alungarea urșilor din zonele intravilane „nu dau suficiente rezultate”. El susține ideea ca urșii problemă, agresivi, gunoieri, cerșetori să fie împușcați, inclusiv cei care se apropie de zonele intravilane. Astfel ministrul afirmă că numărul ce reprezintă cota anuală alocată pentru eliminarea urșilor, 426, poate fi revizuit. De asemenea, oficialul spune că următorul pas, după scoaterea lupului de pe lista speciilor strict protejate, ar trebui să fie scoaterea ursului de pe acea listă.

 

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version