Operaţiunea de spionaj cibernetic a Salt Typhoon, asociată Chinei, a atacat reţelele AT&T şi Verizon, însă companiile au anunţat că reţelele lor din SUA sunt acum securizate, în urma colaborării cu autorităţile şi oficialii guvernamentali. Acesta este primul lor comentariu public privind atacurile, transmite Reuters.
”Nu detectăm activităţi ale actorilor statali în reţelele noastre în acest moment. Pe baza investigaţiei curente, Republica Populară Chineză a vizat un număr mic de indivizi de interes pentru serviciile de informaţii străine,” a declarat duminică un purtător de cuvânt al AT&T.
Deşi au fost identificate doar câteva cazuri de informaţii compromise, AT&T monitorizează şi remediază reţelele sale pentru a proteja datele clienţilor, colaborând în continuare cu autorităţile pentru a evalua şi atenua ameninţarea.
Verizon, prin intermediul directorului juridic, a confirmat că ”nu s-a detectat activitate a actorilor cibernetici în reţeaua noastră de ceva timp, iar după o muncă considerabilă în abordarea acestui incident, putem raporta că am izolat activităţile asociate acestuia.” Un audit independent realizat de o firmă respectată de securitate cibernetică a confirmat această izolare, potrivit Verizon.
Pe 18 decembrie, autorităţile SUA au adăugat o a noua companie de telecomunicaţii, al cărei nume nu a fost dezvăluit, pe lista entităţilor compromise de hackerii Salt Typhoon. Aceştia ar fi obţinut acces extins la reţele, permiţându-le ”să geolocalizeze milioane de persoane şi să înregistreze apeluri telefonice la discreţie.”
Deşi oficialii Departamentului Apărării şi ai Comisiei Federale de Comunicaţii nu au oferit imediat comentarii, Ministerul de Externe al Chinei a negat anterior acuzaţiile, descriindu-le drept ”dezinformare” şi reafirmând opoziţia Beijingului faţă de atacurile şi furturile cibernetice în toate formele.
În urma atacurilor, Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Infrastructură a SUA (CISA) a recomandat pe 18 decembrie oficialilor guvernamentali şi politici să utilizeze aplicaţii criptate end-to-end pentru comunicaţiile mobile.
Operaţiunea Salt Typhoon ar fi vizat oficiali conectaţi la campaniile prezidenţiale ale democraţilor, inclusiv cea a Kamalei Harris, şi ale republicanilor, inclusiv cea a lui Donald Trump.
Senatorul democrat Ben Ray Lujan a descris atacul Salt Typhoon drept ”cel mai mare atac cibernetic asupra telecomunicaţiilor din istoria naţiunii noastre,” în timp ce senatorul republican Ted Cruz a subliniat necesitatea de a elimina vulnerabilităţile din reţelele de comunicaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].