Suplimentele alimentare sunt produse care, la bază, conțin o varietate de vitamine, minerale și alte substanțe ce pot îmbunătăți sănătatea întregului organism. Sunt multe produse care tratează simptomatologia, dar și alte categorii de suplimente care pot fi dăunătoare, dacă nu sunt recomandate de un specialist. Ce spune medicul endocrinolog despre consumul și eficiența suplimentelor alimentare.
Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată. Orice produs comercializat drept supliment trebuie să aibă menționat pe etichetă toate ingredientele pe care le conține, cantitatea per porție/zilnică, iar medicul specialist poate decide, în funcție de nevoile fiecărei persoane, care este doza optimă recomandată.
Consumul de suplimente alimentare – bun sau rău pentru organism?
„Consumul de suplimente alimentare are efecte benefice pentru sănătatea organismului pentru că, la baza acestora, există plante din care se extrag ingrediente și, ulterior, ele se regăsesc în formula completă a conținutului medicamentelor /suplimentelor. Și în acest caz (al suplimentelor) procesul de fabricație pornește de la formula chimică a extractului de plantă.
Nu este o noutate pentru acțiunea lor benefică, deoarece încă din antichitate dacii foloseau diferite plante drept medicamente pentru o trata sau ameliora simptomele anumitor afecțiuni.
Diferența dintre suplimentele alimentare și medicamentele care se prescriu cu rețetă medicală este faptul că, pentru suplimente, nu există o verificare ce poate fi făcută prin studii clinice.
Suplimentele nu au în spate studii care să dovedească modul de acționare, doza eficientă/doza toxică, ce categorii de pacienți pot fi tratați, punctual, cu un anumit tip de suplimente etc. Suplimentele, prin legislație, nu sunt supuse obligativității efectuări unor studii, care să dovedească exact o acțiune. În schimb, medicamentele scoase pe piață au un sistem de verificare european bine stabilit”, a declarat pentru Digi24 medicul endocrinolog Diana Păun.
Există, cu certitudine, efecte benefice pentru organism datorită consumului de suplimente alimentare
“Cu siguranță există o bază reală a faptului că suplimentele alimentare sunt eficiente pentru îmbunătățirea sănătății și reacționează/lucrează în funcție de particularitățile fiecărui organism în parte.
Da, piața suplimentelor este o industrie paralelă, des promovată, unde sunt foarte multe produse așa numite minune, care, de fapt, nu funcționează în niciun fel. Pot fi doar niște pilule goale. Din acest motiv este foarte important ca suplimentele alimentare să fie recomandate de către medicul specialist și să fie procurate din locurile autorizate (de ex: din farmacii)” a precizat medicul.
Suplimentele alimentare și vitaminele sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului
Vitamina hidrosolubile și vitamine liposolubile
Nu toate vitaminele ori suplimentele alimentare sunt la fel. Diferența majoră constă în procesul de absorbție și de stocare (păstrare) în organism. Deosebirea principală dintre cele două tipuri de vitamine este modul în care fiecare acționează în interiorul organismului.
Vitamine hidrosolubile
Vitaminele hidrosolubile sunt cele care se dizolvă în apă și sunt absorbite în scurt timp în țesuturile organismului, pentru a putea fi folosite imediat. Aceste vitamine nu sunt stocate sau păstrate în organism, deci este nevoie, în mod regulat, ca rezervele să fie refăcute. (cu ajutorul alimentației ori a suplimentelor).
- Vitaminele solubile în apă includ: vitamina C și grupul de vitamina B (B1 tiamina, B2 niacina, B5 acid pantotenic, B6 piridoxina), B9, B12.
Vitamine liposolubile
Vitaminele liposolubile se găsesc în alimentele bogate în grasimi și se absorb mult mai bine în organism, în fluxul sangvin, dacă sunt consumate alimente grase ori dacă sunt luate suplimente alimentare în timpul mesei.
Vitaminele solubile în grăsimi sunt stocate în țesuturile din corp și, odată depozitate, rămân acolo, urmând să se folosească o cantitate mică, care intră în sânge, în funcție de nevoia organismului.
- Aici includem vitamine precum: A, vitamina D, Vitamina E și vitamina K.
Vitamina D este singurul „supliment” care crește imunitatea
„Vitamina D este trecută în categoria suplimentelor alimentare, însă, nu este un supliment extras dintr-o plantă. Este făcută în laborator după o structură cunoscută, ca orice alt medicament.
Există studii făcute, care dovedesc, real, faptul că vitamina D previne rahitismul și osteomalacia (afecțiune caracterizată prin slăbirea sau „înmuierea” oaselor pe fondul mineralizării defectuoase a acestora) și implicit osteoporoza.
Vitamina D are și efecte antiinflamatorii, antincanceroase și, potrivit studiilor, s-a dovedit că este singura vitamină care crește imunitatea și are efecte protective împotriva virusurilor.
Pe lângă suplimentele care conțina vitamina D, organismul uman poate sintetiza în mod natural suplimentul și de la razele soarelui și din alimentație”, a declarat medicul endocrinolog.