Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ambasadorul României în SUA reacţionează la declaraţiile lui George Simion privind Visa Waiver: Indică dispreţul nedisimulat faţă de interesul naţional al României şi drepturile cetăţenilor români/ Este o dovadă de servilism şi slăbiciune

mai 12, 2025

Cum a început drumul către papalitate pentru cardinalul american Robert Prevost. „Mai presus de orice alt candidat, bifa două puncte”

mai 12, 2025

Eurovision – Favoriţii ediţiei 2025 şi ultimii câştigători – VIDEO

mai 12, 2025

Emmanuel Macron cere armistițiu în Ucraina stabilit împreună cu SUA. „Rușii trebuie să spună da. Nu trei zile pentru a distra galeria”

mai 12, 2025

Ce țări au cel mai bun nivel de trai și unde se trăiește cel mai prost. România a căzut două locuri în raportul ONU

mai 12, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Audit asupra adăposturilor civile din România: Insalubre, puține – doar 600.000 de persoane pot fi adăpostite în caz de război
Social

Audit asupra adăposturilor civile din România: Insalubre, puține – doar 600.000 de persoane pot fi adăpostite în caz de război

By Sala de Presăaprilie 3, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Curtea de Conturi, care recent a realizat un audit privind existenţa adăposturilor civile care pot fi utilizate pentru protecţia populaţiei în situaţe de conflict armat, constată că acestea sunt puţine, insalubre și au rămas la nivelul anului 1970 din punct de vedere al dotărilor.

Instituţia atrage atenţia asupra lacunelor din legislaţie privind reglementarea unei astfel de situaţii, în condiţiile în care auditorii au constatat că nu se cunoaşte numărul total al adăposturilor de protecţie civilă, iar autorităţile nu au realizat în ultimii ani, un inventar al locurilor în care civilii pot fi adăpostiţi în caz de război, scrie News.ro.

Auditul realizat de Curtea de Conturi pe tema situaţiei adăposturilor de protecţie civilă s-a desfăşurat pe parcursul anului trecut şi a vizat perioada 2021-2023, auditorii evaluând eficienţa managementului activităţii de adăpostire în situaţie de conflict armat şi căutând să vadă situaţia adăposturilor de protecţie civilă care sunt funcţionale şi pot fi utilizate în situaţie de conflict armat.

După ce au colectat date de la entităţi ale administraţiei publice centrale, locale şi din mediul universitar, auditorii Curţi de Conturi a constatat deficienţe în ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţi pentru protecţia populaţiei civile în caz de război.

Legislația trebuie adaptată contextului actual

„Adăpostirea, ca parte componentă a protecţiei civile în România, este insuficient reglementată, iar legislaţia existentă trebuie adaptată contextului actual, menţionează auditorii. Nu a fost definit riscul de conflict armat, asociat cu adăpostirea populaţiei şi nu a fost stabilită o autoritate cu rol principal pentru activitatea de pregătire a adăpostirii populaţiei în astfel de situaţii excepţionale. În prezent nu se cunoaşte numărul total al adăposturilor de protecţie civilă şi al adăposturilor simple care se pot amenaja în astfel de situaţii, întrucât cele mai multe autorităţi publice locale nu au inventariat spaţiile de adăpostire”, sunt concluziile Curţii de Conturi, date publicităţii joi.

Auditorii au constatat că reglementările privind activitatea de adăpostire a populaţiei în caz de război şi dotarea majorităţii adăposturilor de protecţie civilă şi a punctelor de comandă sunt rămase la nivelul anilor 1970.

„Întrucât nu au existat situaţii de conflict armat pe teritoriul României, adăposturile nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost construite. În prezent, multe dintre acestea sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite, în timp ce altele au suferit modificări, astfel încât spaţiile respective nu mai corespund normativelor de adăpostire. În România, capacitatea de adăpostire a populaţiei în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în considerare şi alte spaţii de adăpostire identificate (spaţii de la metrou, parcări, pasaje şi galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populaţiei rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5072 de adăposturi de protecţie civilă, publice şi private, 2543 sunt neoperaţionale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, respectiv 3711, sunt construite înainte de anul 1990”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Recomandări

În acest context, instituţia recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populaţiei, arătând că „actuala organizare a Sistemului naţional de adăpostire din România nu asigură o protecţie suficientă a populaţiei în situaţia unui conflict”.

„Curtea apreciază că sunt necesare demersuri pentru organizarea şi actualizarea evidenţei adăposturilor de protecţie civilă şi a adăposturilor simple, precum şi o analiză a fondului de adăpostire existent şi stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate”, se mai arată în comunicatul Curţii de Conturi.

Amenzile nu au efect

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este instituţia abilitată să verifice atât fondul de adăpostire existent, cât şi adăposturile care se construiesc, în baza avizelor aprobate şi a autorizaţiilor de construcţie emise.

„Potrivit raportului de audit, reprezentanţii ISU au remarcat, cu prilejul controalelor desfăşurate, că aplicarea amenzilor pentru deficienţele constatate nu constituie un instrument coercitiv destul de puternic pentru ca dezvoltatorii imobiliari care au în sarcină construcţia de noi adăposturi să respecte în totalitate legislaţia şi să solicite la recepţia finală a lucrării şi autorizarea pentru construcţia adăpostului de protecţie civilă, aşa cum a fost prevăzut în documentaţia tehnică şi în avizul acordat iniţial”, sunt alte concluzii ale auditului privind adăposturile de protecţie civilă.

Editor : S.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

Restricţii de trafic pentru semimaratonul Bucureşti. Peste 10.000 de alergători participă la competiție

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile

Video Inconștiență în trafic pe un drum în lucru din Gorj. Momentul în care mai mulți șoferi trec pe culoarea roșie a semaforului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

Video Autismul virtual, boala copilăriei moderne. Legătura dintre expunerea copiilor la ecrane și dezvoltarea lor: „Impactul este dezastruos”

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Alegerile Editorului

Cum a început drumul către papalitate pentru cardinalul american Robert Prevost. „Mai presus de orice alt candidat, bifa două puncte”

mai 12, 2025

Eurovision – Favoriţii ediţiei 2025 şi ultimii câştigători – VIDEO

mai 12, 2025

Emmanuel Macron cere armistițiu în Ucraina stabilit împreună cu SUA. „Rușii trebuie să spună da. Nu trei zile pentru a distra galeria”

mai 12, 2025

Ce țări au cel mai bun nivel de trai și unde se trăiește cel mai prost. România a căzut două locuri în raportul ONU

mai 12, 2025

Trump Tower de Damasc? Cum încearcă noul lider sirian să-l farmece pe preşedintele SUA pentru a-i ridica sancţiunile

mai 12, 2025

Cele mai recente știri

Un avion a luat foc pe unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, după ce copilotul a încurcat stânga cu dreapta

mai 12, 2025

Război în Ucraina: Mai mulţi miniştri europeni se reunesc luni la Londra

mai 12, 2025

Cu ce echipă italiană de fotbal din Serie A ține „până la capăt” noul papă Leon al XIV-lea

mai 12, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.