Prețul aurului a atins marți un nou record istoric, în contextul îngrijorărilor legate de intenția președintelui american Donald Trump de a-l înlătura din funcție pe președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care au afectat încrederea investitorilor, informează CNN.

Considerat un refugiu sigur în perioade de incertitudine economică, aurul a atins un nou maxim de 3.500 de dolari entru 31,1 grame în cursul zilei de marți, potrivit datelor Refinitiv, iar ultima tranzacție a fost la 3.479,5 dolari pe uncie troy. Aurul a crescut cu peste 31% de la începutul anului, fiind unul dintre cele mai mari câștiguri în contextul în care Trump își continuă agenda globală privind tarifele vamale.

„Creșterea este determinată de cererea tot mai mare pentru active de refugiu, în contextul în care încrederea în dolarul american scade, iar riscurile geopolitice și economice escaladează”, a scris Rania Gule, analist senior de piață la XS.com, într-o notă publicată marți. „În opinia mea, acest raliu reflectă temerile persistente legate de o posibilă recesiune în economia SUA și tensiunile politice tot mai mari.”

În contrast cu aurul, investitorii renunță la obligațiuni. Presiunea de vânzare s-a menținut puternică pe parcursul sesiunii de tranzacționare, iar randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA, un reper important pentru piața datoriilor, a crescut. Randamentele obligațiunilor evoluează invers proporțional cu prețurile acestora.

Creșterea prețului aurului vine după o vânzare masivă pe bursele americane, unde toți cei trei indici majori – Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq – au înregistrat scăderi semnificative luni.

Conflictul Trump-Powell

Săptămâni întregi de turbulențe pe piețele financiare, declanșate de tarifele impuse de Trump, au fost agravate de amenințările acestuia de a-l concedia pe Powell, în urma atacurilor repetate la adresa sa. Aceste declarații au alimentat volatilitatea bursieră. Trump l-a criticat dur pe șeful Fed pentru că nu a redus dobânda de referință.

Săptămâna trecută, Powell a declarat, la un eveniment din Chicago, că tarifele impuse de Trump sunt „fără precedent în istoria modernă” și că au potențialul de a stimula inflația și de a încetini creșterea economică. Acest avertisment accentuează riscul ca politica tarifară să îngreuneze planurile Fed de reducere a dobânzilor.

De atunci, Trump a continuat să-l atace pe Powell pe rețelele sociale, promițând că îl va concedia și numindu-l „ratat”. Atacul asupra independenței Rezervei Federale a stârnit temeri că investitorii ar putea pierde încrederea în stabilitatea piețelor americane.

Marți, piețele asiatice au închis, în general, fără mari variații. Indicele Nikkei 225 din Japonia a încheiat sesiunea cu o scădere de 0,2%, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a pierdut mai puțin de 0,1%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu aproximativ 0,8%.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version