Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Zilele trecute, agenţia de presă Bloomberg dezvăluit că autorităţile de la Beijing au ordonat companiilor aeriene chineze să nu mai recepţioneze avioane de la constructorul american Boeing, pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA. De asemenea, China a cerut companiilor sale aeriene „să oprească orice achiziţie de echipamente şi de piese de schimb pentru avioane de la companiile americane”, potrivit Bloomberg, care citează persoane apropiate acestui dosar.
Potrivit Reuters, cel puţin patru avioane noi Boeing 737 MAX erau parcate la un centru de finalizare şi livrare de la Zhoushan, unde Boeing instalează interioarele şi vopseşte avioanele înainte de a fi livrate clienţilor din China. Trei din aceste avioane au venit în luna martie de la uzina Boeing din Seattle (SUA) şi unul a venit săptămâna trecută, potrivit Flightradar24.
Însă vineri dimineaţa, unul din aceste avioane a decolat de la Zhoushan spre Guam, una din etapele pentru zborurile peste Oceanul Pacific spre Seattle, ceea ce sugerează că avionul face drumul înapoi.
Fotografiile publicate pe Internet în luna februarie arată că este vorba de un avion vopsit în culorile companiei chineze Xiamen Airlines, la care acţionarul majoritar este China Southern.
La rândul său, publicaţia de specialitate The Air Current a dezvăluit că primul din cele patru avioane care recent au venit la centrul de finalizare de la Zhoushan a fost desemnat pentru a fi rechemat în SUA, fără a mai fi înmânat clientului chinez.
Preşedintele american Donald Trump a impus tarife vamale ce ajung până la 145% asupra unei mari cantităţi de produse chinezeşti. Ca reacţie, gigantul asiatic a impus suprataxe vamale de retorsiune de 125% asupra produselor americane importate.
Confuzia cu privire la modificarea tarifelor ar putea lăsa în incertitudine multe livrări de avioane, iar unii directori de companii aeriene spun că vor amâna să intre în posesia avioanelor mai degrabă decât să plătească tarifele majorate.
Datele Boeing arată că producătorul are 130 de comenzi neîndeplinite pentru companii aeriene şi companii care închiriază avioane din China, inclusiv pentru 96 de avioane 737 MAX.
În mod istoric, Boeing a trimis un sfert din avioanele produse spre China însă proporţia a scăzut cu prilejul precedentelor tensiuni comerciale, a crizei privind siguranţa avioanelor 737 MAX şi în timpul pandemiei de COVID-19.
Analiştii spun că o suspendare pe termen scurt a livrărilor spre China nu va avea un impact semnificativ asupra Boeing, deoarece constructorul american ar putea deservi alte companii aeriene iar rivalul european Airbus nu are capacităţi libere. Pe termen lung, China rămâne o piaţă strategică pentru Boeing, în condiţiile în care prognozele arată că flota de avioane comerciale din China se va dubla până în 2043 iar ţara asiatică va devansa SUA în termeni de trafic aerian.
Editor : B.E.