Un nou complex turistic pe plajă din Coreea de Nord, criticat de organizaţiile pentru drepturile omului pentru tratamentul dur aplicat muncitorilor din construcţii, a primit în această săptămână primul grup de turişti ruşi, relatează BBC.
Complexul Wonsan Kalma a fost inaugurat luna trecută într-o ceremonie grandioasă de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care l-a descris drept o „destinaţie turistică şi culturală de clasă mondială”.
Detaliile despre modul în care a fost construit acest complex sunt învăluite în secret într-o ţară în mare parte închisă faţă de restul lumii.
BBC Verify a analizat imagini satelitare, a obţinut documente interne de planificare şi a vorbit cu experţi şi foşti cetăţeni nord-coreeni pentru a afla mai multe despre îngrijorările legate de abuzurile asupra drepturilor omului în timpul dezvoltării acestui sit.
Ecouri din Benidorm
Kim Jong Un şi-a petrecut o mare parte din tinereţe în Wonsan, iar înainte de construirea noului complex, oraşul era o destinaţie de vacanţă populară pentru elita ţării.
„Când zona turistică Wonsan a fost planificată iniţial… ideea era să atragă aproximativ un milion de turişti în zonă, păstrând-o în acelaşi timp ca o zonă închisă,” spune Ri Jong Ho, un oficial economic nord-coreean de rang înalt implicat în etapele timpurii ale planificării complexului, care a fugit din ţară în 2014.
„Intenţia era să se deschidă puţin Coreea de Nord”, explică el.
În 2017, cu un an înainte de începerea construcţiei, Kim a trimis o delegaţie într-o misiune de documentare în Spania, unde echipa a vizitat staţiunea Benidorm.
Delegaţia nord-coreeană „includea politicieni de rang înalt şi mulţi arhitecţi care au luat multe notiţe”, îşi aminteşte Matias Perez Such, membru al echipei spaniole care a găzduit delegaţia într-un tur ce a inclus un parc tematic, hoteluri şi o marină.
O broşură nord-coreeană care include o hartă a complexului identifică 43 de hoteluri de-a lungul plajei, precum şi case de oaspeţi pe un lac artificial şi locuri de camping.
BBC a analizat locaţii cu imagini satelitare de înaltă rezoluţie, fără a putea verifica dacă ele au fost într-adevăr finalizate.
Un parc acvatic, dotat cu tobogane galbene înalte, este amplasat în spatele plajei.
Mai la nord, se află un cartier de agrement care include clădiri identificate în plan ca fiind un teatru, centre de recreere şi fitness, precum şi un cinematograf.
Începând cu 2018, imaginile satelitare realizate pe parcursul a 18 luni arată cum zeci de clădiri au apărut de-a lungul unei porţiuni de coastă de 4 km.
Până la sfârşitul anului 2018, aproximativ 80% din complex fusese finalizat, potrivit unei cercetări realizate de firma de analiză a imaginilor satelitare SI Analytics, cu sediul în Coreea de Sud.
Totuşi, după această perioadă de construcţie intensă, lucrările de pe şantier par să fi fost suspendate.
Construcţia a fost reluată după întâlnirea din iunie 2024 dintre Kim şi Vladimir Putin, în cadrul căreia preşedintele rus a declarat că va încuraja cetăţenii ruşi să viziteze staţiunile de vacanţă din Coreea de Nord.
Costul uman al construcţiei
Ritmul accelerat al construcţiei a stârnit îngrijorări cu privire la tratamentul aplicat celor care au lucrat pe şantier.
Organizaţia Naţiunilor Unite a evidenţiat existenţa unui sistem de muncă forţată în Coreea de Nord, în special prin aşa-numitele „brigăzi de şoc”, în care muncitorii se confruntă adesea cu condiţii dure, program de lucru prelungit şi compensaţii inadecvate.
James Heenan, din cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului din Seul, afirmă: „Există rapoarte potrivit cărora complexul turistic a fost construit folosind ceea ce ei numesc brigăzi de şoc.”
„Am văzut, de asemenea, relatări care indică faptul că oamenii lucrau 24 de ore din 24 în faza finală pentru a termina proiectul – ceea ce, în opinia mea, seamănă foarte mult cu o brigadă de şoc.”
Unde sunt turiştii străini?
Coreea de Nord a fost aproape complet închisă pentru vizitatori străini, fiind permise doar câteva tururi extrem de controlate în ultimii ani.
Complexul Wonsan Kalma este văzut nu doar ca având un rol important în revigorarea economiei suferinde a ţării, afectată de sancţiuni, ci şi ca un mijloc de consolidare a relaţiilor cu Rusia – relaţii care s-au apropiat semnificativ după sprijinul militar oferit de Phenian Moscovei în războiul din Ucraina.
Potrivit documentelor de planificare preliminară analizate de BBC Verify, obiectivul iniţial era atragerea a peste un milion de vizitatori, turiştii străini fiind aşteptaţi în principal din China şi Rusia.
Turism promovat – dar doar în Rusia
BBC a analizat site-urile agenţiilor de turism atât din China, cât şi din Rusia, pentru a verifica dacă există oferte care promovează excursii către noul complex turistic.
Niciuna dintre agenţiile chineze verificate nu promova călătorii către Wonsan.
În schimb, în Rusia, a identificat trei agenţii care ofereau tururi ce includeau sejururi la Wonsan Kalma.
La începutul lunii iulie, jurnaliştii BBC au contactat una dintre aceste agenţii ruseşti, pretinzând că sunt clienţi interesaţi, cu o săptămână înainte de prima plecare programată pe 7 iulie. Reprezentanţii agenţiei au spus că excursia a atras 12 participanţi din Rusia.
Excursia de o săptămână în Coreea de Nord, care include trei zile la complexul Wonsan, costa 1.800 de dolari – adică cu 60% mai mult decât salariul mediu lunar în Rusia.
Potrivit aceleiaşi agenţii de turism, două excursii suplimentare sunt programate pentru luna august.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].