Bilanţul inundaţiilor din Texas, în sudul Statelor Unite, a crescut, sâmbătă, la 43 de morţi, în timp ce echipele de salvare au continuat să caute pe tot parcursul zilei aproximativ treizeci de copii care au dispărut într-o zonă devastată de creşterea bruscă a nivelului apelor, relatează AFP.
Inundaţiile violente au fost provocate de ploile torenţiale care au căzut în centrul statului Texas vineri, de sărbătoarea naţională americană. Avertizările de ploi şi inundaţii au fost menţinute până sâmbătă seara.
„Am găsit 43 de persoane decedate în comitatul Kerr. Dintre aceste persoane decedate, avem 28 de adulţi şi 15 copii”, a declarat şeriful comitatului Kerr, Larry Lethia, într-o conferinţă de presă.
Şeriful a mai spus că 27 dintre cei aproximativ 750 de copii care participau la o tabără de vară creştină pentru fete pe malul râului Guadalupe sunt încă dispăruţi.
„Vom căuta neobosit fiecare persoană care a căzut victimă acestor inundaţii. Nu ne vom opri astăzi, nu ne vom opri mâine, ne vom opri atunci când treaba va fi terminată”, a declarat guvernatorul Texasului, Greg Abbott, în cadrul unei conferinţe de presă anterioare la care a participat şi secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem.
Noem a declarat că preşedintele Donald Trump doreşte să „modernizeze tehnologiile” agenţiilor de prognoză meteorologică şi de prevenire a riscurilor, într-un moment în care guvernul a fost criticat pentru reducerea finanţării acestora şi eliminarea a sute de locuri de muncă.
Întrebată despre acuzaţiile potrivit cărora locuitorii nu au fost avertizaţi suficient de devreme cu privire la riscul de inundaţii, Kristi Noem a declarat că va „transmite îngrijorările (acestora) guvernului federal”.
Potrivit oficialului municipal din Kerrville, Dalton Rice, în unele zone apa a atins „niveluri de inundaţie de 100 de ani”. „Previziunile au fost în mod clar greşite”, iar cantitatea de ploaie a fost „dublă faţă de cea anticipată”.
Potrivit autorităţilor, nivelul râului Guadalupe a crescut vineri cu aproximativ opt metri în 45 de minute, timp în care au căzut „aproape 300 milimetri/oră” de ploaie, echivalentul unei treimi din precipitaţiile medii anuale.
Aproximativ 850 de persoane au fost evacuate.
Inundaţiile rapide, cauzate de ploi torenţiale pe care solul uscat nu le poate absorbi, nu sunt neobişnuite. Dar, potrivit comunităţii ştiinţifice, schimbările climatice cauzate de activitatea umană au făcut ca fenomenele meteorologice precum inundaţiile, seceta şi valurile de căldură să fie mai frecvente şi mai intense.
La jumătatea lunii iunie, 13 persoane au murit în urma inundaţiilor din San Antonio, nu departe de zona afectată vineri, în urma ploilor torenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].