Negocierile americano-ruse începute la Riad stârnesc o mare îngrijorare în multe părți ale Europei. Deși președintele american Donald Trump exclude o retragere completă a trupelor americane din Europa, serviciile de securitate și politicienii occidentali se tem că discuțiile între Rusia și SUA pot avea acest rezultat, potrivit informațiilor publicate miercuri de ziarul german BILD.
Un oficial de securitate est european a declarat pentru sursa citată că „potrivit informațiilor noastre, este vorba despre cererile lui Putin din 2021, și anume retragerea trupelor americane din toate statele NATO care au aderat la alianță după 1990”.
Despre negocierile ruso-americane de la Riad a vorbit și șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, care a spus că Putin cere „retragerea garanțiilor de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997”, inclusiv din România.
„Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Ialta, și care în mod evident ar duce la recunoaștere unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor (…) Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”, a spus el.
Într-o intervenție la Digi24, Cristian Diaconescu și-a nuanțat declarația și a subliniat că cerințele Federației Ruse sunt „parte a unei politici extrem de complicate pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022”.
De asemenea, fostul ministru lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a scris într-o postare pe X: „Lavrov a cerut ca NATO să revină la frontierele sale din 1997 și să se retragă din toate țările, cu excepția Germaniei de Est, în interesul stabilității în Europa. Deci, de ce nu ar cere Putin acest lucru la Riad?”
Experții se tem de o invazie a Rusiei în fostele republici societice
Într-un astfel de scenariu, numeroși experți se tem de o invazie imediată a armatei ruse în fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, precum și de un război de amploare cu Polonia. Iar asta pentru că prezența trupelor americane în zonele apropiate de Rusia, conform consensului din țările vecine Rusiei, este cea mai mare garanție pentru independența lor.
Italia se pregătește de retragerea trupelor americane
Potrivit informațiilor publicate de BILD, Italia se pregătește pentru o posibilă retragere a trupelor americane din Kosovo. Aliații europeni ar fi atunci singuri în Balcani împotriva prietenului lui Putin, Aleksandar Vucic, și a puternicei sale armate sârbe.
Acesta ar fi un scenariu de groază în fosta zonă de război civil, pe care diplomații germani l-au descris pentru BILD ca fiind complet „imaginabil”.
Potrivit unei analize Financial Times, Putin vrea ca trupele NATO să fie retrase din întregul fost imperiu sovietic. Oficialii europeni cred că este probabil ca Trump să fie de acord cu retragerea trupelor americane din țările baltice și poate mai departe spre vest. Iar acest lucru ar lăsa UE fără apărare în fața unei armate ruse.
BILD mai scrie că singurele baze care nu sunt în prezent în discuție sunt bazele americane din Ramstein, Germania, și bazele forțelor aeriene din Marea Britanie. Restul Europei trebuie să se pregătească pentru schimbări profunde dacă Trump și Putin ajung la un acord.
Întrebat dacă ar putea fi retrase trupele americane din România, Cristian Diaconescu a confirmat că „toate aceste teme sunt pe masă”.
„În momentul în care vor fi decizii asumate instituțional și nu opinii, indiferent din perspectiva cui, atunci sigur că veți fi informați”, a adăugat el, precizând că „Statele Unite nu se vor abate de la proiectele din cadrul parteneriatului strategic”.
Cu toate acestea, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, susține că „nu există niciun fel de motiv” pentru ca SUA să-și retragă trupele din estul Europei și din România.
Despre riscul ca România să ajungă în sfera de influență a Rusiei, ca în 1945, Hurezeanu a spus: „Nu. Suntem membri UE și NATO. Sunt garanții deja existente, consemnate prin parteneriatul strategic și ca aliați ai NATO”.
Editor : C.L.B.