Naționalistul pro-rus Călin Georgescu a lansat un îndemn pentru boicotarea supermarketurilor astăzi. Principalele motive invocate de acesta: marile lanțuri de magazine deținute de firme străine au declarat profit zero și că nu ar avea pe rafturi produse românești. Datele oficiale îl contrazic însă cu totul. Rețelele de hipermarketuri sunt printre cei mai mari angajatori din România, își declară profitul și plătesc taxe la stat. De altfel, în paralel este mobilizare pe rețelele de socializare împotriva apelului lui Călin Georgescu. În plus, autoritățile avertizează că un boicot al supermarketurilor și hipermarketurilor ar afecta în primul rând producătorii și procesatorii români.

Mai mult, Călin Georgescu acuză magazinele că au instalat case autonome de marcat pentru a da afară angajați. Apoi, susține că angajații români sunt prea puțini și exploatați. Mai mult, pentru alegerea zilei de astăzi, aduce ca argument calendarul ortodox. De fapt, spun unii dintre cei care îl critică, lunea este de obicei o zi în care românii fac puține cumpărături.

„Cam asta este cu aceste magazine cărora le plângem de mile că le boicotăm. Stați liniștiți, oricum declară profit zero. Deci în condițiile astea nu cred că le afectăm existența. Ați venit în România să faceți afaceri? Atunci plătiți corect impozitele”, a susținut Georgescu.

Datele oficiale îl contrazic însă. Rapoartele financiare ale firmelor înregistrate în România sunt publice și oricine le caută poate afla că marile lanțuri de supermaketuri și hipermarketuri au raportat, în 2023, venituri de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Informațiile din 2024 încă nu sunt disponibile.

Datele din aplicația specializată Termene.ro arată că Lidl a avut cel mai mare profit. Lanțul german are în România 11.300 de angajați și a avut un profit net de peste un miliard de lei. Pe locul al doilea se află Kaufland, cu 865 de milioane de lei, și care are cei mai mulți angajați – 14.300.

Urmează Carrefour, cu 249 de milioane de lei profit. În continuare, Penny, Mega Image și Auchan au avut și ele profituri nete între 244 și 86 de milioane de lei, profituri pentru care companiile plătesc impozit.

Cu pierderi de peste 200 de milioane de lei apare Profi. Acesta este preluat de Mega Image, într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro care se va încheia anul acesta.

Cele 7 mari companii enumerate au peste 69.000 de angajați români.

Tot Călin Georgescu susține în declarațiile sale că nu există produse românești la raft în marile lanțuri de magazine. Și în acest caz e vorba despre o dezinformare. În realitate, 70% dintre produsele pe care le găsim la raft sunt românești, realizate de procesatori români, spune ministrul Agriculturii, care precizează că o săptămână de boicot ar însemna falimentul procesatorilor români. Și cât privește casele de marcat, peste tot există astfel de case rapide unde ne putem scana produsele singuri dacă dorim acest lucru.

Andreea Stroe, realizatoarea emisiunii Agrojurnal de la Digi 24, a vorbit despre produsele românești din supermarketuri cu producătorii locali.

„Este o problemă care nu se poate cataloga alb și negru, ci este gri. În ceea ce privește legumele și fructele, la ora aceasta nu avem produse românești pe care să le ducem la raft în perioada aceasta. Este și vina producătorilor români, pentru că nu se asociază, nu creează acele centre, acele hub-uri regionale în care să depoziteze la frig, să condiționeze, adică să sorteze și să ambaleze și să ducă civilizat la raft produsul respectiv. Deci, aici, n-am reușit să facem lucrul acesta. Este extrem de dureros și nu cred că în următorii 10 ani vom reuși să facem lucrul acesta”, a explicat ea.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version