Consumatorii din România au fost îndemnaţi să boicoteze supermarketurile luni în semn de protest faţă de scumpirea produselor alimentare, după un boicot care a lăsat pustii magazinele din Croaţia la sfârşitul lui ianuarie, iar Bulgaria urmează să le boicoteze joi, în contextul în care cele două ţări din Europa de Est înregistrează cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană (UE).
Extema dreaptă – care se află în plină ascensiune – a lansat acest protest în România, relatează AFP, conform News.ro. „Asemenea creşteri ale preţurilor sunt inacceptabile”, declara săptămâna trecută, într-o înregistrare video, pe Facebook, fostul candidat la preşedinţie Călin Georgescu, care s-a clasat primul – în pofida tuturor aşteptărilor – în primul tur al scrutinului preşedinţial în noiembrie, anulat în urma urnor suspeiciuni cu privire la amestecul Rusiei în campania electroală.
„Împotriva dominației multinaționalelor”
Inflaţia – legată în opinia economiştilor de datoria mare şi de lentoarea reformelor într-o ţară coruptă – a scăzut la 5,5% în 2024, după ce a atins un vârf de 14% în 2022. Această situaţie a alimentat votul în favoarea unor partide de extremă dreapta în alegerile recente.
În total, trei formaţiuni suveraniste au obţinut în alegerile legislative de la începutul lui decembrie o treime dintre sufragii – de trei ori mai mult decât obţinea în alegerile din 2020 AUR, singurul dintre ele aflat în cursă atunci. Liderul acestei formaţiuni, George Simion, s-a alăturat apelului la boicot.
„La 10 februarie, eu mă unesc cu românii care spuns «ajunge» abuzurilor marilor lanţuri” comerciale, a declarat el, denunţând „profiturile uriaşe” ale mărcilor străine.
Nicio cifră nu este disponibilă în acest stadiu în vederea evaluării sau nu a acestei iniţiative. În Croaţia, boicotul s-a tradus, la sfârşitul lui ianuarie, într-o scădere puternică a vânzărilor. Alte ţări din Balcani i-au urmat exemplul.
Guvernul român a deplâns o acţiune „politică” ce riscă să le facă rău până la urmă producătorilor locali, ale căror mărfuri sunt foarte prezente în raioanele supermarketurilor.
Însă Sindicatul agricol Pro Agro speră ca acest protest „să sensibilizeze consumstorii” şi să determine autorităţile să acţiuneze „împotriva dominaţiei multinaţionalelor în dictarea preţurilor”.
Pe reţele de socializare, navigatorii pe Internet au îndemnat la dejucarea apelului „păriţlor izolaţioniste”, de extremă dreapta, şi îi încurajează pe alegători să-şi facă cumpărăturile cu steaguri europene în mână.
În Bulgaria vecină, cea mai săracă ţară din UE, în care inflaţia a crescut la 15% în 2022, un boicot este prevăzut joi, la apelul unor organizaţii.
„La 13 februarie, să le arărăm comercianţilor că există o societate civilă furioasă”, a tunat luni în faţa presei Velizar Enşev, un fost desputat şi ambasador bulgar în Croaţia. El cere o plafonare a preţurilor produselor alimentare de bază.
Editor : M.I.