Prim-ministrul Ilie Bolojan a explicat că în primării, consilii judeţene şi companii de stat există o supradimensionare a personalului, dar că lucrurile pot funcţiona mai bine dacă vor fi acoperite ”găurile negre”. România nu riscă să ajungă în situaţia Greciei, dacă vor fi luate măsuri la nivelul administraţiei locale, în ministere şi în companii, a precizat Bolojan.

”Mi-aţi întrebat câte găuri negre sunt. Peste tot, unde lucrurile pot funcţiona mai bine, este o gaună neagră, mai mică sau mai mare. Peste tot unde nu se fac calcule corecte – să se dimensioneze personalul în mod corect, dacă este cazul să se reducă personalul, dacă nu este, să rămână actualul sau să se facă angajări. Dar, în mod cert, în foarte multe locuri, există un personal supradimensionat. Dacă nu recunoaştem asta, înseamnă că negăm nişte evidenţe. Dacă avem un Consiliu Judeţean, două sau trei, care pot funcţiona cu 90 de angajaţi, cu 120 de angajaţii, ne întrebăm cum funcţionează cele care au 250 de angajaţi, că nu am auzit ca cele care au în jur de 100 de angajaţii să creeze mari probleme în judeţele respective datorită numărului de angajaşi prea mic faţă de cât ar trebui. Poate e o măsură radicală să ai sub 100, dar poate poate să fie 120, 130, până la 250”, a declarat Ilie Bolojan, luni seară, la B1TV.

Această situaţie se întâlneşte la nivelul administraţiei locale, judeţene şi în companii, a precizat premierul care a subliniat necesitatea unor analize serioase.

”Aceeaşi situaţie este la primării, este în ministere, este în companii şi trebuie să facem aceste analize şi peste tot unde banii se risipesc, unde lucrurile pot funcţiona mai bine înseamnă că este o gaură neagră. Şi aici putem discuta foarte mult. Cu cât corectăm mai repede şi mai cinstit aceste zone de risipă, care sunt găurile negre, cu atâta riscul ca România să intre într-o situaţie de tipul Grecei scade tot mai mult. Asta este drumul corect pentru România. (…) Şi am avut în cei 20 de ani de mandate pe funcţii publice, de câteva ori ocazia să fac reforme. Şi ştiu ce înseamnă acest lucru”, a spus Bolojan.

Ilie  Bolojan a adăugat că o instituţie care ”toacă banii cetăţenilor” este detestată în timp ce o instituţie ce se află în serviciul oamenilor este preferată.

”Nu este niciodată o măsură comodă de făcut pentru că naşti tensiuni, generezi neliniştea celor oameni. Dar între o instituţie care toacă banii cetăţenilor, care este detestată de cetăţeni şi o instituţie în serviciu cetăţelor, care. din economiile rezultate, livrează ceva concret pe care oamenii îl folosesc, întotdeauna am preferat, într-adevăr, respectul pentru cetăţenii comunităţii din care a făcut parte. Acum comunitatea este ţara noastră. Şi deci aceste lucruri nu sunt comode, nu se vor face  cu aplauze, dar nu există altă posibilitate”, a mai spus Bolojan.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version