Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a condamnat propunerea de pace raportată de guvernul SUA pentru Ucraina la 24 aprilie, numind-o o recompensă pentru agresiune după ce un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin 12 civili și a rănit alți 90 la Kiev.
Johnson, cândva un susținător vocal al eforturilor președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului, a criticat poziția Washingtonului ca fiind profund greșită, scrie Kyiv Independent.
„(Președintele rus Vladimir) Putin măcelărește fără discernământ mai mulți civili ucraineni, ucigând și rănind 100 la Kiev, inclusiv copii. Și care este răsplata sa conform ultimelor propuneri de pace?” a scris Johnson pe X.
El a subliniat dispozițiile care ar permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean suveran capturat prin forță, să blocheze aderarea Ucrainei la NATO și să ridice sancțiunile împotriva Moscovei.
„Cât despre Ucraina – ce primește după trei ani de rezistență eroică împotriva unei invazii brutale și neprovocate?” a spus Johnson. „Care este răsplata lor pentru sacrificiile îngrozitoare pe care le-au făcut – de dragul, așa cum li s-a spus la nesfârșit, al libertății și democrației în întreaga lume?”
Referindu-se la o propunere de acord SUA-Ucraina privind mineralele, el a declarat că „în afară de dreptul de a-și împărți resursele naturale cu Statele Unite, (ucrainenii) nu primesc nimic”.
Propunere de pace
Propunerea de pace a SUA – raportată pentru prima dată de Wall Street Journal la 20 aprilie – a fost prezentată în timpul unei reuniuni cu ușile închise la Paris la 17 aprilie și confirmată de oficiali occidentali.
Se pare că planul include recunoașterea de către SUA a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 și o interdicție permanentă de aderare a Ucrainei la NATO, două dintre cererile principale ale Kremlinului.
Johnson a avertizat că acceptarea unor astfel de condiții ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să lanseze un nou atac.
„Dacă vrem să prevenim alte atrocități comise de Putin, atunci trebuie să avem o garanție de securitate pe termen lung, credibilă și, mai presus de toate, finanțată corespunzător pentru Ucraina – o garanție emisă de Regatul Unit, SUA și toți aliații occidentali”.
Ucraina a respins ferm negocierea integrității sale teritoriale sub presiune. „Acest lucru încalcă Constituția noastră. Acesta este teritoriul nostru, teritoriul poporului ucrainean”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 22 aprilie.
Reacția lui Trump
Trump a negat că administrația sa face presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta Crimeea ca teritoriu rusesc. „Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc”, a scris el pe Truth Social la 23 aprilie.
Trump a reacționat la atacul mortal al Rusiei asupra Kievului scriind că „nu este mulțumit de loviturile rusești”, numindu-le „inutile” și „foarte prost sincronizate”.
El l-a îndemnat pe Putin să „înceteze” și „să încheie acordul de pace”, dar nu a formulat nicio condamnare sau amenințare cu consecințe.
Ucraina a fost deja de acord cu o încetare a focului de 30 de zile susținută de SUA, propusă pentru prima dată la 11 martie la Jeddah. Moscova a refuzat să se alăture, continuându-și operațiunile ofensive pe linia frontului.
Editor : S.S.