Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în nenumărate rânduri, faptul că România va reveni la piața liberă pe energie etapizat, pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici. La Palatul Victoria se lucrează deja la o schemă de renunțare la prețurile plafonate la energie electrică și gaze. Cu toate astea, Comisia Europeană a trimis o scrisoare prin care cere liberalizarea pieței angros. O discuție pe tema asta va avea loc la nivel european pe 15 octombrie.

„Cerinţa Comisiei se referă exclusiv la piaţa angro, fără a exista o cerere concretă privind modul de plafonare a preţului la consumatorul final. Poate să existe o piaţă angro liberă (aşa cum cere Comisia) şi un preţ plafonat la consumatorul final cu actuala legislaţie din România. Că o astfel de schemă nu este în favoarea românului sărac este o altă temă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Guvernul impune discuții la nivelul UE

Guvernul Ciolacu a cerut Comisiei Europene o discuție în cadrul Consiliului de miniștri de la Luxemburg, din 15 octombrie, cu privire la o piață energetică în contextul în care există diferențe mari de preț la energie în interiorul Uniunii Europene.

„De exemplu, în 11 iulie, România plătește 190 euro, Franța – 78, Spania – 86, Cehia – 100, Austria, foarte interesant, 75, ș.a.m.d. România – 190. Ungaria, aici era campioană, cu ghilimele de rigoare, cu 264 euro. Iată, în data de 2 septembrie suntem, după cum vedeți, într-o regiune roșie. Asta înseamnă că sunt prețurile cele mai mari din această uniune energetică, 234 euro – România, cuplată cu Bulgaria, preț foarte similar, cu Grecia, cu Ungaria. Ce vedem aici? 104 în Franța, 116 – Peninsula Iberică, Germania – 115”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ciolacu insistă cu protejarea consumatorilor casnici

Premierul Marcel Ciolacu susține că dacă nu s-ar fi intervenit cu plafonarea prețurilor, la propunerea PSD, inflația ar fi ajuns la 25%.

„Vom fi pregătiți. (…) Până în martie vom avea reglementările necesare astfel încât să nu fie unul deloc de nesusținut. Mai mult sunt ferm convins că deja au început discuțiile cu Comisia pentru luna martie”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.

Măsura plafonării prețurilor la energie electrică și gaze va fi în vigoare până în primăvara anului viitor, iar Executivul condus de Marcel Ciolacu lucrează deja la o schemă de revenire la piața liberă, fără ca acest proces să afecteze consumatorii casnici, mai ales cei vulnerabili.

Plafonarea prețurilor la energie, măsura PSD

Măsură de limitare a prețurilor la energie și gaze a fost propusă de PSD drept o condiție a social-democraților pentru a intra la guvernare. Astfel România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze.

Aceste măsurile au fost implementate pentru a proteja consumatorii de fluctuațiile mari de prețuri cauzate de factori geopolitici și de variațiile sezoniere ale cererii și ofertei. Schema de plafonare propusa de PSD clasează Romania pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea tara cu cea mai accesibilă energie electrica în UE, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Anul acesta, Guvernul Ciolacu a decis menținerea măsurii plafonării prețurilor la energie și gaze pentru încă un an, adică până în primăvara anului 2025.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version