Bucăți din Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii, cele două șosele de mare viteză care vor lega Moldova de restul țării, au pierdut finanțarea din PNRR. Anunțul a fost făcut de ministrul investițiilor europene. Motivul: probleme la procedurile de achiziții publice, spune Dragoș Pîslaru.

Problema a fost o lipsă de sincronizare între sistemul de achiziții publice de la noi și jurnalul oficial al Uniunii Europene, a explicat pentru Digi24 șeful Companiei de Drumuri. Este vorba despre toți cei 103 kilometri din Autostrada Moldovei deschiși circulației, dar și despre 53 de kilometri din Autostrada Unirii, care leagă Moldova de Transilvania.

Fără bani din PNRR au rămas și 39 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Nădășelu și Poarta Sălajului. Bani a pierdut și proiectul de modernizare a căii ferate dintre Arad, Timișoara și Caransebeș. Nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită, spun oficialii din Ministerul Transporturilor. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți până în prezent, dar nu va mai primi alți bani pentru aceste proiecte. Ele ar putea fi duse la duse la bun sfârșit tot pe bani europeni, dar din alte programe.

Dragoş Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene: „Căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele de autostradă din A7 și A8, care nu mai sunt prinse în PNRR. N-o să vă iau proiect cu proiect acuma, o să vă pot spune doar că este vorba de nerespectarea regulamentul european cu privire la achizițiile publice.”

Ministerul Transporturilor a venit cu precizări referitoare la proiectele care vor avea în continuare finanțare din PNRR:

Infrastructură rutieră:

  • Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focşani – Paşcani;
  • Autostrada Lugoj – Deva (A1), secţiunile D şi E (tunelurile de la Margina – Holdea).

Infrastructură feroviară:

  • Toate cele 4 loturi ale tronsonului CF Cluj – Episcopia Bihor;
  • Un lot din tronsonul CF Arad – Timişoara – Caransebeş (Lugoj – Timişoara).

„În privinţa proiectelor care au fost excluse parţial sau total din PNRR, MTI subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiţi până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuţie”, arată Ministerul Transporturilor.

Printre acestea se numără:

  • Autostrada Buzău – Focşani (A7) – finalizată şi deschisă circulaţiei;
  • Lotul 1 al Autostrăzii Ploieşti – Buzău (A7) – finalizat şi dat în circulaţie;
  • Secţiunile Leghin – Moşca şi Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8);
  • Secţiunile Nădăşelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania);
  • Loturile 1, 3 şi 4 din tronsonul CF Arad – Timişoara – Caransebeş.

„Toate aceste proiecte vor fi continuate şi duse la bun sfârşit prin Programul Transport 2021–2027 sau din alte surse europene, convenite împreună cu Comisia Europeană”, susţin reprezentanţii instituţiei.

„Proiectele importante pentru România merg mai departe, cu finanţare europeană. Deciziile luate în dialog cu Comisia Europeană asigură predictibilitate şi continuitate în investiţiile din infrastructură, iar românii vor beneficia de ele, fără povara unei cofinanţări din bugetul naţional”, a transmis ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ciprian Şerban, potrivit News.ro.

Ministerul transmite că „modificările privind finanţarea prin PNRR nu sunt cauzate de erori administrative sau de slaba gestionare a proiectelor. Schimbările sunt cauzate de anumite necorelări tehnice între sistemul european de achiziţii (JOUE) şi cel naţional (SICAP), în special privind vizibilitatea publicării unor erate”.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version