Alegătorii din Bulgaria ies iar la vot, pentru a șaptea oară, în alegeri parlamentare anticipate în puțin peste trei ani, scrie Deutsche Welle. Este de așteptat să fie o prezență foarte scăzută la vot, pe fondul unei deziluzii răspândite și oboselii față de procesul electoral.

Bulgarii au mers la urne duminică pentru alegerile generale, cu așteptări ca grupurile pro-ruse și de extremă-dreapta să obțină câștiguri pe fondul instabilității politice a țării.

Alegerile au fost convocate după ce cele șapte grupuri alese în Legislativ, în iunie, nu au reușit să formeze o coaliție funcțională.

Prezența la vot se așteaptă să fie extrem de scăzută, sondajele arătând că doar 10% dintre bulgari au încredere în sistemul electoral, mult sub media UE de 62%.

Partidul pro-rus câștigă teren Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boyko Borissov este cotat să termine pe primul loc cu aproximativ 25% din voturi. Totuși, GERB este probabil să întâmpine dificultăți în formarea unei coaliții viabile, având în vedere un parlament divizat.

Principalul partid pro-rus are șanse mari de câștig

Analiștii cred că principalul partid pro-rus, Vazrazhdane, are șanse mari să devină al doilea cel mai mare grup în Parlament.

Vazrazhdane dorește ca Bulgaria să ridice sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei și ca țara să înceteze sprijinul pentru Kiev, punând sub semnul întrebării și apartenența Bulgariei la NATO.

Acesta a câștigat popularitate după ce a propus o lege inspirată de Rusia, care interzice „propaganda” LGBTQ și a fost adoptată cu o mare majoritate în Parlament în august.

Sondajele indică blocul „Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democratică”, care urmărește să consolideze poziția țării în UE, pe locul al treilea.

Bulgaria este membră a UE din 2007, dar riscă să piardă miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE din cauza lipsei reformelor.

Țara încă nu a aderat la zona euro și nu este complet integrată în spațiul Schengen.

Corupție răspândită

Bulgaria este una dintre cele mai sărace și corupte state din UE, iar eforturile de a combate corupția au fost în mare parte blocate de un sistem judiciar considerat ca acționând adesea în interesul anumitor politicieni.

Bulgaria se află într-o perioadă de instabilitate politică din 2020, când bulgarii au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta împotriva acaparării instituțiilor de stat de către oligarhi sprijiniți de politicieni corupți.

Această instabilitate, împreună cu dezinformarea venită dinspre Moscova, a alimentat popularitatea grupurilor pro-ruse și de extremă-dreapta în fostul stat satelit sovietic.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, ora locală (05:00 GMT). Rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne vor fi anunțate la finalul votării, la ora 20:00, iar rezultatele preliminare sunt așteptate luni.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version