Egiptul a propus o încetare a focului iniţială de două zile în Gaza în vederea unui schimb de patru ostatici israelieni pentru unii prizonieri palestinieni, a anunţat duminică preşedintele egiptean, potrivit Reuters.

Liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi a făcut acest anunţ în timp ce eforturile de dezamorsare a războiului devastator, care durează de mai bine de un an, au fost reluate în Qatar, cu participarea directorilor CIA şi Mossad, agenţia israeliană de informaţii.

Vorbind alături de preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune într-o conferinţă de presă la Cairo, Sisi a mai spus că discuţiile ar trebui reluate în termen de 10 zile de la punerea în aplicare a încetării temporare a focului în eforturile de a se ajunge la una permanentă.

Un oficial palestinian care este apropiat de eforturile de mediere a declarat pentru Reuters: „Mă aştept ca Hamas să asculte noile oferte, dar rămâne hotărât că orice acord trebuie să pună capăt războiului şi să scoată forţele israeliene din Gaza”.

Israelul a declarat că războiul nu se poate încheia până când Hamas nu va fi eliminată ca forţă militară şi entitate guvernamentală în Gaza.

SUA, Qatarul şi Egiptul au condus negocierile pentru a pune capăt războiului care a izbucnit după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie anul trecut, ucigând 1 200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, conform calculelor israeliene.

Bilanţul victimelor atacurilor aeriene şi terestre de ripostă ale Israelului în Gaza se apropie de 43 000 de morţi, spun oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza.

Un oficial informat cu privire la discuţii a declarat duminică pentru Reuters că negocierile de la Doha vor viza o încetare a focului pe termen scurt şi eliberarea unor ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării de către Israel a prizonierilor palestinieni.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că situaţia civililor palestinieni din nordul Fâşiei Gaza este „insuportabilă”, iar conflictul este „purtat cu puţin respect pentru cerinţele dreptului internaţional umanitar”.

„Secretarul general (Antonio Guterres) este şocat de amploarea îngrozitoare a deceselor, rănilor şi distrugerilor din nord, cu civili prinşi sub dărâmături, bolnavi şi răniţi care nu beneficiază de îngrijiri medicale vitale şi familii fără hrană şi adăpost, în contextul în care se raportează separarea familiilor şi multe persoane reţinute”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Autorităţile israeliene au împiedicat eforturile de livrare de alimente, medicamente şi alte provizii umanitare esenţiale, punând vieţi în pericol, a precizat el. Devastarea şi privaţiunile rezultate în urma operaţiunilor militare israeliene din nord fac viaţa acolo de nesuportat.

Israelul susţine că forţele sale operează în conformitate cu dreptul internaţional. Israelul afirmă că vizează agenţii Hamas care se ascund în rândul populaţiei civile pe care o folosesc drept scut uman, acuzaţie pe care Hamas o neagă.

Israelul neagă blocarea ajutorului umanitar către Gaza, dând vina pe organizaţiile internaţionale pentru problemele de distribuire a acestuia şi acuzând Hamas că fură din convoaiele de ajutoare.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version